Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Απίστευτο: Το Facebook λογοκρίνει... τον Τζορτζ Όργουελ!

Η απαράδεκτη κίνηση με τη συνδρομή της «Le Monde»

16 Οκτωβρίου 2020 17:23
Απίστευτο: Το Facebook λογοκρίνει... τον Τζορτζ Όργουελ!
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Το Facebook φαίνεται πως έχει πάρει… αρκετά σοβαρά το ρόλο του «χωροφύλακα» των social media, καθώς φτάνει μέχρι και σε σημείο να λογοκρίνει έναν ιστορικό συγγραφέα, όπως είναι ο Τζορτζ Όργουελ.

Δεν είναι λανθασμένο, ούτε και παράλογο να επιχειρεί το εν λόγω μέσο κοινωνικής δικτύωσης να μετριάσει τις μη έγκυρες πληροφορίες για κάθε είδηση, ειδικά σε μια εποχή, όπου με αφορμή την πανδημία, έχουν κυκλοφορήσει ένα σωρό «ψεκασμένες» θεωρίες, που μπορεί να αποβούν μοιραίες για μια μερίδα των συμπολιτών μας, που ίσως την ακολουθήσουν.

Μερικές, όμως, υπερβάλλει σε αυτή του την προσπάθεια. Η συνεργασία του, δε, με ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα, μπορεί να ελλοχεύει ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους, καθώς αυτά ίσως να ενεργούν με βάση εκδικητικά ένστικτα, έναντι του κοινού που θέλει να αντιπαραβάλλει επιχειρήματα, που εκφράζουν μια διαφορετική άποψη για όσα ζούμε στην καθημερινότητά μας.

Κι αν δεν κάνουμε λάθος, το να εκφράζει κανείς τη γνώμη του, εφόσον αυτή εμπεριέχει ορθά και τεμκηριωμένα επιχειρήματα, δεν είναι κάτι αρνητικό. Εκτός, πια, αν το Facebook και οι συνεργάτες του επιθυμούν να μας διαμηνύσουν, ότι δεν επιτρέπεται να εκφράζουμε διαφορετική άποψη, σε σύγκριση με τα επίσημα στοιχεία, που δίνονται από τις Αρχές. Μπορεί να θέλουν να μας πουν, ότι η εξουσία δεν πρέπει να αμφισβητείται πια, ακόμη κι αν αυτή μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να διαφθείρεται.

Μπορεί, επίσης, το Facebook και οι συνεργάτες του να μην επιθυμούν να διαβάζουμε «μύθους» της λογοτεχνίας, όπως είναι ο Τζορτζ Όργουελ. Και πώς, άλλωστε, να υποθέσουμε κάτι διαφορετικό, όταν βλέπουμε να λογοκρίνεται επί της ουσίας ο ίδιος ο συγγραφέας σπουδαίων έργων, όπως το «1984» και «Η φάρμα των ζώων»;

Ας ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, τι έχει γίνει. Το Athensmagazine.gr εντόπισε ένα ποστ από το εξωτερικό, το οποίο αναπαρήγαγε μια αναφορά από το βιβλίο «1984» του Όργουελ, στο οποίο αναφέρεται πως «εκτός εργασίας, όλα θα απαγορεύονται, όπως το να περπατάμε στους δρόμους, να διασκεδάζουμε, να τραγουδάμε, να χορεύουμε». Θα πει κανείς, βέβαια, ότι πολλοί ενστερνίζονται αυτές τις απόψεις, με βάση όσα ζούμε στην εποχή της καραντίνας, αλλά τα λόγια αυτά του Όργουελ είναι κάτι παραπάνω από τα λόγια αυτά καθεαυτά, καθώς ο ίδιος ο άνθρωπος έχει θέσει τον εαυτό του σε αυτή την κατάσταση, μπαίνοντας μόνο του, δηλαδή, σε αυτό που αποκαλούμε «οργουελική κοινωνία». Δεν είναι, συνεπώς, απλά μερικές αράδες, που δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να αποτελούν τη «σπίθα» για την «έκρηξη» θεωριών συνωμοσίας, όπως ορισμένοι θέλουν να πιστέψουν.

Το να το τονίζει κάποιος, επομένως, μέσα από μια αναδημοσίευση στο Facebook, δεν είναι κάτι κακό, ούτε αποτελεί κίνδυνο για τον πληθυσμό. Δεν μπορεί να είναι δυνατό, το Facebook, που πρόσφατα αντιμετώπισε ένα σοβαρό πρόβλημα, και η κορυφαία εφημερίδα «Le Monde» να αναγνωρίζουν τον Όργουελ… ως κίνδυνο για το κοινωνικό σύνολο. Η δεύτερη, όμως, μπήκε στη διαδικασία να λογοκρίνει την αναδημοσίευση, όπου αναφερόμαστε, ως «fake news», όπως θα δείτε στις κάτωθι φωτογραφίες, με το απόσπασμα, όπου αναφερόμαστε, να επιβεβαιώνονται και σε αυτό το link, που προέρχεται από το BBC.

Ένα λογοτεχνικό δημιούργημα, δηλαδή, που περιγράφει ορισμένες καταστάσεις πέραν της πραγματικότητας, για την εποχή όπου γράφτηκε, θεωρήθηκε… fake news. Ο Τζορτζ Όργουελ θεωρήθηκε… fake news. Μπορεί να έπιασε… πρεμούρα τους δύο φορείς, επειδή αυτά που περιγράφει ο Όργουελ, προσιδιάζουν σε όσα ζούμε σήμερα, αλλά δε γίνεται να στέλνουν μήνυμα, ότι εκείνοι θα επιβάλουν το τι θα διαβάζει το κοινό. Και, όπως αναφέραμε νωρίτερα, δε μιλάμε για έναν «ψεκασμένο» χρήστη των social media. Μιλάμε για τον σπουδαίο Τζορτζ Όργουελ.

Καλό θα ήταν να απαντήσουν σε πολλά ερωτήματα, με βάση αυτή την κίνηση. Και κυρίως το τι θέλουν να πουν με αυτή τους την κίνηση. Αν δε θέλουν να διαβάζουμε Όργουελ και άλλους συγγραφείς, αλλά μόνο όσα εκείνοι επιθυμούν, ας μας το πουν. Μην χαλάμε και τσάμπα τις καρδιές μας…

TAGS
 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share