Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020

Μεγάλη προσοχή - Με ένα sms μπορούν να κλέψουν λεφτά από ΑΤΜ

Το γνωρίζατε;

2 Μαΐου 2020 17:20
Μεγάλη προσοχή - Με ένα sms μπορούν να κλέψουν λεφτά από ΑΤΜ
Αρθρογράφος: ATHENSMAGAZINE TEAM
ATHENSMAGAZINE TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Η εταιρεία λογισμικού ασφαλείας Symantec, είχε αποκαλύψει, πώς χάκερς στο Μεξικό είχαν αναπτύξει ένα μηχανισμό ώστε να κάνουν «ανάληψη» από ATMs με Windows XP με ένα SMS.

Για να προφυλαχτείτε από τέτοιες ή αντίστοιχες ενέργειες, να προσέχετε πάντα αυτά που θα διαβάσετε εδώ, μιας και με την ανάπτυξη της τεχνολογίας καθίσταται πανεύκολο να εισβάλλουν στον λογαριασμό σας. Η Symantec αναφέρει λοιπόν ότι οι χάκερς αποκτούν φυσική πρόσβαση στα ΑΤΜ, συνδέουν ένα USB stick ή ένα CD-ROM με ένα γνωστό malware που ονομάζεται Ploutus κι έπειτα συνδέουν με mini USB το τηλέφωνό τους με το ATM. Στέλνοντας ένα SMS, οι χάκερς ουσιαστικά στέλνουν ένα πακέτο δικτύου που δίνει την εντολή στο ATM να «βγάλει» τα χρήματα που έχει στο εσωτερικό του.

Σημειώστε πως οι χάκερς δεν χρειάζεται να έχουν συνέχεια πρόσβαση στην «πίσω» μεριά του ATM. Φροντίζουν και κρύβουν μία έξοδο USB για να συνδέσουν το τηλέφωνό τους όταν «περνούν τυχαία» από το ATM που έχουν παραβιάσει και κάνουν αναλήψεις, όποτε θέλουν. Βέβαια πλέον έχουν καταργηθεί τα Windows XP, οπότε θεωρητικά είναι αδύνατο να το κάνουν πλέον.

Προσοχή: Δείτε πόσο κινδυνεύετε αν κάνετε αυτά τα 5 λάθη στο ΑΤΜ

Αν ο τραπεζικός σου λογαριασμός βρίσκεται σε καλή κατάσταση, το μόνο που μένει είναι να χρησιμοποιήσεις το ΑΤΜ για να πάρεις στα χέρια σου τα χρήματα που χρειάζεσαι. Μήπως όμως όταν επισκέπτεσαι το αυτόματο μηχάνημα ανάληψης δεν είσαι ιδιαίτερα προσεκτική; Ωστόσο πρέπει επιπλέον να γνωρίζετε και αναλυτικά τι γίνεται με αυτόν το ιό και τα ΑΤΜ!

Δώσε βάση στις συμβουλές και μάθε πώς θα σιγουρευτείς ότι δεν θα σε κλέψουν κάτω από τη μύτη σου.

1. Ξεχνάς να προστατέψεις το PIN σου
Δεν κινδυνεύεις απλά από τον τύπο πίσω σου, αλλά και από τους "κλέφτες νέας γενιάς", οι οποίοι μπορεί να έχουν τοποθετήσει κάμερα προκειμένου να υποκλέψουν το Pin σου. Βάλε λοιπόν από πάνω το ελεύθερο χέρι σου για να μη χρειάζεται να ανησυχείς.
2. Ανοίγεις την πόρτα για τους άλλους

Δεν είναι τυχαίο ότι σου ζητείται να πατήσεις κουμπί και να περάσεις από δύο πόρτες προκειμένου να μπεις στην τράπεζα. Κράτα την ευγένεια για άλλες φορές και άσε τον επόμενο να ανοίξει μόνος του την πόρτα.

3. Πετάς την απόδειξή σου

Θα τρομάξεις αν μάθεις τι μπορεί να κάνει κανείς με το όνομά σου και μέρος του αριθμού λογαριασμού σου. Επίσης αν γίνει οποιοδήποτε λάθος με την τραπεζική σου κίνηση, η απόδειξη είναι το μόνο στοιχείο που έχεις για να βρεις το δίκιο σου. Αν οπωσδήποτε θες να την πετάξεις, φρόντισε τουλάχιστον να τη σκίσεις πρώτα.

undefined

4. Χρησιμοποιείς την πιστωτική σου κάρτα

Φυσικά ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος όταν χρησιμοποιείς την πιστωτική σου γιατί κάποιος μπορεί να σε χρεώσει με υπέρογκα ποσά τα οποία δεν έχεις. Η χρεωστική σου κάρτα είναι η μόνη που πρέπει να χρησιμοποιείς στο ΑΤΜ - εκτός αν είναι κάποια έκτακτη ανάγκη.

5. Δεν παραπονιέσαι για τις υπερβολικές κρατήσεις

Κάποιες φορές μπορεί να τύχει να σου παρακρατήσουν χρήματα για κάποια συναλλαγή. Μην διστάζεις να επικοινωνήσεις με την εξυπηρέτηση πελατών της τράπεζας γιατί ακόμα κι αν πρόκειται για ένα ευρώ, αλλά γίνεται συχνά, να πώς μαζεύεται ένα ποσό.

TAGS
 

Tech

Ροή ειδήσεων

Share