Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2019

Δέκα παράξενες αλήθειες για το ανθρώπινο σώμα

Θα μείνετε άφωνοι

23 Ιουλίου 2019 14:20
Δέκα παράξενες αλήθειες για το ανθρώπινο σώμα

Το ανθρώπινο σώμα αναφέρεται συχνά ως η τελειότερη μηχανή και όχι άδικα.

Τι ακριβώς συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα όταν δεχτεί μια σφαίρα;

Καθημερινά συμβαίνουν διάφορες διεργασίες και λειτουργίες πολλές από τις οποίες δεν γνωρίζουμε. Δείτε για παράδειγμα δέκα παράξενες αλήθειες που πολλοί αγνοούν…

  1. Το συνολικό μήκος όλων των νεύρων στο ανθρώπινο σώμα είναι 75 χιλιόμετρα.
  2. Ένας άνθρωπος ξοδεύει περίπου πέντε χρόνια της ζωής τους στο ανοιγόκλεισμα των ματιών κάνοντας ευτυχώς πολλά άλλα πράγματα ταυτόχρονα!
  3. Η καρδιά χτυπά 35 εκατομμύρια φορές σε ένα χρόνο!
  4. Ένας άνθρωπος παίρνει περίπου 20.000 αναπνοές ανά ημέρα.
  5. Ένα ανθρώπινο μάτι μπορεί να διακρίνει μέχρι και 10 εκατομμύρια διαφορετικά χρώματα. Αλλά ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να τα θυμηθεί όλα αυτά.
  6. Τα αυτιά μας συνεχίζουν να αναπτύσσονται σε όλη τη ζωή μας με σχεδόν απίστευτη ταχύτητα: ένα τέταρτο του χιλιοστού ανά έτος!
  7. Χαμογελώντας ενεργοποιούνται 17 μύες του προσώπου, ενώ όταν κλαίμε ενεργοποιούνται 43.
  8. Η ταχύτητα του φταρνίσματος σας είναι 160 χιλιόμετρα την ώρα.
  9. Τα αγόρια έχουν λιγότερους γευστικούς κάλυκες στην επιφάνεια της γλώσσας τους, από ό,τι τα κορίτσια.
  10. Κατά τη διάρκεια μίας και μόνο ημέρας, το αίμα μας… τρέχει απόσταση 19.312 χιλιομέτρων.

10 Παράξενοι τρόποι που το σώμα σας λέει να πίνετε περισσότερο νερό!

Το μέσο ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 60% νερό, επομένως δεν πρέπει να σας εκπλήσσει το γεγονός ότι η μη κατανάλωση επαρκούς ποσότητας είναι επιζήμια για την υγεία σας.

Χάνουμε νερό μέσω των ιδρωτοποιών αδένων, αλλά και με την αναπνοή μας, γι’αυτό είναι σημαντικό να πίνουμε άφθονο υγρό κάθε μέρα για να αναπληρώσουμε τα υγρά του σώματός μας.

1. Πάντα φαίνεται να είστε άρρωστοι

Οι γιατροί λένε να κρατάτε ενυδατωμένο το σώμα σας όταν είστε άρρωστοι – και ο λόγος είναι σημαντικός. Το νερό αποβάλλει τις τοξίνες από το σώμα σας, έτσι ώστε τα όργανά σας να λειτουργούν σωστά. Όταν το σώμα σας χρειαστεί νερό για να επιβιώσει, θα αρχίσει να δανείζεται το νερό που είναι αποθηκευμένο στα κύτταρα του αίματός σας, κάτι που δεν θα σας κάνει καλό μακροπρόθεσμα.

2. Έχετε συχνή επιθυμία για ένα σνακ

Όταν λέμε σνακ, δεν εννοούμε ένα σακουλάκι με καρότα. Η αφυδάτωση επιδρά στο πεπτικό σας σύστημα, προκαλώντας τα βακτήρια να αναπτύσσονται γρήγορα στο έντερό σας. Όπως και τα περισσότερα βακτήρια, χρειάζονται τη ζάχαρη, η οποία βοηθά να τα κρατήσει ζωντανά.

3. Το δέρμα σας γερνάει γρηγορότερα από τους συνομήλικούς σας

Καμιά δεν θέλει να μοιάζει με τη μαμά του φίλου της. Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας χρειάζεται περισσότερο νερό επειδή η αίσθηση της δίψας μειώνεται σταδιακά. Το νερό βοηθάει να διατηρείται το δέρμα ενυδατωμένο και να φαίνεται νεανικό και φρέσκο. Συνεπώς, έαν δεν πίνετε αρκετό νερό, το δέρμα σας θα «στεγνώσει», θα δημιουργηθούν ρυτίδες και θα επιταχυνθεί η διαδικασία γήρανσης.

4. Πάντα αισθάνεστε κουρασμένοι και εξαντλημένοι

Όταν το σώμα σας δανείζεται νερό από τα κύτταρα του αίματος, τα κύτταρά σας δεν μπορούν να αντλήσουν αρκετό οξυγόνο για να σας δώσουν ενέργεια, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε λήθαργο. Αντί να κουλουριάζεστε κάτω από την κουβέρτα σας, ανεφοδιάστε τον οργανισμό σας με πολλά υγρά.

5. Παίρνετε βάρος

Αυτό μπορεί να σας προκαλέσει έκπληξη, διότι το νερό ίσως σας κάνει να αισθάνεστε φουσκωμένοι, αλλά είναι πραγματικά αλήθεια.

Εάν δεν καταναλώνετε αρκετά υγρά, το σώμα σας δεν μπορεί να κάψει σωστά το λίπος – πράγμα που σας ενθαρρύνει να τρώτε περισσότερο, επιβραδύνοντας με αυτό τον τρόπο τον μεταβολισμό σας.

6. Δεν μπορείτε να σκεφτείτε σωστά

Εάν αισθάνεστε ότι χάνετε το μυαλό σας επειδή δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε ή έχετε γίνει εξαιρετικά κυκλοθυμικοί, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ο εγκέφαλός σας δεν έχει αρκετό νερό για να λειτουργήσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Λάβετε υπόψη ότι ο εγκέφαλός σας είναι το πρώτο όργανο που επηρεάζεται από την αφυδάτωση.

7. Έχετε δυσκοιλιότητα

Όταν η κόρη μου ήταν στο δημοτικό σχολείο, υπέφερε από δυσκοιλιότητα. Υπήρχαν διάφοροι φυσικοί τρόποι με τους οποίους προσπαθήσαμε να το αντιμετωπίσουμε, αλλά η καλύτερη μέθοδος ήταν να πίνει περισσότερο νερό απ’ότι συνήθως. Η επαρκής ενυδάτωση βοήθησε να μαλακώσουν τα κόπρανα και να μειωθεί το φούσκωμα.

8. Πονοκέφαλος και μυϊκοί πόνοι

Η αφυδάτωση είναι οδυνηρή. Οι χόνδροι γύρω από τα οστά αποτελούνται κυρίως από νερό, έτσι ώστε να κρατούν τα οστά υγιή και να αποτρέπουν τη μεταξύ τους τριβή. Επομένως, πρέπει να κρατάτε το σώμα σας πάντα ενυδατωμένο.

9. Η αναπνοή σας μυρίζει

Όταν το σώμα σας είναι αφυδατωμένο, έχετε λιγότερο σάλιο στο στόμα σας, το οποίο επιτρέπει στα βακτήρια να ευδοκιμήσουν. Αυτά τα βακτήρια κάνουν το στόμα σας να μυρίζει. Έτσι λοιπόν, για χάρη του εαυτού σας και όλων των άλλων που πλησιάζουν κοντά σας, πιείτε νερό!

10. Νιώθετε «στεγνοί»

Είτε είναι το δέρμα, τα χείλη, τα μάτια, ή το εσωτερικό του στόματός σας, εάν νιώθετε συχνά ξηρότητα, μπορεί να μην συμβαίνει επειδή δεν εφαρμόζετε αρκετή ενυδατική κρέμα.

Τα άτομα που πάσχουν από έκζεμα ή σοβαρή ξηροδερμία πρέπει να πίνουν περισσότερο νερό, καθώς είναι πολύ αποτελεσματικό για την ενυδάτωση του δέρματός τους.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

5 απίστευτα πράγματα που παθαίνει το ανθρώπινο σώμα όταν βουτάμε σε κρύα νερά!

Πώς θα ήταν ο άνθρωπος χωρίς την εξέλιξη;

Άκρως ελπιδοφόρο: Ανακαλύφθηκε νέο όργανο στο ανθρώπινο σώμα!

 

Περίεργα-Funny

Ροή ειδήσεων

Share