Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019

11+1 περίεργα πράγματα που έκαναν οι πρόγονοί μας!

Δεν θα τα πιστεύετε!

11 Ιουλίου 2019 17:24
11+1 περίεργα πράγματα που έκαναν οι πρόγονοί μας!

Απίστευτα είναι αυτά που μπορεί να μάθει κανείς για τους προγόνους μας και τις περίεργες συνήθειές τους! Ποια ήταν τα 12 πιο περίεργα πράγματα που συνήθιζαν να κάνουν; Αν θέλετε να δείτε κάτι από την σύγχρονη εποχή δείτε τις πιο περιέργες συλλογές ανά τον κόσμο!

Αν πιστεύετε ότι οι άνθρωποι του παρελθόντος ήταν λιγότερο εκκεντρικοί από τους σύγχρονους, μάλλον θα πρέπει να σκεφτείτε τις παραδόσεις και τη μόδα τους. Μπορεί να αλλάξετε γνώμη. Στη λίστα που ακολουθεί, θα δείτε μερικά πράγματα που οι πρόγονοί μας θεωρούσαν φυσιολογικά. Μάλλον δεν είμαστε τόσο παράξενοι τελικά.

Ζωντανά ξυπνητήρια

Περίεργα πρόγονοι

Ήταν ένα επάγγελμα που υπήρχε από τα μέσα του 18ου αιώνα, μέχρι τη δεκαετία του 1950. Η δουλειά τους ήταν να ξυπνούν όσους έπρεπε να σηκωθούν νωρίς. Χτυπούσαν τα παράθυρα των πελατών τους με βέργες ή φυσοκάλαμα. Το ποιος ξυπνούσε όμως τους ίδιους, δεν το γνωρίζουμε με ακρίβεια. Υπάρχει μια θεωρία που λέει πως δεν κοιμούνταν καθόλου πριν τη δουλειά.

Αγορίστικα φορέματα

Περίεργα πρόγονοι

Από τον 16ο αιώνα και μέχρι το 1920 περίπου, ήταν σύνηθες τα αγόρια έως τα 4-8 τους χρόνια να κυκλοφορούν με φορέματα. Ο κύριος λόγος, ήταν μάλλον το υψηλό κόστος των ρούχων: τα φορέματα ήταν πιο εύκολο να φορεθούν για αρκετό καιρό, κι ας αναπτυσσόταν το παιδί. Η παράδοση δεν προσπέρασε ούτε τις βασιλικές οικογένειες: η παραπάνω φωτογραφία απεικονίζει τον Αλεξέι, το γιο του Ρώσου Αυτοκράτορα Νίκολα Β’, να φορά ένα φόρεμα παρόμοιο με εκείνα των αδερφών του.

Πρώτος και δεύτερος ύπνος

Περίεργα πρόγονοι

Οι Ευρωπαίοι του Μεσαίωνα εφάρμοζαν αυτό που σήμερα αποκαλούμε “διφασικό ύπνο“. Ο πρώτος ύπνος ξεκινούσε κατά το ηλιοβασίλεμα και διαρκούσε μέχρι τα μεσάνυχτα περίπου. Τότε έμεναν ξύπνοι για 2-3 ώρες. Μερικοί διάβαζαν βιβλία ή προσεύχονταν, ενώ άλλοι περνούσαν τις ώρες αυτές με την οικογένεια και τους γείτονές τους. Στη συνέχεια έπεφταν πάλι για ύπνο, μέχρι την ανατολή του ηλίου.

Πιανέλε

Περίεργα πρόγονοι

Τα “zoccoli” ή “pianelle”, είναι ένα είδος παπουτσιού με πλατφόρμα ως και 50 εκατοστών σε ύψος. Περιττό να πούμε ότι όσοι τα φορούσαν έπρεπε να βοηθηθούν από τους υπηρέτες τους για να ανέβουν σε αυτά. Δεν τα φορούσαν όμως μόνο για το στυλ, αλλά και την προστασία από τους λεκέδες λάσπης των ρούχων τις βροχερές μέρες.

Έλλειψη υγιεινής

Περίεργα πρόγονοι

Σε κάποιες μεσαιωνικές χώρες, ο κόσμος πίστευε πως το νερό έφερνε μόνο ασθένειες στον άνθρωπο και αποκαλούσε τις ψείρες “μαργαριτάρια του Θεού”. Αυτές οι πεποιθήσεις ακολουθούσαν ακόμη και τους μονάρχες. Η Ισαβέλλα Α’ της Καστίλης ήταν περήφανη που είχε πλυθεί μόλις 2 φορές σε ολόκληρη τη ζωή της: στη γέννηση και το γάμο της. Σύμφωνα με μια μαρτυρία, ένας ιππότης σχολίασε τα βρώμικα χέρια και νύχια της και εκείνη του απάντησε: “Α, πού να ‘βλεπες και τα πόδια μου”!

Αφαίμαξη για κάθε ασθένεια

Περίεργα πρόγονοι

Αυτή η θεραπευτική μέθοδος ήταν πολύ δημοφιλής για περίπου 2.000 χρόνια, μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Η αφαίμαξη ασκούταν για τη θεραπεία κάθε ασθένειας και συχνά προκαλούσε περισσότερο κακό απ’ ό,τι καλό, εξασθενώντας ακόμη περισσότερο τον ασθενή.

Μεταθανάτιες φωτογραφίες

Περίεργα πρόγονοι

Άλλο ένα έθιμο που σήμερα θεωρείται πολύ παράξενο. Ωστόσο, τον 19ο αιώνα αποτελούσε έναν τρόπο να διατηρήσουν τη μνήμη των αγαπημένων. Κατά κανόνα, τα νεκρά σώματα περιποιούνταν για να δείχνουν ζωντανά στις φωτογραφίες: τα τοποθετούσαν σε φυσική στάση και τραβούσαν τα κλειστά τους βλέφαρα για να είναι ανοιχτά τα μάτια τους.

Ραδιενεργά προϊόντα ομορφιάς

Στις αρχές του 20ου αιώνα η ραδιενέργεια θεωρούταν αποκλειστικά ένα θετικό φαινόμενο, που οι απατεώνες δεν έχαναν ευκαιρία να εκμεταλλευτούν: μπορούσες να αγοράσεις καλλυντικά, τρόφιμα και ποτά εμποτισμένα με ράδιο και θόριο, ραδιενεργά σουβενίρ, ακόμη και συσκευές για γέμισμα νερού με ραδιενεργά στοιχεία.

Δυστυχώς, υπήρξαν θύματα. Ο αθλητής Έμπεν Μπίιρς κατανάλωνε μεγάλες δόσεις του ραδιούχου φαρμάκου Radithor, που οδήγησαν στο θάνατό του. Η εφημερίδα της Γουολ Στριτ ανέφερε στον τίτλο της: “Το ραδιούχο νερό δούλευε σωστά, μέχρι που του έπεσε το σαγόνι”.

Η ηρωίνη ήταν σιρόπι για το βήχα

Περίεργα πρόγονοι

Παραδόξως, 100 χρόνια πριν, η ηρωίνη θεωρούταν μια αβλαβής εναλλακτική της μορφίνης και πωλούταν στα φαρμακεία ως σιρόπι για το βήχα. Τη συνιστούσαν ακόμη και για τα παιδιά. Στην πορεία ανακάλυψαν ότι η ηρωίνη μετατρέπεται στο συκώτι σε μορφίνη και το 1924 απαγορεύτηκε η χρήση της. Στη Γερμανία, ωστόσο, καταργήθηκε μόλις το 1971.

Κάπνισμα στο αεροπλάνο

Πριν από 50-60 χρόνια, το κάπνισμα δεν θεωρούταν μια κακή συνήθεια. Ο κόσμος δεν έλεγε “όχι” σ’ αυτήν την απόλαυση ακόμη και κατά τη διάρκεια των πτήσεων, ασχέτως του τι ήθελαν οι υπόλοιποι επιβάτες. Σήμερα, το κάπνισμα στα αεροπλάνα απαγορεύεται, όμως σε μερικές χώρες (όπως το Ιράν) η απαγόρευση αυτή δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη.

Μηχανές μπάνιου

Περίεργα πρόγονοι

Σε αντίθεση με εμάς, οι άνθρωποι του 18ου και 19ου αιώνα δεν μπορούσαν απλά να μπουν στο νερό της παραλίας. Έπρεπε να χρησιμοποιήσουν μηχανές μπάνιου: ειδικά κάρα που έμοιαζαν με παραλιακές καλύβες. Τα κάρα μεταφέρονταν στο νερό, ώστε οι λουόμενοι να μπορέσουν να κολυμπήσουν μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Επίσης, οι μηχανές των γυναικών απείχαν σε απόσταση από εκείνες των αντρών.

Πέτρες για χαρτί τουαλέτας

Περίεργα πρόγονοι

Η λίστα των πραγμάτων που χρησιμοποιούσε ο κόσμος πριν την εφεύρεση του χαρτιού υγείας, είναι πραγματικά ατελείωτη. Περιλαμβάνει φύλλα δέντρων, καλαμπόκια, κελύφη καρυδών, μαλλί προβάτου και πανιά (για όσους είχαν την οικονομική δυνατότητα), σφουγγάρια δεμένα σε βέργες ή απλό νερό. Όμως οι Αρχαίοι Έλληνες είναι αυτοί που κάνουν και πάλι τη διαφορά: για συγκεκριμένους σκοπούς υγιεινής, χρησιμοποιούσαν πέτρες, βότσαλα ή κεραμικά κομμάτια.

19+1 γεγονότα που θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό!

Ο κόσμος γύρω μας είναι υπέροχος και απρόβλεπτος. Μεγάλα μυαλά δεν θα σταματήσουν ποτέ να προσπαθούν να λύσουν όλα τα καταπληκτικά αινίγματα και να αποδείξουν τις τρελές θεωρίες που πραγματικά θέλεις να πιστέψεις.

Παρακάτω θα βρείτε 20 γεγονότα που μπορεί να ακούγονται εξωπραγματικά, αλλά στην πραγματικότητα είναι απολύτως αληθινά. Ο καφές αλλάζει ριζικά την γεύση. Γι ‘αυτό μας αρέσει να τρώμε κάτι γλυκό με αυτό το ρόφημα.

Η απόρριψη και ο φυσικός πόνος είναι τα ίδια στον εγκέφαλό σας. Οι μι-οπιοειδείς αισθητικοί υποδοχείς ενεργοποιούνται όταν απορρίπτεστε και οι ίδιοι δέκτες “δουλεύουν” όταν αισθάνεστε πόνο.

undefined

Ένα αεροπλάνο μπορεί να πετάξει πάνω από 100 μίλια με μια τρύπα στα καύσιμα και με τις δυο τουρμπίνες απενεργοποιημένες.

undefined

Μια τέτοια περίπτωση συνέβη μία φορά. Οι πίθηκοι βλέπουν πρόσωπα σε άψυχα αντικείμενα. Βλέπουν οπτικές ψευδαισθήσεις επειδή φοβούνται πάντα για τη ζωή τους. Είναι επίσης πιο πιθανό να φανταστούν τους εχθρούς τους στα πάντα γύρω τους.

Ένα στρώμα διπλασιάζει το βάρος του μετά από 10 χρόνια χρήσης, συλλέγοντας σκόνη και ακάρεα σκόνης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα παράσιτα τρώνε μικροσκοπικά κομμάτια του δέρματός μας, τα οποία πέφτουν στα πτυσσόμενα στρώματα.

undefined

Ο εγκέφαλός σας αντιδρά σε λεκτικές και μη λεκτικές εργασίες με διάφορους τρόπους. Αποδεικνύεται ότι κατανοούμε καλύτερα τη νοηματική γλώσσα σε υποσυνείδητο επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι χαλαρώνουν και επεκτείνονται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είσαι 1% ψηλότεροι το πρωί σε σχέση με το βράδυ.

Υπάρχουν περισσότερες μορφές ζωής στο ανθρώπινο δέρμα από ότι υπάρχουν άνθρωποι στον πλανήτη μας. Κάθε μέρα «μοιραζόμαστε» το σώμα μας με 90 τρισεκατομμύρια βακτήρια.

Οι Ενυδριδίνες ακουμπούν τα πόδια τους μεταξύ τους όταν κοιμούνται, τρώνε ή απλά παρασύρονται στο νερό για να μην χάσουν το ένα το άλλο.

Ο Έλβις Πρίσλεϊ ήταν φυσικά ξανθός. Ο βασιλιάς της Rock ‘n’ Roll ήταν σίγουρος ότι τα σκούρα μαλλιά του πήγαιναν καλύτερα γιατί τόνιζαν το χρώμα των ματιών του.

Παίρνουμε πιο εύκολα αποφάσεις αν σκεφτούμε ένα πρόβλημα σε μια ξένη γλώσσα.

Οι γλώσσες βοηθούν στο να παραμερίσουμε τα συναισθήματά από το μυαλό μας και να κάνουμε μια πιο σαφή ανάλυση της κατάστασης. Το 15% του αέρα που αναπνέουμε στο μετρό, περιέχει μόνο ανθρώπινα νεκρά κύτταρα του δέρματος.

undefined

Η πιθανότητα να πεθάνεις στο δρόμο που πας για να αγοράσεις ένα λαχείο, είναι υψηλότερη από τη δυνατότητα να κερδίσεις την κλήρωση.

Η δομή των μαλλιών ενός νεογέννητου μωρού αλλάζει εντελώς κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους. Μην εκπλαγείτε αν το ξανθό παιδί σας γίνει ξαφνικά καστανό.

undefined

Οι πολικές αρκούδες προσπαθούν να είναι αόρατες στο χιόνι, καλύπτοντας τις μαύρες μύτες τους με τα πόδια τους.

undefined

Η απαισιοδοξία γεννάται γενετικά. Οι άνθρωποι που σκέφτονται αρνητικά συχνά έχουν μεταλλαγμένο ADRA2b γονίδιο.

Υπάρχουν περισσότεροι παχύσαρκοι άνθρωποι από αυτούς που λιμοκτονούν στον κόσμο. Το 30% του πληθυσμού της Γης είναι παχύσαρκοι και το 5% αυτών των ανθρώπων πεθαίνουν από αυτή την ασθένεια.

Το χαμόγελό μας έχει 3 λειτουργικούς τύπους. Όλοι έχουμε το χαμόγελο που υποδηλώνει έλξη, ανωτερότητα και έπαινο.

undefined

Επιπλέον, ο μεγαλύτερος ζυγωτικός μυς συμπεριφέρεται με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά. Στα πρώιμα στάδια της φωτογραφίας, οι άνθρωποι συνήθιζαν να τραβούν φωτογραφίες φορώντας τα ρούχα των διακοπών τους με έναν σοβαρό τραυματισμό ή ασθένεια του προσώπου.

undefined

Ήταν επίσης πολύ δημοφιλές (ακόμη και μοντέρνο) να τραβήξεις φωτογραφίες νεκρών ανθρώπων, τοποθετώντας τους σαν να ήταν ακόμα ζωντανοί. Ένα ακόμα αστείο γεγονός: οι πρώτοι “ειδικοί του Photoshop” χρησιμοποίησαν απλές ακουαρέλες για να δημιουργήσουν διαφορετικές επιδράσεις στις τυπωμένες φωτογραφίες.

 

Περίεργα-Funny

Ροή ειδήσεων

Share