Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

"Βόμβα" για την Πριγκίπισσα Νταϊάνα - Η αναφορά του "The Crown" που αποτελεί ψέμα

Οι 2 σκηνές που δεν συνέβησαν ποτέ στην πραγματικότητα

15 Νοεμβρίου 2022 16:43
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το The Crown επέστρεψε στο Netflix για την 5η σεζόν - και για άλλη μια φορά, οι θεατές αναρωτιούνται ποια στοιχεία βασίζονται στην πραγματικότητα και ποια κομμάτια της ιστορίας ανήκουν στην κατηγορία της μυθοπλασίας.

Η νέα σεζόν τοποθετεί τους Βρετανούς βασιλείς στη δεκαετία του 1990, μια εξαιρετικά ταραχώδη εποχή για τη βασίλισσα Ελισάβετ και την οικογένειά της. Μάλιστα, η εκλιπούσα μονάρχης χαρακτήρισε το 1992 ως «annus horribilis» (λατινικά για το «φρικτό έτος»), καθώς ήταν η χρονιά κατά την οποία τρία από τα τέσσερα παιδιά της χώρισαν από τους συζύγους τους ενώ και μία καταστροφική πυρκαγιά κατέστρεψε τμήματα του κάστρου του Ουίνδσορ.

Σε ό,τι αφορά την πριγκίπισσα Νταιάνα, τηρήθηκαν πιστέ η ιστορία, αλλά υπάρχουν δύο κομβικές σκηνές όπως αυτή της περιβόητης συνέντευξης με την οποία "έδωσε" στεγνά το παλάτι, οι οποίες αποτελούν προιόν μυθοπλασίας. Με την ευκαιρία, δείτε την τελευταία ευχή της για τα Χριστούγεννα.

Προειδοποίησε ο πρίγκιπας Φίλιππος την πριγκίπισσα Νταϊάνα να μην κάνει βιβλίο με τον Andrew Morton;

Μάλλον όχι.

Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ είχαν ακούσει για το βιβλίο (Diana: Her True Story-in Her Own Words) και υποψιάστηκαν τη συγκεκαλυμμένη συμμετοχή της Diana μέσω των φίλων της, αλλά είναι άγνωστο αν όντως ήρθε σε αντιπαράθεση με τον πρίγκιπα Φίλιππο. Όμως, η συζήτηση και τα συναισθήματα που περιλαμβάνονται είναι ακριβή, όσον αφορά τόσο στον χαρακτήρα του Δούκα του Εδιμβούργου όσο και στον ρόλο που έπαιζε μέσα στη βασιλική οικογένεια. Αν και η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν επικεφαλής της μοναρχίας, άφησε τον Φίλιππο να διευθύνει τις ιδιωτικές, οικογενειακές διευθετήσεις - και να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε παιδί ή σύζυγο.

'Βόμβα' για την Πριγκίπισσα Νταϊάνα - Η αναφορά του 'The Crown' που αποτελεί ψέμμα

Είπε η πριγκίπισσα Νταϊάνα στη βασίλισσα Ελισάβετ εκ των προτέρων για τη συνέντευξή της στο Panorama;

Όχι άμεσα.

Ο προσωπικός γραμματέας της πριγκίπισσας Νταϊάνα, Patrick Jephson, φέρεται να είπε στη βασίλισσα Ελισάβετ για τη συνέντευξη στο Panorama πριν από την προβολή της, αλλά δεν υπήρξε μεγάλη προειδοποίηση - η βασίλισσα ενημερώθηκε μόνο λίγο πριν.

«Ως παράδειγμα νόμιμης δραματικής επινόησης - σε αντίθεση με τη μεταφορά - είναι δύσκολο να ξεπεράσει κανείς τις σκηνές που απεικονίζουν την Νταϊάνα να συγκεντρώνει υποτίθεται το θάρρος της και να ανακοινώνει στη βασίλισσα τα νέα-βόμβα ότι είχε καταγρσφεί κρυφά μια συνέντευξη με τον Martin Bashir για το Panorama. Αυτό το μέρος της ιστορίας ήταν επινοημένο και επομένως θα μπορούσε εύλογα να προκαλέσει την οργή των σχολαστικά ακριβών επικριτών του The Crown», ανέφερε ο Jephson σε ένα άρθρο του στην Telegraph. «Ξέρω ότι ήταν επινοημένο επειδή ήμουν εκεί και μπορώ να σας πω ότι η πριγκίπισσα απέτυχε απολύτως να συγκεντρώσει το απαραίτητο θάρρος και ανέθεσε τη δουλειά σε μένα. Έτσι, καθισμένη δίπλα της στην Jaguar της καθ' οδόν για έναν επίσημο αρραβώνα, χρησιμοποίησα το τηλέφωνο του αυτοκινήτου για να καλέσω τον προσωπικό γραμματέα της βασίλισσας και να ανακοινώσω τα συγκλονιστικά νέα. Σε μια κωμική σύγχυση - το γνήσιο σημάδι της πραγματικότητας - το μόνο άτομο που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο γραφείο της Βασίλισσας ήταν ο γραμματέας Τύπου της Αυτής Μεγαλειότητας, ο οποίος έτσι έλαβε τη ζωτικής σημασίας πληροφορία δευτερόλεπτα πριν τη λάβει από πρώτο χέρι από το BBC».

Παρόλο που η βασιλική οικογένεια επέμεινε στο σύνθημά της «ποτέ δεν παραπονιέμαι, ποτέ δεν εξηγώ», όταν επρόκειτο για τον απόηχο της συνέντευξης, ήταν σαφώς στο μυαλό τους. Ο Sir Richard Eyre, υπεύθυνος σύντακτης του BBC το 1995, δήλωσε στην εκπομπή του Channel 5 Diana: The Interview That Shocked The World: «Γευμάτισα με τη βασίλισσα λίγο αργότερα και μου είπε απροειδοποίητα: "Πώς είναι τα πράγματα στο BBC;" και της είπα: "Ω, καλά, μια χαρά". Και είπε: 'Τρομερό αυτό που έκανε η νύφη μου, τρομερό αυτό που έκανε η νύφη μου'».

 

Viral

Ροή ειδήσεων

Share