Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Ανατροπή στο "παιχνίδι" με το κέρμα: Οι πιθανότητες στο "κορώνα ή γράμματα" δεν είναι 50/50

Μήπως τελικά είναι παγίδα;

25 Οκτωβρίου 2020 15:59
Ανατροπή στο

Το στρίψιμο της δεκάρας, που έλεγαν και οι παλιοί, είναι μια μέθοδος επίλυσης ζητημάτων αναποφασιστικότητας, αλλά όσο περίεργο και αν σας ακούγεται δεν είναι πραγματικά η πιο δίκαιη! Και μιας και μιλάμε για κέρματα, δείτε εδώ τον απίστευτο λόγο που ένας άντρας έριξε κέρματα στον κινητήρα ενός αεροπλάνου.

Μήπως το κορώνα ή γράμματα είναι ερώτηση παγίδα;

Φανταστείτε όλα τα διλήμματα της ιστορίας να είχαν διευθετηθεί με το στρίψιμο ενός νομίσματος. Στοίχημα ότι ελάχιστοι από τους εμπλεκόμενους θα ήξεραν ότι οι πιθανότητες δεν είναι ίδιες!

Αποδεικνύεται ότι μια περιστρεφόμενη πένα θα προσγειωθεί με τα γράμματα πάνω στο 80% των περιπτώσεων σύμφωνα με τον ελληνικής καταγωγής Πέρσι Διακονή από το Τμήμα Στατιστικής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, ο οποίος πραγματοποίησε μια μαθηματική ανάλυση για το θέμα αυτό το 2004.

Αυτό συμβαίνει επειδή μια δεκάρα είναι ελαφρώς βαρύτερη στην πλευρά των κεφαλών, κάτι που μετατοπίζει το κέντρο της μάζας καθιστώντας πιο πιθανό το κέρμα να δείξει γράμματα. Τα νομίσματα από νικέλιο είναι ακόμη πιο πιθανό να προσγειωθούν με την όψη των γραμμάτων προς τα πάνω, κάτι που φαίνεται πως γνωρίζουν και αρκετοί ταχυδακτυλουργοί οι οποίοι δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη.

Αν ρίξετε ένα κέρμα στον αέρα και το αφήσετε να πέσει πάνω σε μια σκληρή επιφάνεια για να αποκαλύψει το αποτέλεσμα, το κέρμα συχνά καταλήγει να περιστρέφεται πριν βγάλει ετυμηγορία. Ένα περιστρεφόμενο κέρμα με βάση τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω είναι ακόμη λιγότερο πιθανό να βγάλει κορώνα.

Το δεύτερο δίλημμα είναι να το αφήσουμε να πέσει ή να το πιάσουμε;

Μπορεί να φανεί ανόητο, αλλά σύμφωνα με τον καθηγητή Διακονή είναι δικαιότερο να πιάσεις ένα νόμισμα που περιστρέφεται στον αέρα παρά να το αφήσεις να αναπηδήσει και να περιστραφεί στο έδαφος μέχρι να βρεθεί επίπεδο. Το χέρι σας δεν είναι μια σκληρή, επίπεδη επιφάνεια όπως το έδαφος, οπότε θα προσγειωθεί οπουδήποτε βάλετε το χέρι σας στην θέση που έχει κατεβαίνοντας!

Ο ίδιος στατιστικολόγος υποστηρίζει ότι οποιοδήποτε τυλιγμένο νόμισμα θα εξακολουθεί να είναι ελαφρώς πιθανότερο να βγάλει γράμματα με πιθανότητες 51-49 για την ακρίβεια. Το 1986, ο μαθηματικός Τζόζεφ Κέλερ απέδειξε ότι ένας καλός τρόπος να πετάξουμε ένα νόμισμα είναι να το ρίξουμε έτσι ώστε να περιστρέφεται τέλεια γύρω από έναν οριζόντιο άξονα του κέντρου του. Δύσκολο έτσι;

Ας το πετάξουμε λοιπόν όπως νομίζουμε και ας πιστεύουμε ότι όλα ήταν θέμα τύχης.

TAGS
 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share