Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

6+1 αλήθειες για τη φόρτιση του κινητού σου!

Καθημερινά "σκοτώνουμε" την μπαταρία μας...

3 Ιουλίου 2019 13:46
6+1  αλήθειες για τη φόρτιση του κινητού σου!

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει κανείς με το κινητό του τηλέφωνο είναι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας του. Η υπερβολική χρήση και η λάθος φόρτιση οδηγεί στη σταδιακή μείωση της αντοχής της.

Ακούμε πολλά κατά καιρούς για τη μπαταρία του τηλεφώνου μας, αλλά τι πραγματικά ισχύει;

Παρακάτω ορισμένοι μύθοι που ακούμε και η αλήθεια για αυτούς.

1. Το να φορτίζεις το κινητό σου όλη τη νύχτα είναι κακό για τη μπαταρία, οδηγεί σε υπερθέρμανση και ίσως ακόμα και σε έκρηξη

Δεν ισχύει πλέον για τα σύγχρονα κινητά και αφορά μόνο πολύ παλιότερα με μπαταρίες λιθίου.

2. Πρέπει να αποφορτίσει τελείως η μπαταρία για να τη φορτίσεις

Ο μύθος αυτός αφορά επίσης παλιότερες συσκευές και είδη μπαταριών. Αντίθετα, οι σημερινές συσκευές είναι καλό να φορτίζονται συχνά και να διατηρούνται μεταξύ 40-80% της φόρτισης.

3. Μην αφήνεις τον φορτιστή διαρκώς στην πρίζα

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εκτός αν εμφανίζονται συχνά πρόβλημα με υψηλή τάση στο χώρο σου, υπάρχουν κατοικίδια που μπορεί να δαγκώσουν τα καλώδια ή ο φορτιστής είναι ζεστός και κάνει θόρυβο ακόμα και όταν δεν φορτίζει (βασικά πάρε άλλον σε αυτή την περίπτωση).

4. Είναι πολύ επικίνδυνο να χρησιμοποιείς το κινητό σου όσο φορτίζει

Ένας ακόμα αστικός μύθος.

5. Όλοι οι φορτιστές είναι ίδιοι

Δεν είναι όλοι φορτιστές ίδιοι και αν χάσεις τον αυθεντικό φορτιστή που είχε το κινητό σου, φρόντισε να τον αντικαταστήσεις αν όχι με έναν ακριβό γνήσιο, τουλάχιστον με κάποιον αξιόπιστο που διαθέτει πιστοποιήση. Ένας κακός φορτιστής μπορεί να προκαλέσει από προβλήματα στη διάρκεια της μπαταρίας και της φόρτισης, μέχρι πυρκαγιά.

6. Το να απενεργοποιείς τη συσκευή σου δεν κάνει καμιά διαφορά στη μπαταρία

Το να σβήνει και να ανοίγει ξανά μια συσκευή τη βοηθάει πολύ και συντελεί στη σωστή χρήση της μπαταρίας. Μια επανεκκίνηση τη βδομάδα τουλάχιστον, είναι απαραίτητα τόσο για συσκευές με iOS, όσο και για Android.

7. Bonus: Το να έχεις το laptop σου διαρκώς σε φόρτιση καταστρέφει την μπαταρία

Ισχύει ότι και για τα κινητά πλέον, η φόρτιση διακόπτεται αυτόματα όταν γεμίσει η μπαταρία και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Τσέκαρε με μια απλή κίνηση πόσο υγιής είναι η μπαταρία του iPhone σου!

Η μπαταρία του τηλεφώνου σου αδειάζει πολύ γρήγορα ή κάνει «τα δικά της»; Επειδή δεν μπορείς να ζεις συνεχώς με το άγχος ότι θα σου κλείσει το κινητό από μπαταρία στα ξαφνικά και θέλεις να ξέρεις εάν έχει κάποιο πρόβλημα η μπαταρία της συσκευής σου, σου έχουμε μερικές συμβουλές!

Η Apple έχει προσθέσει ένα νέο πεδίο στις ρυθμίσεις, όπου μπορείς να δεις με μια κίνηση πόσο υγιής είναι η μπαταρία του iPhone σου. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πας στις ρυθμίσεις της συσκευής σου, να μεταβείς στο πεδίο της μπαταρίας και να επιλέξεις το «υγεία της μπαταρίας».

Στο επίσημο site της Apple υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για την μπαταρία της συσκευής σου. Διάβασε παρακάτω πώς θα τσεκάρεις σε τι κατάσταση είναι η μπαταρία του iPhone σου, αλλά και πώς θα «μεταφράσεις» όλα αυτά που θα διαβάσεις.

Πώς θα τσεκάρεις πόσο υγιής είναι η μπαταρία του iPhone σου
Για το iPhone 6 και νεότερα μοντέλα, το iOS 11.3 και οι νεότερες εκδόσεις προσθέτουν νέες λειτουργίες που εμφανίζουν την υγεία της μπαταρίας και σας ενημερώνουν αν μια μπαταρία χρειάζεται αντικατάσταση. Αυτές οι λειτουργίες είναι διαθέσιμες στο μενού Ρυθμίσεις > Μπαταρία > Υγεία μπαταρίας.

Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν να ελέγξουν αν είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία διαχείρισης απόδοσης που διαχειρίζεται δυναμικά τη μέγιστη απόδοση για την αποτροπή του αναπάντεχου τερματισμού, καθώς και να την απενεργοποιήσουν. Αυτή η λειτουργία ενεργοποιείται μόνο μετά τον πρώτο αναπάντεχο τερματισμό σε μια συσκευή με μειωμένη δυνατότητα παροχής μέγιστης στιγμιαίας ισχύος. Αυτή η λειτουργία ισχύει για τα μοντέλα iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPhone 7 και iPhone 7 Plus. Για πρώτη φορά με το iOS 12.1, το iPhone 8, το iPhone 8 Plus και το iPhone X περιλαμβάνουν αυτήν τη λειτουργία, ωστόσο, η διαχείριση της απόδοσης ενδέχεται να είναι λιγότερο εμφανής λόγω της προηγμένης σχεδίασης υλικού και λογισμικού.

(Σημείωση: Στις συσκευές που πραγματοποιείται ενημέρωση από το iOS 11.2.6 ή παλαιότερες εκδόσεις, η διαχείριση απόδοσης θα είναι απενεργοποιημένη αρχικά. Η λειτουργία θα ενεργοποιηθεί ξανά εφόσον η συσκευή αντιμετωπίσει στη συνέχεια έναν αναπάντεχο τερματισμό λειτουργίας.)

Όλα τα μοντέλα iPhone περιλαμβάνουν μια βασική διαχείριση απόδοσης ώστε να διασφαλίζεται ότι η μπαταρία και το σύστημα γενικότερα λειτουργούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές και ότι τα εσωτερικά εξαρτήματα προστατεύονται. Αυτό περιλαμβάνει τη συμπεριφορά σε ζεστά και κρύα περιβάλλοντα, καθώς και τη διαχείριση εσωτερικής τάσης. Αυτός ο τύπος διαχείρισης απόδοσης είναι απαραίτητος για την ασφάλεια και την αναμενόμενη λειτουργία και δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί.

Μέγιστη χωρητικότητα μπαταρίας
Η οθόνη «Υγεία μπαταρίας» περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τη μέγιστη χωρητικότητα της μπαταρίας και τη δυνατότητα απόδοσης κορυφής.

Η μέγιστη χωρητικότητα της μπαταρίας υπολογίζει τη χωρητικότητα μπαταρίας της συσκευής σε σύγκριση με τη χωρητικότητα όταν ήταν καινούργια. Μια μπαταρία θα έχει μικρότερη χωρητικότητα καθώς αυξάνεται η χημική της φθορά, γεγονός που ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα λιγότερες ώρες χρήσης μεταξύ των κύκλων φόρτισης. Ανάλογα με τον χρόνο που έχει μεσολαβήσει από την κατασκευή του iPhone έως την ενεργοποίησή του, η χωρητικότητα της μπαταρίας σας ενδέχεται να δείχνει ελάχιστα λιγότερη από 100%.

Μια κανονική μπαταρία έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να διατηρεί έως το 80% της αρχικής χωρητικότητάς της στους 500 πλήρεις κύκλους φόρτισης σε φυσιολογικές συνθήκες λειτουργίας. Η εγγύηση ενός έτους περιλαμβάνει κάλυψη για ελαττωματική μπαταρία. Αν βρίσκεται εκτός εγγύησης, η Apple προσφέρει σέρβις για μπαταρίες με χρέωση. Μάθετε περισσότερα για τους κύκλους φόρτισης.

Καθώς η μπαταρία σας φθείρεται, μειώνεται επίσης η δυνατότητά της να παρέχει απόδοση κορυφής. Η οθόνη «Υγεία μπαταρίας» περιλαμβάνει μια ενότητα για τη δυνατότητα απόδοσης κορυφής όπου μπορούν να εμφανιστούν τα ακόλουθα μηνύματα.

Η απόδοση είναι φυσιολογική
Όταν η κατάσταση της μπαταρίας μπορεί να υποστηρίξει κανονική απόδοση κορυφής και δεν έχουν εφαρμοστεί οι λειτουργίες διαχείρισης απόδοσης, εμφανίζεται το εξής μήνυμα:

Η μπαταρία υποστηρίζει επί του παρόντος κανονική απόδοση κορυφής

Εφαρμόζεται διαχείριση απόδοσης
Όταν οι λειτουργίες διαχείρισης απόδοσης έχουν εφαρμοστεί, εμφανίζεται το εξής μήνυμα:

Προέκυψε αναπάντεχος τερματισμός αυτού του iPhone, διότι η μπαταρία δεν μπόρεσε να χορηγήσει την απαιτούμενη ισχύ κορυφής. Εφαρμόστηκε διαχείριση απόδοσης για να μην επαναληφθεί ο αναπάντεχος τερματισμός. Απενεργοποίηση…

Σημειώστε ότι αν απενεργοποιήσετε τη διαχείριση απόδοσης, δεν μπορείτε να την ενεργοποιήσετε ξανά. Θα ενεργοποιηθεί ξανά αυτόματα αν η λειτουργία της συσκευής σας τερματιστεί αναπάντεχα. Επίσης, θα είναι διαθέσιμη η επιλογή απενεργοποίησης της λειτουργίας.

Άγνωστη υγεία μπαταρίας
Αν το iOS δεν μπορεί να προσδιορίσει την υγεία μπαταρίας της συσκευής, εμφανίζεται το εξής μήνυμα:

Δεν είναι δυνατός ο προσδιορισμός της υγείας μπαταρίας σε αυτό το iPhone. Για υπηρεσίες σέρβις στην μπαταρία, απευθυνθείτε σε έναν εξουσιοδοτημένο πάροχο σέρβις Apple. Πληροφορίες για επιλογές σέρβις…

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μια μπαταρία που δεν έχει τοποθετηθεί σωστά ή ένα άγνωστο ανταλλακτικό μπαταρίας.

Η διαχείριση απόδοσης απενεργοποιήθηκε
Αν απενεργοποιήσετε τη λειτουργία διαχείρισης απόδοσης, εμφανίζεται το εξής μήνυμα:

Προέκυψε αναπάντεχος τερματισμός αυτού του iPhone, διότι η μπαταρία δεν μπόρεσε να χορηγήσει την απαιτούμενη ισχύ κορυφής. Έχετε απενεργοποιήσει χειροκίνητα την προστασία μέσω διαχείρισης απόδοσης

Αν η συσκευή αντιμετωπίσει έναν άλλον αναπάντεχο τερματισμό, οι λειτουργίες διαχείρισης απόδοσης θα εφαρμοστούν εκ νέου. Επίσης, θα είναι διαθέσιμη η επιλογή απενεργοποίησης της λειτουργίας.

Υποβαθμισμένη υγεία μπαταρίας
Αν η υγεία της μπαταρίας έχει υποβαθμιστεί, εμφανίζεται το εξής μήνυμα:

Η υγεία της μπαταρίας έχει υποβαθμιστεί σημαντικά. Ένας εξουσιοδοτημένος πάροχος σέρβις Apple μπορεί να αντικαταστήσει την μπαταρία για ανάκτηση της πλήρους απόδοσης και χωρητικότητας. Πληροφορίες για επιλογές σέρβις…

Αυτό το μήνυμα δεν υποδεικνύει κάποιο ζήτημα ασφάλειας. Μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την μπαταρία σας. Ωστόσο, ίσως παρατηρήσετε περισσότερο εμφανή ζητήματα μπαταρίας και απόδοσης. Μια νέα μπαταρία θα βελτιώσει την εμπειρία σας.

Σημαντικό μήνυμα για την μπαταρία
Αν δείτε το παρακάτω μήνυμα, σημαίνει ότι δεν ήταν εφικτή η επαλήθευση της μπαταρίας του iPhone. Το παρακάτω μήνυμα ισχύει για iPhone XS, iPhone XS Max και iPhone XR.

Δεν είναι δυνατό να επαληθευτεί ότι αυτό το iPhone έχει γνήσια μπαταρία Apple. Δεν διατίθενται πληροφορίες υγείας για αυτήν την μπαταρία. Περισσότερες πληροφορίες…

Δεν υπάρχουν διαθέσιμες αναφερόμενες πληροφορίες για την υγεία της μπαταρίας. Για υπηρεσίες ελέγχου της μπαταρίας, απευθυνθείτε σε έναν εξουσιοδοτημένο πάροχο σέρβις Apple. Πληροφορίες για επιλογές σέρβις.

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share