Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020

Γιατί η θάλασσα έχει χρώμα ενώ το νερό είναι διάφανο;

Το έχεις σκεφτεί ποτέ;

30 Αυγούστου 2019 15:15
Γιατί η θάλασσα έχει χρώμα ενώ το νερό είναι διάφανο;
Follow us on Google News

Πολύ πιθανόν να έχετε αναρωτηθεί κάποια στιγμή στη ζωή σας για ποιο λόγο το νερό της θάλασσας είναι μπλε, γαλάζιο ή ακόμη και πράσινο ενώ για παράδειγμα αν το βάλετε σε ένα μπουκάλι θα είναι διάφανο. Τελικά πρέπει να κάνουμε μπάνιο μετά την θάλασσα;

Τι καθορίζει όμως το χρώμα της θάλασσας και το βλέπουμε έτσι; Είναι πράγματι μπλε; Ο βασικός παράγοντας που επηρεάζει το χρώμα που βλέπουμε είναι ο ήλιος. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα σωματίδια του νερού απορροφούν τα κόκκινα, πράσινα, πορτοκαλί και κίτρινα μήκη κύματος του φωτός του ήλιου, ενώ ουσιαστικά αποβάλλουν ή αλλιώς αντανακλούν τα μπλε, δίνοντας έτσι το συγκεκριμένο χρώμα στην θάλασσα αφού αυτά που βλέπουμε είναι όσα δεν απορροφώνται.

Γιατί η θάλασσα έχει χρώμα ενώ το νερό είναι διάφανο;

Σε μεγαλύτερα βάθη η θάλασσα είναι πιο σκουρόχρωμη ενώ προς την στεριά πιο ανοιχτόχρωμη. Αυτό συμβαίνει γιατί στα σημεία που το νερό δεν είναι πολύ βαθύ, τα απορροφήσιμα χρώματα του φωτός δεν απορροφούνται το ίδιο εύκολα και έτσι τα μπλε μήκη κύματος δεν έχουν την ίδια ισχύ. Το νερό στα πιο ρηχά νερά ουσιαστικά λαμβάνει ένα χρώμα που είναι κοντά στο λευκό με μια έφεση προς το μπλε, δηλαδή αυτό που βλέπουμε γαλάζιο ή ανοιχτό μπλε.

Πολλές θάλασσες έχουν ένα χρώμα πράσινο και πιο σπάνια σε ιδιαίτερες θάλασσες του πλανήτη ένα χρώμα κοκκινωπό. Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω των συστατικών του νερού και της υποθαλλάσιας πανίδας. Διάφορα είδη πράσινων φυκιών σε μεγάλες ποσότητες ή αντίστοιχα κόκκινα και καφέ φύκια αλλάζουν το χρώμα της θάλασσας όπως το βλέπουμε.

Αν τώρα απορείτε γιατί δεν βλέπουμε μπλε και ένα ποτήρι με νερό αυτό συμβαίνει γιατί το ποτήρι ή ακόμα και το μπουκάλι περιέχει μια πολύ μικρή ποσότητα νερού για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τη διαφορά. Σε μεγαλύτερες εκτάσεις όπως για παράδειγμα σε μια πισίνα με λευκά πλακάκια θα δούμε ότι το χρώμα αρχίζει και γίνεται -δηλαδή το βλέπουμε- πιο γαλάζιο.

Προσοχή: Γιατί δεν πρέπει να μπαίνετε αμέσως με βουτιά στην θάλασσα;

Προσοχή: Γιατί δεν πρέπει να μπαίνετε αμέσως με βουτιά στην θάλασσα;

Μια γρήγορη βουτιά στο νερό της θάλασσας μοιάζει με την καλύτερη ιδέα όταν η ζέστη κάνει την άσφαλτο να λιώνει. Κίνδυνος! Αν δείτε αυτό στη θάλασσα, μην το πειράξετε! Αυστηρή Προειδοποίηση (Pics)

Πριν σπεύσετε όμως να πέσετε μέσα στο κρύο νερό, ξανασκεφθείτε το. Το σοκ από τη διαφορά θερμοκρασίας μπορεί να απειλήσει τη ζωή σας.

Αυτό είναι το μήνυμα ενημερωτικής εκστρατείας στη Βρετανία και των γαλλικών Αρχών, που βλέπουν το εφετινό κύμα καύσωνα να έχει απρόσμενα θύματα.

Στη Γαλλία, π.χ., τρεις ηλικιωμένοι πέθαναν τον Ιούνιο μόλις βούτηξαν στη θάλασσα για να δροσιστούν από τα 40άρια που έδειχνε ο υδράργυρος. Και οι τρεις πέθαναν από ανακοπή καρδιάς. Το πιθανότερο είναι ότι ο οργανισμός τους έπαθε σοκ επειδή βούτηξαν απότομα στο κρύο νερό, χωρίς να προσαρμοστούν στη διαφορά θερμοκρασίας.

Στη Βρετανία, η οικογένεια ενός 14χρονου που έχασε με παρόμοιο τρόπο τη ζωή του το 2015, άρχισαν ενημερωτική εκστρατεία προς το κοινό, για να αποτρέψουν παρόμοια φαινόμενα.

undefined

Ο Cameron Gosling πέθανε στις 5 Ιουλίου 2015 όταν βούτηξε απότομα σε ένα ποτάμι. Όλοι οι άλλοι φίλοι του μπήκαν στο νερό σιγά-σιγά και κανείς τους δεν έπαθε κάτι. Εκείνος έχασε ακαριαία τις αισθήσεις του και η καρδιά του σταμάτησε να κτυπά.

Η περίπτωση του Cameron δεν είναι μεμονωμένη. Οι βρετανικές Αρχές υπολογίζουν ότι κάθε χρόνο 400 Βρετανοί έχουν την ίδια κατάληξη, βουτώντας απότομα στο κρύο νερό. Η πλειονότητα από αυτούς είναι νεαροί άνδρες (ηλικίες κάτω των 30 ετών) και οι περισσότεροι ήταν καλοί κολυμβητές.

Τι είναι το σοκ από το κρύο νερό

Όπως εξηγεί ο Dr Mike Tipton, καθηγητής Ανθρώπινης & Εφηρμοσμένης Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Portsmouth, το σοκ από το κρύο νερό εκδηλώνεται όταν κάποιος μπαίνει απότομα σε νερό που είναι (ή μοιάζει να είναι) πολύ πιο κρύο από τον ίδιο.

Η απότομη διαφορά θερμοκρασίας προκαλεί ακούσιες αντιδράσεις του σώματος. Η καρδιά κτυπά πιο δυνατά και η αρτηριακή πίεση αυξάνεται. Η αναπνοή επιταχύνεται έως και δέκα φορές, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει μέσα σε λίγα λεπτά σε εισρόφηση άφθονου νερού και πνιγμό. Επιπλέον, η καρδιά αρχίζει να κτυπά ακατάστατα. Και στις ακραίες περιπτώσεις μπορεί να σταματήσει από το σοκ της διαφοράς θερμοκρασίας.

undefined

Το σοκ του κρύου νερού επηρεάζει επίσης την ικανότητα κίνησης, με συνέπεια ο πάσχων να μην μπορεί να αντιδράσει. Τέλος, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια συνειδήσεως.

Όλες αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να οδηγήσουν το θύμα στον πανικό, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο πνιγμού.

Σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και δυνατοί κολυμβητές πνίγονται επειδή η απότομη μείωση της σωματικής θερμοκρασίας κάνει τους μυς να μην λειτουργούν σωστά.

Από τους 25 βαθμούς Κελσίου

Το νερό θεωρείται κρύο όταν η θερμοκρασία του είναι κάτω από 25 βαθμούς Κελσίου και πολύ κρύο κάτω από 15 βαθμούς. Όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσει να επηρεάζει το σώμα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Και όσο πιο ζεστό είναι το σώμα όταν μπει απότομα στο νερό, τόσο πιθανότερο είναι το σοκ από το κρύο νερό.

undefined

Οι 25 βαθμοί αποτελούν το σημείο κάτω από το οποίο ο οργανισμός αδυνατεί να παράγει αρκετή θερμότητα ώστε να διατηρείται ζεστός. Το επακόλουθο είναι να αντιδρά το σώμα, μειώνοντας τη ροή αίματος προς τα χέρια και τα πόδια επειδή θέλει να διατηρήσει εν ζωή τα ζωτικά όργανα.

Ωστόσο όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν μπορείτε να κολυμπάτε στα κρύα νερά του Αιγαίου ή σε παραλίες με υποθαλάσσιες πηγές παγωμένου νερού.

Πρέπει απλώς να μπαίνετε στο κρύο νερό περπατώντας με αργά βήματα. Έτσι θα δώσετε στον οργανισμό σας τη δυνατότητα να προσαρμοστεί στην αναζωογονητική δροσιά του, τονίζει ο Dr Tipton.

 

Περίεργα-Funny

Ροή ειδήσεων

Share