Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Θεατρικά βραβεία κοινού 2019: Ποιοι είναι οι μεγάλοι νικητές;

Λάμψη και συγκίνηση!

27 Νοεμβρίου 2019 14:35
Θεατρικά βραβεία κοινού 2019: Ποιοι είναι οι μεγάλοι νικητές;

Την Τρίτη το βράδυ ήταν η λαμπερή απονομή Θεατρικών Βραβείων Κοινού για τη χρονιά 2019 από το περιοδικό Αθηνόραμα. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, σε μια υπέρλαμπρη βραδιά γεμάτη χαμόγελα και συγκίνηση.

Τιμητικό βραβείο στον Κώστα Γαβρά στη Βενετία!

Πιστοί στο ετήσιο του ραντεβού τους, ο κόσμος του θεάτρου και το θεατρόφιλο κοινό συναντήθηκαν και φέτος στη δική τους γιορτή, χειροκροτώντας τους καλύτερους της περσινής σεζόν, απολαμβάνοντας ένα γοητευτικό θέαμα και χαλαρώνοντας στο πάρτι που έκλεισε την 21η τελετή απονομής των Θεατρικών Βραβείων Κοινού.

Καλύτερη παράσταση για τη σεζόν 2018-2019 αναδείχθηκε -σύμφωνα με την κρίση των αναγνωστών του Αθηνοράματος και του athinorama.gr- το «Άνθρωποι και ποντίκια» της ομάδας Cartel, η οποία απέσπασε και το πρώτο βραβείο σκηνοθεσίας για τον Βασίλη Μπισμπίκη.


Τα βραβεία Σκηνοθεσίας απένειμε η Θάλεια Ματίκα στους Βασίλη Μπισμπίκη (1ο βραβείο για την παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια»), Άρη Μπινιάρη (2ο βραβείο για την παράσταση «Ξύπνα Βασίλη») και Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο (3ο βραβείο για την παράσταση «Ποιος Σκότωσε το Σκύλο τα Μεσάνυχα»). Το βραβείο του Άρη Μπινιάρη, που την ώρα της απονομής είχε παράσταση, παρέλαβε ο πρωταγωνιστής της παράστασης, Γιώργος Γάλλος και του το παρέδωσε λίγο αργότερα.

Δεύτερη καλύτερη παράσταση αναδείχθηκε το «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα» του Θεάτρου του Νέου Κόσμου (η οποία απέσπασε επίσης το τρίτο βραβείο σκηνοθεσίας για τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο και το πρώτο βραβείο ανδρικής ερμηνείας για τον Γιάννη Νιάρρο).

Για την τρίτη θέση, οι αναγνώστες του Αθηνοράματος έδειξαν «Ξύπνα Βασίλη» στο Εθνικό Θέατρο καθώς και Άρη Μπινιάρη (δεύτερο βραβείο σκηνοθεσίας).

Ψηλά στην προτίμηση των θεατών βρέθηκε και ο «Γιούγκερμαν» του θεάτρου Πορεία συγκεντρώνοντας πέντε βραβεία. Με το βραβείο της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας τιμήθηκε η Μαρία Ναυπλιώτου για την ενσάρκωση της Μαρίας Κάλλας στο «Master Class».

Βραβεία Γυναικείου ρόλου, η Μαρία Ναυπλιώτου (1ο βραβείο για την παράσταση «Master Class»), η Μαρία Κίτσου (2ο βραβείο για την παράσταση «Τερέζ Ρακέν») και η Ελένη Ράντου (3ο βραβείο για την παράσταση «Τζάσμιν»), ανάμεσα στην Ιωάννα Παππά και στον Χρήστο Λούλη που απένειμαν τα βραβεία.

Την τελετή απονομής σκηνοθέτησε και παρουσίασε ο Γιώργος Νανούρης, ο οποίος υπέγραψε και τα κείμενα, συνοψίζοντας με λιτό αλλά θεαματικό τρόπο τη μαγεία του θεάτρου, αυτή δηλαδή την ξεχωριστή και μοναδική χημική αντίδραση που δημιουργείται στη σκηνή και μεταδίδεται στην πλατεία κάθε φορά που ανοίγει η αυλαία.

Τα βραβεία Σκηνογραφίας απένειμε ο Παντελής Δεντάκης στους Μανόλη Παντελιδάκη (1ο βραβείο για την παράσταση «Ερωτευμένος Σαίξπηρ»), Γιώργο Γαβαλά και Μαίρη Τσαγκάρη (2ο βραβείο για την παράσταση «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές»), Μαγιού Τρικεριώτη (3ο Βραβείο για την παράσταση «Τζάσμιν») Το βραβείο της Μαγιού Τρικεριώτη, η οποία βρίσκεται στο Λονδίνο παρέλαβε η Ελένη Ράντου.

Μαζί με μια ομάδα νέων ηθοποιών, τον πιανίστα Χρήστο Θεοδώρου και την Bodyterranean Orchestra του Simone Mangelli, μετέφεραν την ιδιαίτερη αύρα κάθε κατηγορίας βραβείου μετουσιώνοντάς τη σε σκηνική εικόνα, χορογραφία, μουσική και λόγο κερδίζοντας θερμό χειροκρότημα από το αυστηρό κοινό των ανθρώπων του θεάτρου και των θεατρόφιλων αναγνωστών του Αθηνοράματος που γέμισαν την αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη».

Τα βραβεία Ενδυματολογίας, απένειμε η Φαίη Ξυλά στους Άγγελο Μέντη (1ο βραβείο για την παράσταση «Γιούγκερμαν»), Ηλένια Δουλαδίρη (2ο βραβείο, για την παράσταση «Ερωτευμένος Σαίξπηρ»), Κλερ Μπρέισγουελ (3ο βραβείο για την παράσταση «Ο Κύκλος του Έρωτα»). Το βραβείο του Άγγελου Μέντη παρέλαβαν οι συνεργάτες του Αλέξανδρος Γαρναβός και Λίνα Σταυροπούλου

Η τελετή απονομής των 21ων Θεατρικών Βραβείων διεξήχθη με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής που εκπροσωπήθηκαν από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, ο οποίος ανέλαβε και τις βραβεύσεις των τριών καλύτερων παραστάσεων.

Ο Βαγγέλης Μήτσης, Director of Viva Services, χορηγού της τελετής απονομής, απένειμε τα βραβεία Φωτισμού στους Μελίνα Μάσχα (1ο βραβείο για την παράσταση «Τερέζ Ρακέν»), Αλέκο Αναστασίου (2ο βραβείο για την παράσταση «Γιούγκερμαν»), Λευτέρη Παυλόπουλο (3ο βραβείο για την παράσταση «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές»). Το βραβείο του Λευτέρη Παυλόπουλου παρέλαβε ο σκηνοθέτης της παράστασης Αντώνης Καλογρίδης.

Ο εκδότης του «αθηνοράματος», Δημήτρης Ηλιόπουλος απένειμε το βραβείο Ηχητικού Σχεδιασμού, στις Λένα Χατζηγρηγορίου και Λήδα Μανιατάκου για την παράσταση «Γιούγκερμαν»

Η Ιωάννα Παππά και ο Χρήστος Λούλης απένειμαν τα βραβεία Ανδρικού ρόλου στους Γιάννη Νιάρρο (1ο Βραβείο για την παράσταση «Ποιος Σκότωσε το Σκύλο τα Μεσάνυχτα»), Γρηγόρη Βαλτινό (2ο βραβείο για την παράσταση «Κάθε Τρίτη με τον Μόρι»), Γιάννη Στάνκογλου (3ο βραβείο για την παράσταση «Γιούγκερμαν»)

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
1ο Βραβείο: Άνθρωποι και ποντίκια
2ο Βραβείο: Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα
3ο Βραβείο: Ξύπνα Βασίλη

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
1ο Βραβείο: Βασίλης Μπισμπίκης («Άνθρωποι και ποντίκια»)
2ο Βραβείο: Άρης Μπινιάρης («Ξύπνα Βασίλη»)
3ο Βραβείο: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος («Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα»)

ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
1ο Βραβείο: Γιάννης Νιάρρος («Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα»)
2ο Βραβείο: Γρηγόρης Βαλτινός («Κάθε Τρίτη με τον Μόρι»)
3ο Βραβείο: Γιάννης Στάνκογλου («Γιούγκερμαν»)

ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
1ο Βραβείο: Μαρία Ναυπλιώτου («Master Class»)
2ο Βραβείο: Μαρία Κίτσου («Τερέζ Ρακέν»)
3ο Βραβείο: Ελένη Ράντου («Τζάσμιν»)

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ
1ο Βραβείο: Μανόλης Παντελιδάκης («Ερωτευμένος Σαίξπηρ»)
2ο Βραβείο: Γιώργος Γαβαλάς - Μαίρη Τσαγκάρη («Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές»)
3ο Βραβείο: Μαγιού Τρικεριώτη («Τζάσμιν»)

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
1ο Βραβείο: Άγγελος Μέντης («Γιούγκερμαν»)
2ο Βραβείο: Ηλένια Δουλαδίρη («Ερωτευμένος Σαίξπηρ»)
3ο Βραβείο: Κλερ Μπρέισγουελ («Ο κύκλος του έρωτα»)

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ
1ο Βραβείο: Θέμης Καραμουρατίδης («Απλή μετάβαση»)
2ο Βραβείο: Κατερίνα Πολέμη («Γιούγκερμαν»)
3ο Βραβείο: Μίνως Μάτσας («Τερέζ Ρακέν»)

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ
1ο Βραβείο: Μελίνα Μάσχα («Τερέζ Ρακέν»)
2ο Βραβείο: Αλέκος Αναστασίου («Γιούγκερμαν»)
3ο Βραβείο: Λευτέρης Παυλόπουλος («Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές»)

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΗΧΟΥ
Βραβείο: Λένα Χατζηγρηγορίου - Λήδα Μανιατάκου («Γιούγκερμαν»)

 

Θέατρο

Ροή ειδήσεων

Share