Σαν σήμερα, 29 Μαΐου 1985: 40 χρόνια από την τραγωδία του Χέιζελ – Ο ματωμένος τελικός που έμεινε στην ιστορία για λάθος λόγο

Από το 1985, η 29η Μαΐου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Εκείνη την ημέρα, 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο στάδιο Χέιζελ κατά τη διάρκεια του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όπου αναμετρήθηκαν η Γιουβέντους και η Λίβερπουλ.
Στο κατάμεστο στάδιο, με 60.000 θεατές, οι φίλαθλοι της Λίβερπουλ και της Γιουβέντους είχαν από 25.000 εισιτήρια, ενώ άλλοι 10.000 βρίσκονταν στη «ουδέτερη» ζώνη. Ωστόσο, η εξέδρα των Άγγλων γέμισε ασφυκτικά, καθώς πολλοί που είχαν ταξιδέψει στις Βρυξέλλες χωρίς εισιτήριο κατάφεραν να μπουν στις κερκίδες.
Η τραγωδία ξεκίνησε όταν φίλαθλοι της Λίβερπουλ παραβίασαν τα κιγκλιδώματα που τους χώριζαν από τους Ιταλούς. Αυτό οδήγησε τους φίλους της Γιουβέντους να κινηθούν προς τα «σύνορα» της εξέδρας τους με τη ουδέτερη ζώνη. Η κατάσταση ξέφυγε όταν ο τοίχος που χώριζε τη ζώνη αυτή κατέρρευσε, παγιδεύοντας εκατοντάδες ανθρώπους. Ο απολογισμός ήταν τραγικός: 39 νεκροί (32 Ιταλοί, τέσσερις Βέλγοι, δύο Γάλλοι και ένας Ιρλανδός), ενώ εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Οι φίλαθλοι της Γιουβέντους, σοκαρισμένοι από την κατάσταση, κινήθηκαν προς τους Άγγλους, με την αστυνομία να πασχίζει να αποκαταστήσει την τάξη.
Οι ποδοσφαιριστές ενημερώθηκαν για τα επεισόδια, αλλά όχι για τους θανάτους. Ο αγώνας ξεκίνησε με δύο ώρες καθυστέρηση, υπό συνθήκες βαριάς σκιάς. Η Γιουβέντους τελικά επικράτησε με 1-0, σε ένα παιχνίδι που στιγματίστηκε από τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις του διαιτητή Ντάινα. Το μοναδικό γκολ προήλθε από πέναλτι που καταλογίστηκε στο 56′, έπειτα από φάουλ στον Μπόνιεκ εκτός περιοχής. Αργότερα, ο διαιτητής αγνόησε πέναλτι υπέρ της Λίβερπουλ σε ανατροπή του Γουίλαν, προκαλώντας δικαιολογημένες αντιδράσεις.
Το στάδιο Χέιζελ κατεδαφίστηκε δέκα χρόνια αργότερα και στη θέση του ανεγέρθηκε το «Κινγκ Μποντουέν», αφήνοντας πίσω του μία από τις πιο σκοτεινές σελίδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου.






0 ΣΧΟΛΙΑ