Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Έχετε αυτόν τον αριθμό PIN σε κάρτα ή στο κινητό; Αλλάξτε τον αμέσως!

Προσοχή μην την "πατήσετε"!

25 Φεβρουαρίου 2020 11:40
Έχετε αυτόν τον αριθμό PIN σε κάρτα ή στο κινητό; Αλλάξτε τον αμέσως!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πολλά είναι τα PIN που χρησιμοποιούμε στις πιστωτικές μας κάρτες, τα emails, το κινητό μας τηλέφωνο, τα προφίλ μας στα social media και σε άλλα πολλά. Υπάρχει όμως ένας σοβαρός λόγος για τον οποίο πρέπει να αλλάξετε τον κωδικό σας.

Πόσα νούμερα, πόσους κωδικούς, πόσους αριθμούς, πόσα password, πρέπει να θυμόμαστε στην καθημερινή μας ζωή για να έχουμε είσοδο στους λογαριασμούς μας. Υπάρχουν και κάποιοι κωδικοί που είναι απαγορευτικοί, όπως μπορείτε να δείτε εδώ, μιας και δεν εξυπηρετούν.

Κάποιες φορές επιλέγουμε απλά και εύκολα ΡΙΝ για να μην υπάρχει κίνδυνος να τα ξεχάσουμε. Εχουμε άλλωστε τόσα στο μυαλό μας που ένα δύσκολο PIN είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα το μπερδέψουμε.

Ωστόσο, η τακτική αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των λογαριασμών μας.

Για την προστασία των λογαριασμών μας πρέπει να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε ως κωδικό την ημερομηνία γέννησης, τον αριθμό τηλεφώνου ή άλλα προσωπικά μας στοιχεία που μπορεί να γίνουν εύκολα αντιληπτά από επιτήδειους.

Χιλιάδες κωδικοί και PIN τραπεζών, emails κτλ. έχουν χακαριστεί και δημοσιευτεί κατά καιρούς στο Διαδίκτυο. Οπως αναφέρει δημοσίευμα του Independent, έχουν μελετηθεί τα μοτίβα με βάση τα οποία οι άνθρωποι επιλέγουν τους κωδικούς.

Αυτό που βρήκαν οι ειδικοί είναι ότι τα πιο δημοφιλή ΡΙΝ είναι τα: 1234 και 1111 και αν εσύ έχεις αυτό τον κωδικό, πρέπει να τον αλλάξεις αμέσως.

Συμβουλές από την ΕΛ.ΑΣ. για ασφαλή χρήση των ΑΤΜ:

  • Αποφεύγετε να γράφετε το ΡΙΝ οπουδήποτε.
  • Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το ίδιο ΡΙΝ σε περισσότερες από μια κάρτες σας.
  • Μην δίνετε τον κωδικό σας PIN σε κανέναν.
  • Επιλέξτε και απομνημονεύστε τον κωδικό ΡΙΝ που μόνο εσείς θα γνωρίζετε.

Έτσι σας κλέβουν το PIN των τραπεζικών καρτών μέσω του κινητού σας- Παρακολουθούν μέσω των...

Έχει παρατηρηθεί ότι μπορούν να γίνουν εύκολα κλοπές του PIN της τραπεζικής και πιστωτικής κάρτας μέσω από το προσωπικό σας κινητό τηλέφωνο. Δείτε πώς γίνεται και θα μείνετε άφωνοι.

Οι χάκερς μπορούν να υποκλέψουν δεδομένα από την κινητή σας συσκευή, όπως είναι και το PIN της τραπεζικής κάρτας σας, καθώς, σύμφωνα με νέα μελέτη, η κάθε κίνηση που κάνει ο χρήστης στην οθόνη αφής, αφήνει ένα μοναδικό ίχνος, το οποίο καταγράφεται και έπειτα μπορεί να εντοπιστεί και να υποκλαπεί! Εκτός λοιπόν από τον τρόπο που υπάρχει για να κλέβουν ενώ σηκώνετε λεφτά στο ΑΤΜ, που θα δείτε εδώ, υπάρχουν και άλλοι.

Συγκεκριμένα, Βρετανοί ερευνητές προειδοποιούν ότι τόσο οι κακόβουλες ιστοσελίδες όσο και οι κακόβουλες εφαρμογές ενδέχεται μέσω των αισθητήρων κίνησης της οθόνης αφής να παρακολουθούν κάθε κίνηση του χρήστη.

Ακρίβεια που φτάνει στο 70%

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ, με επικεφαλής τη δρα Μάριαμ Μερνεζάντ, απέδειξαν ότι είναι δυνατό να «σπάσει» κανείς με ακρίβεια 70% το PIN του χρήστη, με μόλις μία προσπάθεια, υποκλέπτοντας τα δεδομένα που συλλέγονται από τους αισθητήρες κίνησης της οθόνης.

Ολοκληρώνοντας και την πέμπτη προσπάθεια, το ποσοστό «σκαρφαλώνει» στο 100%, δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση ο χάκερ να αποτύχει!

Οι χρήστες δεν έχουν επίγνωση του κινδύνου

Οι ερευνητές, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμαναν ότι οι χρήστες δεν έχουν επίγνωση του κινδύνου και οι περισσότεροι δεν έχουν καν ιδέα τι κάνουν οι περίπου 25 διαφορετικοί αισθητήρες που διαθέτει κάθε «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο, smartphone.

Αλλά και οι κατασκευαστές των συσκευών και του λειτουργικού συστήματος που έχουν ενημερωθεί για το πρόβλημα, δεν έχουν καταφέρει να βρουν τρόπο να το αντιμετωπίσουν μέχρι τώρα.

Πέραν των «έξυπνων» κινητών, πλήττονται τα tablet, τα «έξυπνα» ρολόγια (smartwatches), οι καταγραφείς σωματικής άσκησης (fitness trackers), και κάθε άλλη φορητή συσκευή εφοδιασμένη με GPS, γυροσκόπιο, αισθητήρα επικοινωνίας κοντινού πεδίου (NFC) και αρκετούς άλλους αισθητήρες.

Τι συστήνουν οι ερευνητές

Για την αποφυγή περιστατικών κλοπής δεδομένων από τις «έξυπνες» συσκευές των χρηστών, οι ερευνητές συνιστούν την συχνή αλλαγή των κωδικών PIN, το κλείσιμο των ανοικτών εφαρμογών (που μένουν στο παρασκήνιο) όταν δεν τις χρησιμοποιούμε και ειδικά όταν πραγματοποιούμε online τραπεζικές συναλλαγές, την απεγκατάσταση εφαρμογών που δεν χρησιμοποιούμε πλέον, όπως και τον έλεγχο των αδειών που παραχωρούμε σε εφαρμογές, που έχουμε εγκαταστήσει.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share