Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Παλιές βιντεοκασέτες! Ξέρετε πόσο λεφτά μπορείτε να κερδίσετε αν της πωλήσετε;

Ποιες πωλούνται πιο ακριβά;

27 Ιουνίου 2019 20:15
Παλιές βιντεοκασέτες!  Ξέρετε πόσο λεφτά μπορείτε να κερδίσετε αν της πωλήσετε;

Πολλοί ίσως δεν γνωρίζουν τι είναι οι βιντεοκασέτες αλλά όσοι έζησαν τη δεκαετία του 90 τις θυμούνται καλά. Τότε που δεν υπήρχε το Internet, ούτε το dvd, η βιντεοκασέτα ήταν πολύτιμη. Και σήμερα είναι αλλά με άλλον τρόπο!

Ειδικά οι παλιές βιντεοκασέτες Disney!

Τελευταία, κυκλοφορεί ότι βιντεοταινίες όπως Η Μικρή Γοργόνα, Η Αλεπού και το Κυνηγόσκυλο και η Πεντάμορφη και το Τέρας πωλούνται πάνω από 17.500 δολάρια (περίπου 15.400 ευρώ). Από τη Βρετανία ως την Αυστραλία, αυτές οι σπάνιες συλλεκτικές εκδόσεις κοστίζουν πολύ περισσότερο απ’ όσο αξίζει μάλλον οποιαδήποτε από τις κακές βασίλισσες. Αυτές οι τρελές τιμές υπάρχουν από το 2016 και μια γρήγορη ματιά στο eBay.com δείχνει ότι αξίζουν εκατομμύρια δολάρια, ιδίως οι εκδόσεις Black Diamond, που κυκλοφορούσαν μεταξύ 1984 και 1993.

Τέτοιες τιμές για νοσταλγικά αντικείμενα, όπως η αγαπημένη σου ταινία Disney, μπορεί να φαίνονται υπερβολικές. Αλλά πλέον τα συλλεκτικά αντικείμενα Harry Potter και Polly Pocket αξίζουν μια περιουσία. Γιατί, λοιπόν, μερικές παλιές ταινίες κινουμένων σχεδίων, που είναι στην πραγματικότητα απομεινάρια του πολιτιστικού περιεχομένου του 20ού αιώνα, να μην κοστολογούνται τόσο; Τουλάχιστον αυτή είναι η προσέγγιση τύπου Αλίκης στη χώρα των Θαυμάτων, «τού να πιστεύεις σε απίστευτα πράγματα» που υιοθετούν οι περισσότεροι όταν ακούν αυτή την πληροφορία.

Αλλά ενώ οι ταινίες της Disney μπορεί να διατηρούν την ηθική τους, ίσως να υπάρχει μια σκοτεινή αλήθεια πίσω από αυτό που ανεβάζει την αξία των βιντεοταινιών. Απ’ ό,τι φαίνεται μπορεί να μην αξίζουν τόσο. Το Balance Small Business Blog επεσήμανε το 2018 ότι η τιμή που ζητάνε για ένα προϊόν στο eBay μπορεί να είναι διαφορετική από την τιμή πώλησης. Έτσι, ενώ μπορεί να δεις μια Black Diamond έκδοση βιντεοταινίας Disney με τιμή εκατομμυρίων δολαρίων, μπορεί κανείς να μην την αγοράζει.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που απλώς χαζεύουν και συμμετέχουν για πλάκα και απλώς ανεβάζουν την τιμή, αλλά δεν αγοράζουν», είπε στο VICE ο Raju PP, CEO του προσωποποιημένου tech media blog TechPP. «Σ’ αυτήν την περίπτωση, η γνώμη μου είναι ότι δεν είναι αυθεντικοί όλοι οι πωλητές, αλλά αυτό συμβαίνει από το 2016 και κάποιοι που το έμαθαν δοκιμάζουν την τύχη τους ή προσπαθούν να πουλήσουν σε υψηλή τιμή».
Ο τρόπος λειτουργίας του eBay επιτρέπει στους χρήστες να ποντάρουν σε ένα αντικείμενο ακόμα και αν δεν σκοπεύουν να το αγοράσουν, έτσι η τιμή που πληρώνουν μπορεί να μην ανταποκρίνεται σε αυτό που φαίνεται στο site. Μάλιστα, είναι πιθανόν ένας τρόπος ξεπλύματος ή πώλησης μιας απαγορευμένης ουσίας, κρυμμένης. Μια από τις λίγες γνωστές εξαιρέσεις σε αυτό ίσως είναι Η Μικρή γοργόνα Black Diamond με εξώφυλλο που αργότερα απαγορεύτηκε ως ακατάλληλο, γιατί έμοιαζε λίγο με πέος, που τώρα η αξία του υπολογίζεταιπερίπου στα 9.594 δολάρια (περίπου 8.400 ευρώ).

«Με το eBay η πρόκληση είναι να ξέρεις ποιος είναι ο αυθεντικός πωλητής, κάτι που εξαρτάται από τις βαθμολογίες που έχουν από τον κόσμο που αγοράζει», λέει ο Raju. «Υποτίθεται ότι με τον χρόνο, οι κριτικές μιλούν για τον πωλητή».

Υπάρχει άλλη μια παγίδα: αν πας στη σελίδα που είναι καταχωρημένες αυτές τις ταινίες, θα δεις ότι ακόμα και προϊόντα με επιβεβαιωμένο πωλητή και πάνω από 100 κριτικές δεν φαίνονται τόσο αυθεντικές. Γιατί πώς μπορεί μια σπάνια συλλεκτική έκδοση που δείχνει ότι υπάρχει μόνο ένα αντικείμενο, να έχει πάνω από 100 κριτικές από το 2006;

Είναι σαν αυτό που λέει στην Πεντάμορφη και το Τέρας. «Τον προειδοποίησε να μην ξεγελαστεί από την εμφάνιση, γιατί η ομορφιά είναι μέσα μας».

Πηγή: vice.com/gr

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share