Ακρίβεια δίχως τέλος: Αύξηση έως και 55% στα φρούτα

Το ράλι ανόδου στις τιμές στα φρούτα εποχής συνεχίζεται στη λαϊκή αγορά, με τα κεράσια να πωλούνται από 10€ έως 18€ το κιλό και τα βερίκοκα να αγγίζουν τα 6,50€.
Οι τιμές παραγωγού στα φρούτα σημείωσαν φέτος αύξηση 11,5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Εντυπωσιακή άνοδος καταγράφηκε και το 2024, με αύξηση 31,9% συγκριτικά με το 2023. Συνολικά, μέσα σε δύο χρόνια, η αύξηση φτάνει και πάνω από το 55%. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζεται και στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όπου οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν αδιάκοπα.
Τα τελευταία δεδομένα για τον πληθωρισμό αποκαλύπτουν ότι οι λιανικές τιμές των φρούτων έχουν αυξηθεί κατά 20% μέσα σε μόλις δύο χρόνια.
Η αύξηση στα φρούτα δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης
Ειδικότερα στα σούπερ μάρκετ η αύξηση είναι εξίσου εντυπωσιακή:
- Το πεπόνι από 1,49€/κιλό τον Μάιο του 2024 πλέον κοστίζει 3,48€.
- Το καρπούζι από 0,89€ έχει φτάσει στο 1,79€.
- Τα βερίκοκα από 4,48€ ανεβασμένα στα 5,89€.
- Οι φράουλες (250 γρ.) από 2,29€ πλέον πωλούνται 2,99€.
Οι αυξήσεις στις τιμές αποδίδονται από τους παράγοντες της αγοράς σε μια σειρά από αιτίες: τη μειωμένη παραγωγή λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, το αυξημένο κόστος εργασίας, τις ακριβές πρώτες ύλες και τις δαπανηρές μεταφορές. Σε πολλές περιπτώσεις, οι τιμές έχουν διπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2024, δημιουργώντας σημαντική οικονομική πίεση στους καταναλωτές.
Παράλληλα, οι τιμές των λαχανικών σημειώνουν επίσης αισθητή άνοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές παραγωγού για λαχανικά και κηπευτικά αυξήθηκαν κατά 2,9% φέτος και 5,5% πέρυσι, καταγράφοντας συνολική αύξηση 8,4% μέσα σε δύο χρόνια.
Παρόμοιες αυξήσεις καταγράφονται και στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,8% φέτος και 6,1% πέρυσι, φτάνοντας σε συνολική αύξηση 8,9%.
Σούπερ μάρκετ ή λαϊκή; Η απάντηση για τη λύση που συμφέρει τους καταναλωτές
Οι καταναλωτές αναζητούν τρόπους να αγοράζουν φρούτα και λαχανικά στις χαμηλότερες δυνατές τιμές, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές συνεχίζονται, αν και με πιο αργό ρυθμό σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, έχοντας να διαλέξουν ανάμεσα σε σούπερ μάρκετ και λαϊκή αγορά.
Σύμφωνα με την έρευνα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις τιμές ανάμεσα στις λαϊκές αγορές και τα καταστήματα του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, ανάλογα με το είδος.
Ενδεικτικά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια στα σούπερ μάρκετ πωλούνται έως και 60% φθηνότερα, με την τιμή τους να κυμαίνεται στα 0,22 ευρώ ανά 100 γραμμάρια, σε σύγκριση με τα 0,50 ευρώ στις λαϊκές αγορές. Αντίθετα, το αβοκάντο στα σούπερ μάρκετ είναι έως και 61% ακριβότερο, με την τιμή του να φτάνει τα 4,83 ευρώ το κιλό, όταν στις λαϊκές αγορές ξεκινά από 3 ευρώ και φτάνει έως 4,5 ευρώ το κιλό.
Η διαφορά στις τιμές και οι λόγοι
Σημαντική διαφορά στις τιμές παρατηρείται σε βασικά φρούτα και λαχανικά, με τα βερίκοκα να καταγράφουν τη μεγαλύτερη «ψαλίδα», στο +47,3%. Στις λαϊκές αγορές πωλούνται προς 4 ευρώ/κιλό, ενώ στα σούπερ μάρκετ φτάνουν τα 5,89 ευρώ/κιλό, με την τιμή να θεωρείται υψηλή και στα δύο κανάλια διάθεσης.
Τα αγγούρια κοστίζουν στα σούπερ μάρκετ 1,25 ευρώ/κιλό, ενώ στις λαϊκές η τιμή ανεβαίνει στα 1,50 ευρώ/κιλό. Παρόμοια εικόνα και για το σπανάκι, το οποίο πωλείται στα 1,85 ευρώ/κιλό στα καταστήματα τροφίμων, ενώ στις λαϊκές αγορές φτάνει τα 2 ευρώ/κιλό. Οι πατάτες προσφέρονται ελαφρώς φθηνότερα στα σούπερ μάρκετ, με τιμή 0,80 ευρώ/κιλό, σε σύγκριση με τις λαϊκές όπου κοστίζουν 0,83 ευρώ/κιλό, εφόσον η τιμή διαμορφώνεται στα 5 ευρώ για 6 κιλά.
Η εικόνα διαφοροποιείται σε άλλα φρούτα και λαχανικά ανάλογα με τις επιλογές των λαϊκών, δημιουργώντας ποικιλίες στις τιμές. Για παράδειγμα, ο άνηθος κοστίζει 0,65 ευρώ/τεμάχιο στα σούπερ μάρκετ, ενώ στις λαϊκές ξεκινά από 0,50 ευρώ, με ανώτατη τιμή τα 0,70 ευρώ. Έτσι, μπορεί να είναι έως και 30% ακριβότερος στα καταστήματα τροφίμων ή 7% φθηνότερος, ανάλογα με την περίπτωση.
Στα μήλα, οι τιμές στις λαϊκές κυμαίνονται από 1,20 έως 1,50 ευρώ/κιλό, ενώ στα σούπερ μάρκετ ανέρχονται σταθερά στα 1,30 ευρώ/κιλό.
Η χαμηλότερη τιμή αρκετών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ εξηγείται από τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών, οι οποίοι αναφέρουν ότι οι μεγάλες αλυσίδες εξασφαλίζουν χαμηλότερες τιμές λόγω μεγαλύτερων παραγγελιών και προσυμφωνημένων όρων, γεγονός που μειώνει τη διακύμανση των τιμών. Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι «η ποιότητα των προϊόντων στις λαϊκές είναι ασύγκριτη».
Διαβάστε επίσης
Από την πλευρά τους, οι καταναλωτές, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα έξοδά τους, μειώνουν τις ποσότητες που αγοράζουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., τον Απρίλιο ο πληθωρισμός οδήγησε σε αύξηση των τιμών στα φρέσκα φρούτα κατά 8,2% και στα λαχανικά κατά 2,8% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω καθυστερημένης παραγωγής.
Παρόλο που οι λαϊκές αγορές παραμένουν η βασική πηγή προμήθειας οπωροκηπευτικών για το 70% των καταναλωτών, χάρη στις καλές τιμές και την ποιότητα, η πληθωριστική κρίση έχει οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις. Ορισμένες φορές οι τιμές στις λαϊκές αγορές ξεπερνούν ακόμη και αυτές των σούπερ μάρκετ, ανατρέποντας τις παραδοσιακές ισορροπίες.






0 ΣΧΟΛΙΑ