Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πόσο καλά μας προστατεύει η μάσκα;

Γιατί οι άνθρωποι πρέπει να φορούν μάσκες

18 Ιουλίου 2021 15:44
Πόσο καλά μας προστατεύει η μάσκα;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι συζητήσεις σχετικά με τη χρήση μάσκας μας απασχολούν συχνά τον τελευταίο καιρό κι αυτό έχει οδηγήσει την επιστημονική κοινότητα να κάνει όλο και περισσότερες έρευνες που αποδεικνύουν τα οφέλη που προσφέρει.

Ένας από τους επιστήμονες που ασχολούνται με έρευνες για τη χρήση και την αποτελεσματικότητά της κατά του κορωνοϊού είναι ο δρ Τζόε Χάνσον, ο οποίος μέσα από το κανάλι του στο YouTube δημοσίευσε ένα βίντεο που περιγράφει ιδανικά γιατί οι άνθρωποι πρέπει να φορούν μάσκες, εξηγώντας μία από τις πιο πρόσφατες μελέτες που έγιναν για το θέμα.

Το βίντεο μας δίνει την ευκαιρία να δούμε κάποιον να φτερνίζεται ή μερικές φορές βήχει σε αργή κίνηση. Η μέθοδος απεικόνισης σλίρεν (Schlieren) που χρησιμοποιείται στο βίντεο είναι μια μέθοδος ανίχνευσης της ροής αέρα σε διαφορετικές θερμοκρασίες και πυκνότητες.

Το βίντεο δείχνει λοιπόν πώς ακριβώς λειτουργούν οι μάσκες για να επιβραδύνουν τη μεταφορά σταγονιδίων.

Αθηνά Λινού: Πρέπει να επαναφέρουμε τη χρήση μάσκας παντού

Με το τέταρτο κύμα πανδημίας να έρχεται πιο γρήγορα απ' ότι το περιμέναμε, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, υποστηρίζει πως ο κορωνοϊός θα «χτυπήσει» τους ανεμβολίαστους και επιμένει στην επαναφορά των μέτρων, όπως η χρήση μάσκας.

«Τα μέτρα είναι σημαντικά και θα βοηθήσουν, ίσως χρειάζονται επιπλέον μέτρα και να κινητοποιηθούμε όλοι μας. Θα πρέπει να μπορέσουμε να εμπνεύσουμε και να πείσουμε όσους περισσοτέρους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, και αφετέρου να τηρούμε τα μέτρα και να προστατεύσουμε όσους είναι ανεμβολίαστους και κινδυνεύουν», τόνισε η κ. Λινού, μιλώντας στο MEGA.

αθηνά λινού μάσκα

Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχουν δύο μέτωπα που πρέπει να δώσουμε πόλεμο. Από τη μία το μέτωπο της πειθούς για να εμβολιαστούν όσο γίνεται περισσότεροι και από την άλλη το μέτωπο της ατομικής και συλλογικής προστασίας, ώστε να μη νοσήσουμε σε αυτό το μεσοδιάστημα που επιχειρείται η επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Όπως υπογράμμισε η κ. Λινού, θα πρέπει να γίνει επαναφορά των μέτρων, ώστε να μπει «φρένο» στην εξάπλωση του ιού.

«Προσωπικά πιστεύω ότι χρειάζεται πλήρης επαναφορά της χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους και τήρηση αποστάσεων και ίσως να επαναφέρουμε τη "φούσκα" των ανθρώπων με τους οποίους συνυπάρχουμε, δηλαδή να μην είμαστε σε επαφή με μεγάλο αριθμό ανθρώπων, να αποφύγουμε πάρα πολύ όλους τους κλειστούς χώρους. Από πλευρά πολιτείας, ίσως να επανέλθει σε ένα μεγάλο βαθμό η τηλεργασία, να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ»

 

Videos

Ροή ειδήσεων

Share