Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Γιατί βάζουν το ψωμί σε χαρτοσακούλα; Ποιο το μυστικό;

Το γνωρίζατε;

18 Οκτωβρίου 2019 11:53
Γιατί βάζουν το ψωμί σε χαρτοσακούλα; Ποιο το μυστικό;

Σίγουρα έχετε διαπιστώσει ότι το ψωμί στο φούρνο σας το δίνουν σε χάρτινη σακούλα και όχι πλαστική αλλά έχετε διερωτηθεί ποτέ γιατί; Άν μάθετε ποιο συστατικό «κρύβεται» στο ψωμί του τοστ, δεν θα φάτε ξανά!

Είναι οικολογικοί οι λόγοι ή όχι μόνο;

Οι… συνομωσιοσιολόγοι λένε πως είναι απλά κόλπο των αρτοποιών προκειμένου το ψωμί να μπαγιατεύει γρηγορότερα και να επισκέπτεστε το φούρνο πολύ πιο γρήγορα από ότι αν το είχατε κλείσει σε μια πλαστική σακούλα. Δεν πρέπει να αφήνεις το ψωμί στον πάγκο της κουζίνας για αυτό τον λόγο!

Αυτή η θεωρία έχει ελάχιστη σχέση με τον πραγματικό λόγο για τη χάρτινη σακούλα στα αρτοσκευάσματα.

Το μυστικό είναι η τραγανότητα.

Ο λόγος που το ψωμί για σάντουιτς είναι σφραγισμένο σε πλαστική σακούλα είναι για να «κλειδώσει» μέσα την υγρασία, να το διατηρήσει μαλακό εμποδίζοντας το να ξεραθεί. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι ιδανικό για μια μπαγκέτα, αν την θέλετε τραγανή. Αν την κλείσετε σε μια σακούλα θα διατηρηθεί περισσότερο καιρό, αλλά θα χάσει την τραγανότητα της. Είναι ένα… δούναι και λαβείν. Το ψωμί της "τεμπέλας"!

Εξάλλου δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσετε να διατηρήσετε το ψωμί σας φρέσκο για μεγάλο χρονικό διάστημα ούτως ή άλλως. Το ψωμί χωρίς πρόσθετο λίπος ή ζάχαρη, διατηρεί τα ωφέλιμα συστατικά του για λίγες μόνο ημέρες μετά το ψήσιμο. Έτσι εάν δεν σκοπεύετε να φάτε το ψωμί μέσα σε 48 ώρες από την αγορά του, περιμένετε να συμβεί ένα από αυτά τα πράγματα: Ή θα γίνει μαλακό μέσα σε μια σφραγισμένη πλαστική τσάντα η θα ξεραθεί αν είναι εκτεθειμένο. Εάν δεν έχετε σκοπό να φάτε ολόκληρη τη φρατζόλα σε ένα γεύμα, κόψτε την σε κομμάτια και βάλτε τη μέσα στη χαρτοσακούλα, καθώς θα συντηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Εάν θέλετε να διατηρήσετε οποιοδήποτε τύπο ψωμιού φρέσκο για μεγάλο χρονικό διάστημα, σκεφτείτε τον καταψύκτη. Αν δεν έχετε υπομονή να το ξεπαγώνετε αρκεί και το ψυγείο. Η… παράπλευρη απώλεια είναι η επανακρυστάλλωση του αμύλου στο ψωμί. Ωστόσο μπορείτε να αντιστρέψετε αυτό το φαινόμενο ψήνοντας το στην τοστιέρα ή ζεσταίνοντας το στον φούρνο μικροκυμάτων.

4+1 ιδέες για να μην πετάξεις το μπαγιάτικο ψωμί!

Λίγα πράγματα στην ζωή είναι τόσο απολαυστικά όσο ένα καρβέλι φρέσκο ψωμί.

Δείτε επίσης: Δεν πρέπει να αφήνεις το ψωμί στον πάγκο της κουζίνας για αυτό τον λόγο!

Μπορεί να το αγόρασες από τον φούρνο, μπορεί να το έψησες στην κουζίνα σου, όμως μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτό: όταν κόβεις (με τα χέρια βέβαια) την άκρη με την πολλή “κόρα” και είναι ακόμη τραγανή, κάτι μέσα σου αναστενάζει από γαστρονομική ευτυχία. Δυστυχώς όμως το ψωμί, όπως και πολλά όμορφα πράγματα στην ζωή, δεν διατηρείται φρέσκο και τραγανό όπως πρώτα. Σύντομα -ακόμα και σε λίγες ώρες- μπαγιατεύει και σε τίποτα δεν θυμίζει τις περασμένες δόξες του. Λίγο ψήσιμο στον φούρνο με λαδάκι και αλατοπίπερο κάπως το σώζει, όμως υπάρχουν πιο ευφάνταστες ιδέες για να το αξιοποιήσεις. Πριν το πετάξεις, διάβασε παρακάτω.

1. Μετάτρεψέ το σε αλμυρό σουφλέ ψωμιού

Κόψε το μπαγιάτικο ψωμί σε κομμάτια, βάλτο σε ταψί μαζί με ό,τι λαχανικά και τυριά έχεις στο ψυγείο, περίχυσέ το με χτυπημένα αυγά και γάλα και ψήστο. Ο φούρνος θα κάνει τα μαγικά του και θα έχεις ένα κολασμένο σουφλέ ψωμιού που μπορείς να τρως για πρωινό ή σε ταπεράκι στο γραφείο. Βασίσου στην συνταγή για Σουφλέ με μπρόκολο και bacon, αλλά μην περιοριστείς στα υλικά!

2. Φτιάξε μπρουσκέτες

Ψήσε μερικά λαχανικά -που αργοπεθαίνουν στο ψυγείο σου- μέχρι να καραμελώσουν, βάλε και ένα ωραίο κρεμώδες τυρί, συνδύασε τις μπρουσκέτες με εκείνο το κρασί που φυλάς για ειδικές περιστάσεις (αυτές που δεν έρχονται ποτέ) και θα έχεις ένα τέλειο βραδινό για τις “τι να μαγειρέψω πάλι” μέρες.

3. Βάλε την ψίχα μέσα σε κεφτεδάκια

Δεν είναι καν μυστικό πια: τα πιο αφράτα κεφτεδάκια θέλουν μουλιασμένο ψωμί. Κόψε τις κόρες και κράτα την ψίχα του μπαγιάτικου ψωμιού. Κι αν δεν σου βρίσκεται κιμάς και δεν σκοπεύεις να φτιάξεις κεφτεδάκια σύντομα, βάλε την κομματιασμένη ψίχα σε σακουλάκι με ziplock και φύλα την στην κατάψυξη. Ο μελλοντικός εαυτός σου θα σε ευχαριστεί!

4. Κάνε την πιο εύκολη πουτίγκα ψωμιού

Υπολόγιζες να τρως ένα τοστ κάθε μέρα, αλλά δεν σου έκατσε καλά το πλάνο και ξέμεινες με μπόλικο ψωμί. Δεν πειράζει, γιατί έχεις την τέλεια δικαιολογία να φτιάξεις ένα γλυκό που μπορείς να τρως και για πρωινό. Λίγο βούτυρο, αυγά, γάλα, κρέμα γάλακτος και όποια μαρμελάδα έχεις στο ψυγείο (κι όλο δεν τρως) γίνονται ένα με το ψωμί μέσα στο ταψάκι και κάνουν την πιο εύκολη πουτίγκα. Κι ένας παντελώς αρχάριος μπορεί να την φτιάξει!

5. Φτιάξε αυγοφέτες (γιατί η ζωή είναι μικρή)

Κάνε αυτό που έκανε η μαμά μου όταν ήμουν μικρή. Βούτα το μπαγιάτικο ψωμί σε ένα μείγμα γάλακτος-αυγού, άστο να “παπαριάσει” κι έπειτα τηγάνισε τις φέτες σε λίγο βουτυράκι. Πασπάλισέ τες με λίγη ζάχαρη άχνη ή μέλι και έχεις ένα πρωινό σκέτη νοσταλγία. Δεν το λέγαμε french toast τότε, αλλά αυγοφέτες. Για κάτι πιο κολασμένο δοκίμασε αυγοφέτες με πραλίνα & μπανάνα ή αυγοφέτες τσουρεκιού.

TAGS
 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share