Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ο 22χρονος που πάσχει από σελφίτιδα!

Βγάζει 200 σέλφι την ημέρα!

27 Οκτωβρίου 2019 11:37
Ο 22χρονος που πάσχει από σελφίτιδα!

Μία πρόσφατη επιστημονική μελέτη, αναγνωρίζει ως απολύτως υπαρκτή την εμμονή με τις φωτογραφίες τύπου σέλφι.

Σελφιτσίνο: Ήρθε η νέα τάση στον καφέ που κάνει θραύση! - Βγάζεις σέλφι και την βάζουν πάνω στο αφρόγαλα!

Οι ερευνητές που μελέτησαν τον εθισμό στις αυτο-φωτογραφίες, έδωσαν στην εμμονή αυτή και την αναμενόμενη ονομασία: σελφίτιδα.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους του πανεπιστημίου Trent στο Νότιγχαμ και της σχολής Thiagarajar στην Ινδία, οποιοσδήποτε βγάζει περισσότερες από 6 σέλφι την ημέρα, είναι «υποψήφιος εθισμένος».

«Τραβάω 200 σέλφι την ημέρα»

Ο Τζουνέτ Αχμέντ έχει 50.000 ακολούθους στο Instagram και παραδέχεται πως είναι εθισμένος στις σέλφι.

Ο 22χρονος υπολογίζει πως, σε καθημερινή βάση, φωτογραφίζει, κατά μέσο όρο, 200 φορές το πρόσωπό του και προσέχει ακόμα και την ώρα που θα αναρτήσει μία φωτογραφία του, ώστε να συγκεντρώσει τα περισσότερα likes.

«Με το που αναρτώ μία φωτογραφία, παίρνω περίπου 100 likes μέσα στο πρώτο λεπτό και το λατρεύω. Το κινητό μου “τρελαίνεται” – είναι υπέροχο.

Ο νέος από το Έσεξ ομολογεί πως η μανία του με τις σέλφι προκαλεί τριβές με τα αγαπημένα του πρόσωπα.

«Καμιά φορά διαμαρτύρονται – “Δεν μπορείς να φας ένα γεύμα χωρίς να βγάλεις φωτογραφία;”, αναρωτιούνται και εγώ τους απαντώ πως δεν φτιαχνόμουν τρεις ώρες για το τίποτα. Γιατί να μη βγάλω μια φωτογραφία;».

Τα αρνητικά σχόλια, που συχνά γράφονται από αγνώστους δίπλα στις φωτογραφίες του δεν τον επηρεάζουν πια, αλλά παραδέχεται ότι έχει κάνει «πολλή δουλειά» στο πρόσωπό του εξαιτίας της πίεσης που αισθάνεται για να φαίνεται όμορφος.

Οι επεμβάσεις και οι θυσίες για τις τέλειες σέλφι

«Παλιότερα δεν ήμουν έτσι. Έδειχνα πιο φυσικός. Αλλά με αυτή την εμμονή με τα social media θέλησα να “αναβαθμίσω” τον εαυτό μου».

Λεύκανση δοντιών, μπότοξ κάτω από τα μάτια και στο κούτελο, τατουάζ φρυδιών και εμφυτεύματα στο πιγούνι, είναι μόνο κάποιες από τις «βελτιώσεις» που έκανε ο Junaid.

Ο Junaid αντιλαμβάνεται πως τα social media έχουν συχνά αρνητικό αντίκτυπο και συμβουλεύει όσους επηρεάζονται να κάνουν σωστή χρήση των μέσων αυτών.

Μέτρα για την υπερβολική χρήση των social media

Η Βασιλική Ακαδημία Δημόσιας Υγείας (RSPH) στη Βρετανία, ζητά τώρα από την κυβέρνηση να εισαγάγει προειδοποιήσεις στις εφαρμογές των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, που θα ενημερώνουν τους χρήστες όταν ξεπερνούν κάποιο χρονικό όριο.

Ωστόσο οι συνέπειες από την χρήση δεν είναι αποκλειστικά αρνητικές. «Εφτά στους δέκα έφηβους δηλώνουν ότι βρήκαν υποστήριξη σε δύσκολες στιγμές τους, μέσω του διαδικτύου», δηλώνει η Επικεφαλής της RSPH, Σίρλευ Κράμερ.

«Αλλά γνωρίζουμε επίσης πως η κατάθλιψη και το άγχος, επίσης τροφοδοτούνται από αυτά τα δίκτυα».

Πόσο επικίνδυνος είναι ο εθισμός στην τεχνολογία;

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής μας έχουν κάνει να εξαρτόμαστε από τα κινητά τηλέφωνα! Πολλές φορές αντί να χαλαρώσουμε μιλώντας ο ένας τον άλλο ή διαβάζοντας ένα βιβλίο προτιμούμε να χαζεύουμε στα social media! Η τεχνολογία έχει ενταχθεί στην καθημερινότητά μας και αυτό δεν είναι καλό γιατί είναι επικίνδυνο να εθιζόμαστε όλο και πιο πολύ! Υπάρχει τρόπος να σταματήσουμε στον τεχνολογικό εθισμό;

H έρευνα ,που διεξήχθη σε άτομα που είχαν εξάρτηση από το κινητό τους τηλέφωνο και το διαδίκτυο, διαπίστωσε ότι, είχε αλλοιωθεί ο τρόπος λειτουργίας του εγκεφάλου τους. Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει χημικές ανισορροπίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρό άγχος και κόπωση. Υπάρχει όμως σοβαρότερος κίνδυνος από τον εθισμό στην τεχνολογία;

Οι άνθρωποι που περιγράφουν τον εαυτό τους ως εθισμένοι στο τηλέφωνό τους υποβλήθηκαν σε μαγνητική (MRS), η οποία εξετάζει το χημικό "makeup" του εγκεφάλου των ανθρώπων.Οι ερευνητές έκαναν μέτρηση των επιπέδων γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA), μιας χημικής ουσίας που επιβραδύνει τα σήματα στον εγκέφαλο.



Oι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αναλογία του αμινοξέος (GABA) με έναν άλλο σημαντικό νευροδιαβιβαστή είχε απορυθμιστεί στα άτομα που είχαν διαγνωσθεί με εθισμό στο διαδίκτυο και το κινητό τους τηλέφωνο. Αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλός τους, ανέφεραν οι ερευνητές.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει το αμινοξύ GABA με τον έλεγχο της όρασης και της κίνησης όπως και με την ρύθμιση διαφόρων λειτουργιών του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του άγχους.

Οι αλλαγές στον εγκέφαλο θα μπορούσαν επίσης να συνδεθούν με προβλήματα επεξεργασίας πληροφοριών και συναισθημάτων, σύμφωνα με τον Hyung Suk Seo, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Κορέας και επικεφαλής της έρευνας.

Η μελέτη εξέτασε 19 ανθρώπους, νεαρής ηλικίας οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με εθισμό στο διαδίκτυο ή σε "έξυπνες" συσκευές.

Οι συμμετέχοντες βαθμολογήθηκαν για το πόσο έντονη ήταν η εξάρτηση τους από το κινητό ή το διαδίκτυο. Αυτό έγινε με τη χρήση ερωτηματολογίου με τους ερευνητές να εξετάζουν κατά πόσο το κινητό τους τηλέφωνο μειώνει την παραγωγικότητα ή τον ύπνο τους, για παράδειγμα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι, η αναλογία του αμινοξέος "GABA" με την την κρεατίνη και την γλουταμάτη (δύο σημαντικά οξέα) - που σχετίζονται με τον εθισμό τους στο κινητό και το διαδίκτυο-ευνοούν την εκδήλωση κατάθλιψης και έντονης ανησυχίας.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share