Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020

Τι σημαίνει η ελληνική φράση που υπάρχει στον τάφο του Τζιμ Μόρισον;

Εσείς το γνωρίζατε;

30 Σεπτεμβρίου 2020 21:43
Τι σημαίνει η ελληνική φράση που υπάρχει στον τάφο του Τζιμ Μόρισον;
Από Νάντια Ξυθάλη Τσουκνάκη

Στους ροκάδες, αλλά και στους λάτρεις της μουσικής και της προσωπικότητας του Τζιμ Μόρισον είναι γνωστό ότι πάνω στον τάφο του υπάρχει μία ελληνική φράση με τις θεωρίες γύρω από το ποιος ζήτησε κάτι τέτοιο να είναι πολλές. Η φράση αυτή όπως βλέπετε και στην παραπάνω φωτογραφία είναι «ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ». Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο μοναδικός τάφος διάσημου που έχει πάνω του μια χαρακτηριστική φράση, δείτε εδώ τι γράφει ο τάφος της Ζωής Λάσκαρη.

Μία λεξικολογική προσέγγιση είναι η εξής: Η λέξη «δαίμων» δεν έχει καμία σχέση όπως την ξέρουμε εμείς σήμερα (οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν διάβολο).

«Δαίμων» ήταν αρχικά η θεότητα που μοίραζε, κατένειμε την μοίρα (δαίομαι = μοιράζω) και μετά ονομαζόταν οποιαδήποτε θεότητα στην οποία αποδίδονταν τιμές.

Τζιν Μόρισον τάφος φράση

«Δαίμων εαυτού» ονομαζόταν η θεότητα-προστάτης που ζούσε μέσα σε κάθε άνθρωπο από τη γέννηση έως το θάνατό του και φρόντιζε για την προσωπική εξέλιξη κι ευημερία, κάτι σαν το αντίστοιχο σημερινό χριστιανικό «Φύλακας-άγγελος», αποτελώντας κατά κάποιο τρόπο έναν δίαυλο μεταξύ του κόσμου των θνητών και του κόσμου των θεών.

«Πράττω κατά τον δαίμονα εαυτού», ουσιαστικά σημαίνει «πράττω σύμφωνα με αυτό που η συνείδησή μου θεωρεί σωστό», αδιαφορώντας ίσως για το τι θα πουν οι άλλοι και είναι μια στάση ζωής που υιοθέτησαν και επιδοκίμασαν οι Στωικοί φιλόσοφοι.

Τζιμ Μόρισον

Έτσι λοιπόν, η φράση «Κατά τον δαίμονα εαυτού» γράφηκε μάλλον από τους συγγενείς του Τζιμ Μόρισον στον τάφο του, εννοώντας ότι ο τραγουδιστής των Doors έπραττε στη σύντομη ζωή του πάντα σύμφωνα με ό,τι υπαγόρευε η συνείδησή του, ο «προσωπικός του θεός», κι όχι σύμφωνα με τις επιταγές της κοινωνίας.

Έκαναν μια ξεχωριστή κηδεία - Ο τάφος της γυναίκας είχε…

Μια ξεχωριστή κηδεία έγινε στην Ολλανδία, με τον τάφο της γυναίκας να διαθέτει κάτι, που τον καθιστούσε ιδιαίτερο, μαζί με το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε.

Το φέρετρο αυτό είναι κατασκευασμένο από μηκύλιο, τη νηματώδη ουσία που αποτελεί το κάτω τμήμα των μανιταριών.

Η πρώτη σορός που ενταφιάστηκε με το νέο φέρετρο ήταν μιας γυναίκας στην Ολλανδία, ενώ ανατριχίλα προκαλεί το τι συνέβη, όταν είχαν για νεκρό έναν άνδρα στον τάφο του.

«Ο γιος της ήταν χαρούμενος λόγω του φερέτρου αυτού. Η γυναίκα θα επιστρέψει στη φύση και σύντομα θα ζει ως δέντρο» δήλωσε μετά την κηδεία ο ιδρυτής της εταιρείας Loop που κατασκευάζει το φέρετρο με τίτλο Living Cocoon.

Σύμφωνα με τον Μπομπ Χέντριξ το Living Cocoon επιτρέπει στους ανθρώπους να γίνουν ένα με την φύση ξανά. «Μπορούμε να εμπλουτίσουμε το χώμα αντί να το μολύνουμε» προσθέτει.

Έκαναν μια ξεχωριστή κηδεία με αυτό τον τάφο

Το μηκύλιο όχι μόνο εξουδετερώνει τις τοξίνες αλλά αποτελεί και τροφή για ότι αναπτύσσεται κάτω από το έδαφος.

Τα φέρετρα από μηκύλιο μπορούν να απορροφηθούν από το χώμα μέσα σε έναν μήνα ή σε έξι εβδομάδες αντίθετα με τα παραδοσιακά φέρετρα η αποσύνθεση των οποίων καθυστερεί λόγω του λουστραρισμένου ξύλου και των μετάλλων που χρησιμοποιούνται.

 

Περίεργα-Funny

Ροή ειδήσεων

Share