ΑΡΧΙΚΗ VIDEO

Τραγικό: Κάμερα καταγράφει άνδρα να… αυτοϊκανοποιείται ενώ οδηγεί στον Κηφισό!

Το σοκαριστικό βίντεο
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Ο Κηφισός είναι, παραδοσιακά, ο δρόμος που δοκιμάζει τα νεύρα, την υπομονή και την ψυχραιμία των οδηγών της Αττικής. Συνήθως, το «μενού» περιλαμβάνει ατελείωτο μποτιλιάρισμα, κάποιο τρακάρισμα ή τον κλασικό οδηγό που αλλάζει λωρίδες χωρίς φλας. Αυτό όμως που αποτυπώνεται σε ένα βίντεο που σαρώνει τις τελευταίες ώρες στο Twitter/X, ξεπερνά κάθε όριο σουρεαλισμού και, κυρίως, επικινδυνότητας.

Στο επίμαχο οπτικό υλικό, ένας άνδρας φαίνεται να οδηγεί το όχημά του στην κεντρική αρτηρία της Αθήνας, προβαίνοντας σε κινήσεις που παραπέμπουν άμεσα σε αυτοϊκανοποίηση. Αν και από την οπτική γωνία του βίντεο κανείς δεν μπορεί να είναι 100% σίγουρος για το τι ακριβώς συνέβαινε κάτω από το ύψος του τιμονιού –ας κρατήσουμε μια τυπική επιφύλαξη– η εικόνα είναι, αν μη τι άλλο, σοκαριστική.

Η «αόρατη» απειλή πίσω από το τιμόνι

Ας ξεκινήσουμε από τα αυτονόητα. Ο δρόμος δεν είναι το σαλόνι του σπιτιού μας, ούτε ένας ιδιωτικός χώρος όπου μπορούμε να εκτονώνουμε τις όποιες παρορμήσεις μας. Η πράξη που αποδίδεται στον εν λόγω οδηγό, αν ευσταθεί, δεν είναι μόνο χυδαία και προσβλητική για τους υπόλοιπους χρήστες της οδού, αλλά αποτελεί τον ορισμό της απόσπασης προσοχής.

Το να οδηγεί κανείς με το ένα χέρι απασχολημένο σε… «άλλες δραστηριότητες» και το βλέμμα του προφανώς οπουδήποτε αλλού εκτός από το οδόστρωμα, είναι μια εγκληματική αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή. Στον Κηφισό των 80 και 100 χλμ./ώρα, ένα δευτερόλεπτο απροσεξίας αρκεί για να προκληθεί καραμπόλα. Η συμπεριφορά αυτή δείχνει έναν άνθρωπο που δεν σέβεται ούτε τον εαυτό του, ούτε την ασφάλεια των γύρω του.

Σημαντικό: Η οδική ασφάλεια βασίζεται στην αυτοσυγκράτηση και τον επαγγελματισμό των οδηγών. Όταν κάποιος μετατρέπει το αυτοκίνητο σε χώρο προσωπικής εκτόνωσης, παύει να είναι οδηγός και γίνεται κινητός κίνδυνος.

Αξίζει να σημειωθεί πως το βίντεο είναι πιθανότητα πιο παλιό, αφού λόγω του ανοικτού παραθύρου αλλά και το ντύσιμο των πρωταγωνιστών φαίνεται το τραγικό περιστατικό να έχει γίνει… καλοκαίρι! Ωστόσο το βίντεο είδε το φως της δημοσιότητας τώρα και προκαλεί οργή… 

Η στιγμή... παράνοιας
Η στιγμή... παράνοιας

Ο «ρεπόρτερ» στο τιμόνι του λεωφορείου

Ωστόσο, το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις, και στην προκειμένη περίπτωση, η δεύτερη όψη είναι εξίσου προβληματική. Το βίντεο τραβήχτηκε από έναν οδηγό λεωφορείου ο οποίος, ενώ βρισκόταν σε κίνηση και προσπερνούσε το Ι.Χ., κρατούσε το κινητό του τηλέφωνο για να καταγράψει το σκηνικό.

Εδώ έχουμε ένα «διπλό φάουλ». Είναι αδιανόητο ένας επαγγελματίας οδηγός, ο οποίος έχει την ευθύνη για τις ζωές δεκάδων επιβατών, να χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο ενώ οδηγεί ένα βαρύ όχημα. Ο οδηγός του λεωφορείου όφειλε να έχει και τα δύο χέρια στο τιμόνι και την προσοχή του στον δρόμο. Το κυνήγι του «viral» βίντεο δεν νομιμοποιεί την παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Αντί να εστιάσει στην ασφαλή οδήγηση, επέλεξε να κάνει τον εικονολήπτη, συμβάλλοντας και ο ίδιος στη γενικότερη «παράνοια» του Κηφισού. Το να καταγράφεις μια παραβατική συμπεριφορά κάνοντας μια άλλη παραβατική πράξη, δεν σε καθιστά ήρωα των social media, αλλά μέρος του προβλήματος.

Η κατάσταση στους ελληνικούς δρόμους έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Από τη μία, έχουμε οδηγούς που φαίνεται να έχουν χάσει κάθε επαφή με την κοινωνική ευπρέπεια και την ασφάλεια, και από την άλλη, επαγγελματίες που θυσιάζουν την ασφάλεια των επιβατών τους για μερικά likes και shares.

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η πρώτη μας αντίδραση σε κάτι αδιανόητο είναι να βγάλουμε το κινητό, αντί να καλέσουμε τις αρχές ή να προστατεύσουμε την πορεία μας. Και οι δύο πρωταγωνιστές αυτού του βίντεο –ο ένας για την αδιανόητη πράξη του και ο άλλος για την επικίνδυνη χρήση κινητού στο τιμόνι– οφείλουν να λογοδοτήσουν. Ο δρόμος είναι χώρος συνύπαρξης, όχι αρένα για επιδειξίες και επίδοξους TikTokers.

Έλεγχος από την Τροχαία (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Τι προβλέπει ο ΚΟΚ

Με βάση τον ισχύοντα Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.), η χρήση κινητού τηλεφώνου από τον οδηγό την ώρα που το όχημα βρίσκεται σε κίνηση θεωρείται πολύ σοβαρή παράβαση. Οι ποινές έχουν γίνει ιδιαίτερα αυστηρές, καθώς η απόσπαση προσοχής αποτελεί την νούμερο ένα αιτία ατυχημάτων στην Ελλάδα.

Εδώ είναι τι προβλέπει ο νόμος αν σε σταματήσει η Τροχαία με το κινητό στο χέρι:

1. Το χρηματικό πρόστιμο

Το διοικητικό πρόστιμο για τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση είναι 100 ευρώ. Αν και το ποσό μπορεί να μην φαίνεται «εξοντωτικό» σε σχέση με άλλες παραβάσεις, οι συνοδευτικές ποινές είναι αυτές που προκαλούν τον πραγματικό «πονοκέφαλο».

2. Αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων

Εδώ είναι το σημείο που ο νόμος γίνεται αμείλικτος. Για τη συγκεκριμένη παράβαση προβλέπεται:

  • Επί τόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού (δίπλωμα) για 60 ημέρες.
  • Επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας (πινακίδες) του οχήματος για 60 ημέρες.

Σημείωση: Η ποινή αυτή επιβάλλεται ανεξάρτητα από το πρόστιμο και έχει ως στόχο την άμεση συμμόρφωση και την αποτροπή της επικίνδυνης οδήγησης.

3. Βαθμοί στο Point System (Σ.Ε.Σ.Ο.)

Η χρήση κινητού επιφέρει τη χρέωση 3 βαθμών στο Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών. Θυμίζω ότι στους 25 βαθμούς το δίπλωμα αφαιρείται αυτόματα.

Τι ισχύει σε περίπτωση υποτροπής;

Αν ο οδηγός διαπράξει την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα έξι (6) μηνών, ο νόμος προβλέπει διπλασιασμό της ποινής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί ακόμα και επανεξέταση για την απόκτηση του διπλώματος, αν συμπληρωθεί το όριο των βαθμών ή αν η συμπεριφορά κριθεί κατ’ εξακολούθηση επικίνδυνη.

Πώς επιτρέπεται η χρήση;

Για να είσαι νόμιμος (και ασφαλής), το κινητό τηλέφωνο επιτρέπεται να χρησιμοποιείται μόνο:

  • Όταν είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση (dash mount).
  • Μέσω ασύρματου Bluetooth.

Προσοχή: Η χρήση ακουστικών με καλώδιο (hands-free) έχει απαγορευτεί σε πολλές περιπτώσεις γιατί θεωρείται ότι περιορίζει την ελευθερία κινήσεων και την ακοή του οδηγού.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου