Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Γιατί η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη μέρα;

Προλήψεις και δισειδαιμονίες

13 Οκτωβρίου 2020 08:48
Γιατί η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη μέρα;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Τρίτη και 13» γράφει σήμερα το ημερολόγιο και για πολλούς θεωρείται η πιο γρουσούζικη ημέρα του χρόνου. Κατά την ελληνική παράδοση, η Τρίτη θεωρείται γρουσούζικη, καθώς την ημέρα αυτή η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων (Τρίτη 29 Μαΐου 1453). Παρόλα αυτά για τους υπόλοιπους λαούς η γρουσούζικη ημέρα είναι η Παρασκευή και 13.

Όπως παρατηρεί ο "πατέρας" της ελληνικής λαογραφίας Νικόλαος Πολίτης (1852-1921), η ερμηνεία αυτή είναι υστερογενής, αφού και οι σύγχρονοι στην Άλωση απέδωσαν την εθνική εκείνη συμφορά στην ολέθρια επίδραση της ημέρας. Μαρτυρία για την πρόληψη αυτή υπάρχει ήδη από το 1164.

Άλλη μία εκδοχή είναι πως Τρίτη και 13 του έτους 1204 οι Σταυροφόροι κατέκτησαν την πρωτεύουσα του μεσαιωνικού πολιτισμού. Δείτε στο Athensmagazine.gr ποιο είναι το φυτό που έχετε σπίτι σας και διώχνει την γρουσουζιά.

Ο αριθμός «13»

Ο αριθμός «13» θεωρείται κακότυχος καθώς «σπάει την αρμονία» του 12:12 ήταν οι Θεοί του Ολύμπου, ο Ηρακλής ολοκλήρωσε 12 άθλους, οι 12 φυλές του Ισραήλ, οι 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ευαγγέλια κλπ.

Με την προσθήκη του αριθμού 1 σχηματίζεται η αρχή ενός νέου κύκλου. Το άγνωστο, που αντιπροσωπεύει ο αριθμός 13, προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχισαν να το συνδέουν με ατυχή γεγονότα.

Από κει και πέρα δεν είναι μόνο στην Ελλάδα που η Τρίτη και 13 θεωρείται κακότυχη. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, υπάρχει παροιμία: «Την Τρίτη, μην παντρεύεσαι και μην ξεκινάς ταξίδι».

Ξέρετε ποια είναι τα 8 πιο γρουσούζικα πράγματα που έχετε στο σπίτι σας;

Πείτε μας προληπτικούς, αλλά πιστεύουμε πολύ πως πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είναι το σπίτι μας γεμάτο θετική ενέργεια.

Επομένως πετάξτε από το σπίτι σας αυτά τα 8 γρουσούζικα πράγματα τα οποία σύμφωνα με το φενγκ σούι δεν πρέπει με τίποτα να βρίσκονται σε αυτό.

Δείτε παρακάτω τα 8 πράγματα που φέρνουν γρουσουζιά στο σπίτι σας:

Άδειες κουνιστές καρέκλες. Άσχημα τα νέα για τις μαμάδες. Οι Ιρλανδοί πιστεύουν πως μια άδεια κουνιστή καρέκλα προσκαλεί τις σκοτεινές δυνάμεις να κάτσουν σε αυτήν. Ακόμα χειρότερα: Αν η καρέκλα κουνιέται από μόνη της αυτό σημαίνει πως κάποιο κακό πνεύμα έχει ήδη κάτσει σε αυτήν πράγμα που μπορεί να φέρει θάνατο και κακή τύχη στην οικογένεια.

Κακτοειδή. Τα φυτά που έχουν αγκάθια (εκτός από τα τριαντάφυλλα) αποτελούν εξαιρετικά κακό φενγκ σούι και λέγεται ότι φέρνουν αρνητική ενέργεια και κακή τύχη στο σπίτι.

Ένα σπασμένο ρολόι. Φυσικά και είναι κακό φενγκ σούι να έχετε σπασμένα πράγματα στο σπίτι σας. Αν όμως, έχετε συγκεκριμένα ένα ρολόι το οποίο είναι σπασμένο, αυτό μπορεί να φέρει θάνατο στην οικογένειά σου. Τουλάχιστον αυτό πίστευαν οι άνθρωποι τον 19ο αιώνα.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share