Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Φύτεψε δίπλα από τις ντομάτες του βασιλικό - Μόλις δείτε το λόγο θα μείνετε άφωνοι

Δοκιμάστε το!

16 Ιουνίου 2020 11:34
Φύτεψε δίπλα από τις ντομάτες του βασιλικό - Μόλις δείτε το λόγο θα μείνετε άφωνοι

Πόσες σακούλες και πόσα τελάρα δεν έχουν μεταφερθεί από τα χωριά στις μεγάλες πόλεις; Τυχεροί όσοι έχουν τη δυνατότητα να έχουν το δικό τους μικρό μποστάνι με τα δικά τους λαχανικά και φρούτα όπως ντομάτες, μαρούλια ή πορτοκάλια. Πλέον όμως, είναι εξίσου εύκολο να φυτέψεις μια ντοματιά ακόμη και στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αθήνας, αρκεί βέβαια να ακολουθήσεις κάποια μικρά μυστικά για να κάνεις τις ντομάτες σου να ωριμάσουν πιο γρήγορα και εσύ να έχεις μια σαλάτα με τις ντομάτες από το μπαλκόνι σου. Μην ξεχνάμε πως η ντομάτα έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας, πόσο μάλλον όταν είναι φυτεμένες από εμάς και χωρίς φυτοφάρμακα.

Ποιο είναι όμως το μεγαλύτερο μυστικό για να κάνεις τις ντομάτες σου ακόμη πιο γευστικές; Μεγάλο ρόλο παίζουν τα φυτά που φυτεύονται γύρω τους και τις πλαισιώνουν. Για παράδειγμα, η καλύτερη επιλογή που έχεις είναι να φυτέψεις δίπλα τους βασιλικό.

Ο βασιλικός με την ντομάτα συνεργάζονται άριστα όταν φυτεύονται μαζί. Έχουν μια συμβιωτική σχέση κι αναπτύσσονται καλύτερα απ’ ό, τι αν τα φυτεύαμε μόνα τους. Πιο συγκεκριμένα, ο βασιλικός δρα απωθητικά για τις ντομάτες καθώς δεν αφήνει να πλησιάσουν έντομα όπως οι αφίδες, οι αλευρώδεις, ο τετράνυχος και άλλα ακάρεα, για μερικές κάμπιες λεπιδοπτέρων και για τα κουνούπια.

Επίσης, φιλοξενεί ωφέλημα έντομα που τρέφονται με τα επιβλαβή, όπως ακάρεα της οικογένειας Phytoseiidae ή άλλα που παρασιτούν σε αυτά. Όταν ανθίζει ο βασιλικός προσελκύει μέλισσες, ήμερα και άγρια είδη, που γονιμοποιούν και τα άνθη της ντομάτας, όταν φυτευτεί δίπλα.

Αυτό οδηγεί σε περισσότερη παραγωγή ανά φυτό. Επίσης, ο βασιλικός έχει την ικανότητα να βελτιώνει τη γεύση και το άρωμα του καρπού της ντομάτας, μιας και ελέγχει την ωρίμανσή του. Επιπλέον έχει μυκητοκτόνες ιδιότητες και προστατεύει τις ντοματιές από σημαντικούς φυτοπαρασιτικούς μύκητες που μεταδίδονται μέσω του νερού. Για ιδανικό αποτέλεσμα φυτέψτε 3 φυτά βασιλικού γύρω από κάθε ντοματιά.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share