Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Χάρβαρντ: Αυτοί που αργούν στα ραντεβού τους, ζουν περισσότερο!

Το ήξερες;

18 Οκτωβρίου 2019 15:20
Χάρβαρντ: Αυτοί που αργούν στα ραντεβού τους, ζουν περισσότερο!

Σε κανέναν δεν αρέσει να τον στήνουν. Από την άλλη, κανείς δεν επιθυμεί να αργεί στα ραντεβού του! Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που, όσο κι να προσπαθούν, τείνουν να καθυστερούν σχεδόν πάντα. Μάλιστα, όσο περνάει ο καιρός, αντί να βελτιώνουν τον χρόνο τους τα πράγματα γίνονται όλο και χειρότερα! Η καθυστέρηση σύμφωνα με έρευνα συμβάλλει στην μακροζωία..

Διάβασε και αυτό: Αυτές είναι οι 9 τροφές που χαρίζουν μακροζωία!

Ωστόσο, για εσάς που αργείτε στα ραντεβού σας συστηματικά, σας έχουμε καλά νέα: σύμφωνα με μια νέα μελέτη από τους ειδικούς του Χάρβαρντ, η καθυστέρηση ίσως να είναι καλή για την υγεία σας!

Ναι, καλά ακούσατε (διαβάσατε)! Η μελέτη του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι που έχουν την τάση να φτάνουν καθυστερημένοι στα ραντεβού τους:

Αγχώνονται λιγότερο

Οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, έπειτα από μελέτη, κατέληξαν στο εξής:

Οι άνθρωποι που καθυστερούν, δεν επιτρέπουν στο ρολόι να υπαγορεύει τη διάθεσή τους. Σε σύγκριση με όσους είναι πάντα στην ώρα τους, αγχώνονται πολύ λιγότερο και άρα έχουν και λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από ζητήματα υγείας που σχετίζονται με το στρες, όπως την υψηλή αρτηριακή πίεση ή τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Είναι πιο χαρούμενοι
Η αργοπορία συνδέεται με την αισιοδοξία, αλλά και τα υψηλότερα επίπεδα ενθουσιασμού. Κι αυτό, επειδή οι άνθρωποι που καθυστερούν σκέφτονται ότι μπορούν να διεκπεραιώσουν μία ολόκληρη λίστα υποχρεώσεων καταφέρνοντας, όμως, να φτάσουν έγκαιρα στα ραντεβού τους.

Μπορεί τελικά να μην τα καταφέρνουν, αλλά το σημαντικό είναι πως σκέφτονται πάντα θετικά και αισιόδοξα. Όπως δείχνει και η συγκεκριμένη μελέτη, εσείς που συνηθίζετε να καθυστερείτε στα ραντεβού σας βλέπετε τη φωτεινή πλευρά της ζωής! Ή αλλιώς, βλέπετε το ποτήρι μισογεμάτο.

Ζουν περισσότερο

Εν κατακλείδι, όσοι καθυστερούν πάντα στα ραντεβού τους είναι λιγότερο αγχώδεις, πιο ευτυχισμένοι και, απ’ ότι φαίνεται, πιο έξυπνοι! Κι αφού το άγχος συνδέεται με προβλήματα υγείας, οι… αργοπορημένοι κατ’ επάγγελμα είναι πιο υγιείς και άρα έχουν πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα νιώσετε το άγχος να ανεβαίνει στα ύψη λόγω μίας πιθανής καθυστέρησης, χαλαρώστε και ξανασκεφτείτε το: αξίζει τον κόπο;

Η κατοχή σκύλου συμβάλει στη μακροζωία!

Όσοι έχουν σκύλο φαίνεται ότι ζουν περισσότερα χρόνια και έχουν μάλιστα καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, σύμφωνα με μελέτες..

Δείτε επίσης: Θα συγκινηθείτε: Σκύλος πέθανε 15 λεπτά μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη του!

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα φαίνεται να έχουν όσοι ζουν μόνοι και έχουν επιβιώσει εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Δεδομένου ότι έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι η κοινωνική απομόνωση και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας έχουν αρνητική επίδραση στους ανθρώπους, οι ερευνητές θέλησαν να δουν πως η ύπαρξη ενός κατοικιδίου, ειδικά σκύλου, επηρέαζε την πορεία της υγείας των ασθενών με καρδιακό κίνδυνο και καρδιαγγειακά συμβάματα. Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι όσοι έχουν σκύλο έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και αναφέρουν λιγότερη μοναξιά.

Στην πρώτη μελέτη έγινε σύγκριση της υγείας κατόχων σκύλων και μη μετά από έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, βάσει στοιχείων από το Εθνικό Αρχείο Ασθενών της Σουηδίας. Οι ασθενείς ήταν 40-85 ετών και είχαν υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο την περίοδο 2001-2012.

Συγκριτικά με όσους δεν είχαν σκύλοι, οι ιδιοκτήτες είχαν:
– κατά 33% μικρότερο κίνδυνο θανάτου μετά από έμφραγμα ακόμα κι αν ζούσαν μόνοι μετά την έξοδο από το νοσοκομείο και 15% μικρότερο κίνδυνο αν ζούσαν με σύντροφο ή παιδί,
– κατά 27% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο αν ζούσαν μόνοι μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο και κατά 12% αν ζούσαν παρέα με σύντροφο ή παιδί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν 182.000 είχαν υποστεί έμφραγμα και μόλις το 6% ήταν κάτοχοι σκύλου ενώ 155.000 είχαν επιβιώσει ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, με το 5% αυτών να έχουν σκύλο.

Ο χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου λόγω της ύπαρξης του σκύλου αποδίδεται στην αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και τη μειωμένη κατάθλιψη και μοναξιά, παράγοντες που και σε προηγούμενες μελέτες έχουν σχετιστεί άμεσα με την ύπαρξη των κατοικιδίων στη ζωή ενός ανθρώπου.

Στην δεύτερη μελέτη, αναλύθηκαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 3,8 εκατομμύρια άτομα από δέκα διαφορετικές μελέτες. Εννέα είχαν εστιάσει στη σύγκριση των αιτίων θνησιμότητας μεταξύ ιδιοκτητών σκύλων και μη και τέσσερις στα καρδιαγγειακά αποτελέσματα ιδιοκτητών σκύλων και μη.

Από την συνδυαστική ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι όσοι είχαν σκύλο:
– είχαν 24% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία,
– 65% μικρότερο κίνδυνο θανάτου μετά από έμφραγμα και
– 31% μικρότερο κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιαγγειακού αιτίου.

Απίστευτο makeover σε σκύλο! Δείτε πώς έγινε!

Ένας παρατημένος και εγκαταλελειμμένος σκύλος απέκτησε ξανά ζωή μετά από μια απίστευτη αλλαγή, χάρη σε μια ομάδα ειδικών που αρχικά δεν μπορούσαν καν να καταλάβουν τι κρυβόταν κάτω από μια βρωμερή και άμορφη μάζα τριχώματος.
Η μικρή σκυλίτσα με το όνομα Έλι Μάε ήταν τόσο παραμελημένη όταν τη μετέφεραν στο καταφύγιο ζώων στη Νεμπράσκα των Ηνωμένων Πολιτειών, που οι κτηνίατροι δεν μπορούσαν καν να καταλάβουν τη ράτσα της, απλά βλέποντάς της.

Δείτε επίσης: Για αυτό τον λόγο τα σκυλιά τινάζουν τα πόδια τους αφού κάνουν την ανάγκη τους!

Ο ιδιοκτήτης είχε πεθάνει και ο σκύλος ήταν εγκαταλελειμμένος

Όπως αναφέρει το καταφύγιο Nebraska Humane, η Έλι Μάε μεταφέρθηκε σε αυτό μέσα σε ένα πράσινο κουτί αποθήκευσης γιατί δεν μπορούσε καν να περπατήσει. Στην πραγματικότητα δεν μπορούσε καν να κινηθεί. Βρέθηκε στο σπίτι του ιδιοκτήτη της, ο οποίος είχε πεθάνει, από μια ομάδα καθαριότητας που είχε σταλεί εκεί, η οποία δεν ήξερε καν ότι υπήρχε σκύλος στην οικία.

Η ιατρική ομάδα του καταφυγίου ανέλαβε αμέσως δράση. Η Έλι αναισθητοποιήθηκε και μια ομάδα άρχισε να κουρεύει την άμορφη μάζα μαλλιών. Έκοβαν ωστόσο με μεγάλη προσοχή, προκειμένου να αφαιρέσουν όλο αυτό το βρώμικο τρίχωμα ετών, χωρίς καν να έχουν ιδέα τι θα βρουν από κάτω.

Οι κτηνίατροι φοβήθηκαν για τα πόδια της - Τα νύχια της έφταναν τα 17 εκατοστά μήκος

Μάλιστα ένας ανήσυχος κτηνίατρος της ομάδας ήλπιζε τουλάχιστον να μπορέσουν να σώσουν τα πόδια της διότι η κατάσταση του συγκεκριμένου σκύλου ήταν πολύ ιδιαίτερη. Σε μια άλλη περίπτωση είχαν αναγκαστεί να προβούν σε ακρωτηριασμό των ποδιών διότι το τρίχωμα είχε κόψει εν μέρει τη ροή του αίματος στα πόδια του σκύλου. Αλλά η κατάσταση της Έλι ήταν πολύ χειρότερη.

Όμως, καθώς η ομάδα έκοβε και έκοβε τρίχωμα, εντόπισε κάτι εξαιρετικό. Τα πόδια του σκύλου ήταν ροζ από τη ροή του αίματος. Τα νύχια της, που έφταναν τα 17 εκατοστά μήκος, ήταν καλυμμένα με τρίχες, κόπρανα και χρόνια βρωμιά.

Το ζώο ζύγιζε 5 κιλά και το τρίχωμα 4 κιλά!

Μετά από μια ώρα, η ομάδα κατάφερε να βγάλει 4 κιλά δύσοσμου, αηδιαστικού και βρώμικου τριχώματος από το σώμα βάρους 5 κιλών του σκύλου. Φυσικά, θα χρειαζόταν κι άλλα, όπως οδοντιατρική φροντίδα και αντιβιοτικά για τυχόν μόλυνση, ενώ είχε ακόμη και αρθρίτιδα στο πίσω μέρος της πλάτης της, καθώς δεν κινούνταν και πολύ τα τελευταία χρόνια.

Πέντε ώρες αργότερα ήταν έτοιμη να βγει έξω, αν και δεν κατάφερε να κινηθεί πολύ διότι είχε πολύ καιρό να περπατήσει. Ωστόσο, κάθε της βήμα ήταν όλο και πιο δυνατό και με τον καιρό θα μπορούσε να αποκτήσει και πάλι μια φυσιολογική ζωή.

Δύο εβδομάδες αργότερα, όπως ενημερώνει το καταφύγιο, ο σκύλος τρελαίνεται να εξερευνά και να χαιρετά τους πάντες με το γλυκό προσωπάκι του. Είναι υπερκινητικός και φαίνεται να εκτιμά πολύ το γεγονός ότι μπορεί να κινηθεί και να μυρίσει ξανά τα πάντα.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share