Κυριακή, 14 Απριλίου 2024

Γυρνάμε πίσω: Επιστρέφει παντού η μάσκα, μόνο εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους

Σκληρά μέτρα κατά του 4ου κύματος

7 Ιουλίου 2021 17:21
Γυρνάμε πίσω: Επιστρέφει παντού η μάσκα, μόνο εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η χώρα μας, όπως και αρκετές ακόμη που έχουν επηρεαστεί από το νέο κύμα της πανδημίας, αναμένεται να πάρει τα μέτρα της και μερικά εξ αυτών θα είναι η χρήση της μάσκας παντού και η επιβολή να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους.

Το απόγευμα της Τετάρτης (7/7) ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι εξετάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και βάσει αυτών θα εισηγηθούν τη λήψη νέων μέτρων, τη στιγμή που η χώρα μας... πρωτεύει στους αρνητές εμβολίων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προκειμένου να ανακοπεί το κύμα της πανδημίας, βέβαιη θεωρείται η επαναφορά της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους για όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και μη. Μπορεί πριν από δύο εβδομάδες να είχε αρθεί το εν λόγω μέτρο, όταν δεν υπάρχει συγχρωτισμός, ωστόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα καθιστούν απαραίτητη την επαναφορά της μάσκας, καθώς φαίνεται ότι αρκετοί πολίτες έλαβαν λάθος το μήνυμα «μάσκα τέλος».

Την ίδια ώρα, στο τραπέζι επανέρχεται η συζήτηση για το εάν, εκτός από τους αμιγείς εσωτερικούς χώρους για εμβολιασμένους στην εστίαση, θα υπάρχουν και οι μεικτοί.

Οπως φαίνεται, το σενάριο των μεικτών εσωτερικών χώρων μπαίνει στο συρτάρι, εξαιτίας των επιβαρυμένων δεδομένων των τελευταίων ημερών. Είναι, λοιπόν, πιθανό στα μέτρα που θα ανακοινωθούν να περιλαμβάνεται ότι στους κλειστούς χώρους εστίασης θα έχουν πρόσβαση μόνον οι εμβολιασμένοι.

Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, οι ειδικοί εξετάζουν, επίσης, το τι θα γίνει στην εστίαση εάν κάποιος νομός χρωματιστεί με «κόκκινο». Σε αυτό το σενάριο αναμένεται να λειτουργεί η εστίαση μόνο στους εξωτερικούς χώρους, με λιγότερα άτομα ανά τραπέζι και χωρίς μουσική, ενώ τα μαγαζιά θα κλείνουν νωρίτερα.

Υπενθυμίζεται ότι είχε ανακοινωθεί ο διαχωρισμός των χώρων διασκέδασης σε χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους κατά του κορωνοϊού και σε μεικτούς χώρους, από τις 15 Ιουλίου.

Στους αμιγείς κλειστούς χώρους, πλην κέντρων διασκέδασης, δηλαδή εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφους και θέατρα θα ισχύει πληρότητα 85%, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε θέατρα και σινεμά και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test γονέων.

Στους αμιγείς υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων θα ισχύει η πληρότητα 85% και δεν θα απαιτείται μάσκα, ενώ στα αμιγή υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ) η πληρότητα θα ανέρχεται στο 60%.

Τέλος, στα ανοικτά και κλειστά γήπεδα (αμιγείς χώροι) προβλέπεται πληρότητα 85%, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων.

Ως προς τους μεικτούς κλειστούς χώρους, η πληρότητα θα είναι 50%. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε θέατρα/σινεμά και για τους μη εμβολιασμένους θα απαιτείται προηγούμενο αρνητικό rapid test.

Στους μεικτούς υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας καθημένων, πλην γηπέδων, η πληρότητα θα ανέρχεται στο 75% για χώρους με λιγότερους από 1.000 καθήμενους, στο 70% για χώρους με λιγότερους από 5.000 καθήμενους και στο 65% για χώρους με λιγότερους από 15.000 καθήμενους. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους.

Στα μεικτά υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης η πληρότητα θα ανέρχεται στο 25% και προηγούμενο αρνητικό rapid test θα είναι υποχρεωτικό για μη εμβολιασμένους.

Τέλος, δεν επιτρέπεται η είσοδος σε ανοικτά και κλειστά γήπεδα για μη εμβολιασμένους.

Η σοβαρή πιθανότητα για νέο lockdown

Σοβαρό φαίνεται να είναι το ενδεχόμενο να έχουμε ξανά καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας στην χώρα μας, με την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού να έχει φέρει ανησυχία.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, στο τραπέζι των ειδικών του υπουργείου υγείας, κατά την αυριανή τους συνεδρίαση, αναμένεται να τεθεί το ενδεχόμενο λήψης στοχευμένων μέτρων τοπικού χαρακτήρα.

Ένα από αυτά ενδέχεται να είναι η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αλλά ακόμα και η επιστροφή της απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας.

Επιπλέον, είναι πιθανό να τεθεί και το σενάριο της απαγόρευσης της μουσικής σε μπαρ και καφέ, όπως ίσχυε μέχρι και πριν λίγο καιρό.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share