Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Για αυτό τον λόγο τα σκυλιά τινάζουν τα πόδια τους αφού κάνουν την ανάγκη τους!

Μάθε το γιατί!

18 Σεπτεμβρίου 2019 13:58
Για αυτό τον λόγο τα σκυλιά τινάζουν τα πόδια τους αφού κάνουν την ανάγκη τους!

Πολλοί από μας έχουμε σκύλο για κατοικίδιο στο σπίτι και καθημερινά βλέπουμε διάφορες συμπεριφορές και συνήθειες που δεν καταλαβαίνουμε τι σημαίνουν. Αυτό συμβαίνει στο σπίτι ή ακόμα και στην βόλτα τους. Όπως όταν κυνηγάνε την ουρά τους σε άκυρες στιγμές ή όταν παίζεις μαζί τους.

Δείτε επίσης: Η ξεκαρδιστική στιγμή που ένας σκύλος το παίζει πεθαμένος για να μείνει περισσότερο στο πάρκο!

Σίγουρα όμως θα έχεις παρατηρήσει ότι πολλές φορές τινάζουν το πόδι τους αφού τελειώσουν την ανάγκη τους. Αν το έχεις προσέξει σίγουρα θα έχεις αναρωτηθεί γιατί το κάνουν. Σίγουρα έχεις προσπαθήσει να το εξηγήσεις και έχεις καταλήξει σε διάφορες εκδοχές. Τι πραγματικά συμβαίνει όμως;

Αυτή η κίνηση όμως δεν έχει να κάνει με το μέγεθος του σκύλου. Μπορεί να το κάνει ένα κανισάκι μέχρι και ένα Pit Bull. Ένας σκύλος μπορεί να σταματήσει να ξύνει το έδαφος επειδή κάποιος άλλος σκύλος έχει εδραιώσει μια πιο ισχυρή παρουσία.

Είναι μια συμπεριφορά που δεν γίνεται μόνο από τα αρσενικά αλλά και από τα θηλυκά σκυλιά. Προσπαθούν να δείξουν στα υπόλοιπα σκυλιά ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι δική τους. Αυτό είναι ένα ένστικτο που έχουν ακόμα και τα άγρια ζώα.

Αν όμως δεις κλώτσημα προς τα πίσω ή να ξύνουν τις πατούσες τους είναι απόλυτα φυσιολογική συμπεριφορά. Αν όμως παρατηρήσεις ότι κάνει παύση ενώ κλωτσάει ή κάποια αλλαγή στην συμπεριφορά του ίσως το πρόβλημα να είναι πιο υποκειμενικό. Καλό θα είναι τότε να συμβουλευτείς τον κτηνίατρο. Ίσως να υποφέρει από τραυματισμό στο πόδι ή αρθρίτιδα.

Ενώ η συγκεκριμένη συμπεριφορά είναι απόλυτα φυσιολογική, μπορεί να προκαλέσει έναν χαμό στο γκαζόν και στο γρασίδι. Για να είσαι σίγουρος ότι δε θα προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στην πίσω και την μπροστά αυλή σου ή στην γειτονιά, ξεκίνα να πηγαίνεις μεγαλύτερες και πιο συχνές βόλτες. Επίσης, προσπάθησε να το κρατάς μακριά από το γρασίδι που είναι προσεγμένο για να μην το καταστρέψει.

Γιατί φταρνίζονται οι σκύλοι;

Το φτέρνισμα στους σκύλους είναι κάτι συνηθισμένο, φυσιολογικό και πραγματικά χαριτωμένο! Αλλά γιατί τα σκυλιά φτερνίζονται και τι σημαίνει αυτό; Οι γυναίκες κοιμούνται καλύτερα με σκύλο παρά με άνθρωπο σύμφωνα με έρευνα!

Στην πραγματικότητα, τα σκυλιά φτερνίζονται για πολλούς λόγους. Μπορεί να οφείλεται σε κάτι μικρό όπως μια αντίδραση στη σκόνη, ή σε κάτι πιο σοβαρό. Όλα εξαρτώνται από το πόσο συχνά ο σκύλος σας φτερνίζεται και τι χρώμα έχει η εκκένωση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο σκύλος σας φτερνίζεται ως απάντηση σε ένα ερέθισμα στον ανώτερο αεραγωγό της μύτης του, με αποτέλεσμα να φτερνίζεται για να αποβάλλει αυτό που τον ερέθισε, όπως κάνουν οι άνθρωποι!

Φτέρνισμα κατά την διάρκεια του παιχνιδιού

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει τον σκύλο σας όταν παίζετε μαζί του ή όταν παίζει με άλλους σκύλους ότι φτερνίζεται. Σύμφωνα με τους συμπεριφοριολόγους σκύλων, αυτό το είδος φτερνίσματος είναι ένας τύπος επικοινωνίας και πιθανότατα χρησιμοποιείται για να σηματοδοτήσει στον συμπαίκτη ότι αυτό που συμβαίνει είναι διασκεδαστικό ή αγχωτικό. Τα σκυλιά χρησιμοποιούν όλο το σώμα τους για να επικοινωνούν, και το φτέρνισμα είναι ακόμα ένας τρόπος. Αν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας φτερνίζεται μόνο κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, εάν παραμείνουν ανεξέλεγκτα τα φτερνίσματα ή παρατηρήσετε ίχνη αίματος, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν συμβαίνει κάτι άλλο.

Κάτι κόλλησε στη μύτη του σκύλου σας

Εάν βλέπετε ότι ο σκύλος σας φτερνίζει υπερβολικά, ξύνει τη μύτη του ή την τρίβει στο έδαφος (πιο συχνά ή πιο επιθετικά από το φυσιολογικό) ή φτερνίζεται αίμα, μπορεί να έχει κολλήσει κάτι στη μύτη του. Ο πιο πιθανός ένοχος μπορεί να είναι ένα κομμάτι χόρτο, μια τρίχα ή ακόμα και ένα άγανο. Τα άγανα είναι ένας κοφτερός αγκαθωτός σπόρος ενός αγριόχορτου. Αυτά διασκορπίζονται παντού και είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για τα ζώα που τα συναντούν. Τα άγανα μπορούν να κολλήσουν στο ρύγχος, στα μάτια, στο στόμα, στα γεννητικά όργανα του σκύλου ή σε άλλες περιοχές του σώματος και όταν μεταβούν εκεί, μπορούν να μετακινηθούν, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη ή ακόμα και θάνατο.

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρο σας εάν υποψιάζεστε ότι κάτι έχει κολλήσει στη μύτη του σκύλου σας και ειδικά αν πιστεύετε πως πρόκειται για άγανο.

Σκύλος μπουκάρει σε πλατό και καταστρέφει το δελτίο ειδήσεων με τον πιο χαριτωμένο τρόπο!

Αλλεργίες σκύλου

Μια άλλη συχνή αιτία φτερνίσματος όπως και βήχα στους σκύλους είναι οι αλλεργίες. Ακριβώς όπως και οι άνθρωποι, οι σκύλοι μπορούν να βιώσουν μια αλλεργική αντίδραση στη σκόνη, τη γύρη, τη μούχλα, το δάγκωμα των ψύλλων, ένα φαγητό ή κάτι άλλο στην ατμόσφαιρα. Εάν παρατηρήσετε ότι το φτέρνισμα του σκύλου συνοδεύεται από κνησμό, καταρροή από τα μάτια ή την μύτη του, βήχα ή συριγμό, καλό είναι να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο σας ώστε να εντοπίσει τι προκαλεί την αλλεργία και να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε ένα σχέδιο θεραπείας και διαχείρισης.

Το αντίστροφο φτέρνισμα

Όλοι έχουμε δει το σκύλο μας να εισπνέει δυνατά μέσω της μύτης του και να κάνει ξαφνικά έναν επαναλαμβανόμενο ήχο που μοιάζει με πνιγμό ή σπασμό. Αυτό είναι το αντίστροφο φτέρνισμα. Αυτό το απίστευτα περίεργο αντανακλαστικό μπορεί να βοηθήσει τον σκύλο σας να αφαιρέσει ξένα αντικείμενα και αλλεργιογόνα που έχουν μπει στη μύτη του.

Γενικά, το αντίστροφο φτέρνισμα είναι ακίνδυνο. Εάν όμως δείτε ότι ο σκύλος σας δεν μπορεί να σταματήσει, μπορείτε να τον βοηθήσετε με ήπιο μασάζ στο λαιμό του ή φυσώντας ελαφρώς στο πρόσωπό του. Αυτό θα ενεργοποιήσει το αντανακλαστικό της κατάποσης, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση των σπασμών. Επίσης ο καθαρός αέρας μπορεί να βοηθήσει τον σκύλο σας. Είναι απίθανο να χρειαστεί να δώσετε φάρμακο στο σκύλο σας για το αντίστροφο φτέρνισμα, αλλά ο κτηνίατρος σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιισταμινικά εάν αυτό είναι αποτέλεσμα αλλεργιών ή γίνεται πιο σοβαρό.

Ο σκύλος σας έχει κρυολογήσει ή έχει γρίπη

Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, τα σκυλιά μπορούν να κρυολογήσουν με αποτέλεσμα να φτερνίζονται. Αν παρατηρήσετε επιπλέον συμπτώματα όπως ρινική καταρροή, πυρετό, υδαρή χρώμα στα μάτια ή γενική έλλειψη ενέργειας, είναι πιθανό ο σκύλος σας να έχει κρυολογήσει.

Τα περισσότερα κρυολογήματα στους σκύλους είναι σχετικά αβλαβή και περνάνε μόνα τους, αλλά καλό είναι να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο σας μόλις αρχίσει να παρουσιάζει συμπτώματα (ιδιαίτερα αν ο σκύλος σας είναι πολύ νέος, ή έχει επιβαρυμένο ανοσοποιητικό σύστημα). Ο κτηνίατρος θα είναι σε θέση να αποκλείσει μια σοβαρότερη λοίμωξη που θα μπορούσε να απαιτήσει πρόσθετη θεραπεία.

Εάν ο σκύλος σας φτερνίζεται ανεξέλεγκτα ή έχει άλλα συμπτώματα όπως ο βήχα, ξαφνικό λήθαργο, έλλειψη όρεξης, καταρροή από τα μάτια ή υψηλό πυρετό, ενδέχεται να έχει προσβληθεί από τον ιό της γρίπης των σκύλων όπου και σε αυτή την περίπτωση το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο σας.Το φτέρνισμα στους σκύλους είναι κάτι συνηθισμένο, φυσιολογικό και πραγματικά χαριτωμένο! Αλλά γιατί τα σκυλιά φτερνίζονται και τι σημαίνει αυτό;

Στην πραγματικότητα, τα σκυλιά φτερνίζονται για πολλούς λόγους. Μπορεί να οφείλεται σε κάτι μικρό όπως μια αντίδραση στη σκόνη, ή σε κάτι πιο σοβαρό. Όλα εξαρτώνται από το πόσο συχνά ο σκύλος σας φτερνίζεται και τι χρώμα έχει η εκκένωση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο σκύλος σας φτερνίζεται ως απάντηση σε ένα ερέθισμα στον ανώτερο αεραγωγό της μύτης του, με αποτέλεσμα να φτερνίζεται για να αποβάλλει αυτό που τον ερέθισε, όπως κάνουν οι άνθρωποι!

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share