Κοτόσουπα: Η σούπα «φάρμακο» για τις ιώσεις - Γιατί την προτείνουν οι γιατροί; Υπέροχη συνταγή
Ιδανική για τα κρύα
Όπως εξηγεί η διαιτολόγος - διατροφολόγος Kara Collier στη New York Post, «η κοτόσουπα με ζυμαρικά/ρύζι και λαχανικά δεν γιατρεύει το κρυολόγημα ή την γρίπη, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην μείωση πολλών συμπτωμάτων που έχουμε και να επιταχύνει την ανάρρωση».
Γιατί την προτείνουν οι γιατροί;
Σύμφωνα με την ίδια, το κοτόπουλο αποτελεί εξαιρετική πηγή κυστεΐνης, αμινοξέου που βοηθά στην αραίωση της βλέννας στην μύτη και στη διαχείριση διάφορων άλλων συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Πέρα από κυστεΐνη, όμως, το κοτόπουλο περιέχει και αρκετή πρωτεΐνη, καθώς και πεπτίδια, αμφότερα εκ των οποίων θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Δείτε επίσης: Αυθεντική συνταγή αυγολέμονο: Η κοτόσουπα της γιαγιάς
Παράλληλα, ο ζωμός που συνιστά μεγάλο μέρος της σούπας είναι πλούσιος σε νερό και ηλεκτρολύτες που βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, ενώ περιέχει και βιταμίνη B. Όταν, μάλιστα, σερβίρεται σε υψηλή θερμοκρασία, οι αποσυμφορητικές ιδιότητες της κοτόσουπας ενισχύονται.
Τα ζυμαρικά ή το ρύζι που συχνά περιέχονται στην κοτόσουπα μας προσφέρουν ενέργεια, μέσα από τους υδατάνθρακες που διαθέτουν, ενώ τα λαχανικά μάς δίνουν πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Εύκολη συνταγή για κοτόσουπα
Υλικά
- 1 κοτόπουλο (περίπου 1 κιλό), κομμένο σε κομμάτια
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 καρότα, ψιλοκομμένα
- 2 μικρές πατάτες, κομμένες σε κυβάκια
- 1 σέλινο, ψιλοκομμένο
- 1 φύλλο δάφνης (προαιρετικό)
- 1/2 φλ. ρύζι
- Αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση
Εκτέλεση
Βράζουμε το κοτόπουλο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό. Αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια κατά το βράσιμο. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα, τις πατάτες, το σέλινο, το φύλλο δάφνης. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Σιγοβράζουμε τα υλικά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και το κοτόπουλο, περίπου 30-40 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 15-20 λεπτά, ανάλογα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Ελέγχουμε τη γεύση και προσαρμόζουμε την το αλάτι και το πιπέρι εάν χρειαστεί. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μετά από 10 λεπτά μπορούμε να σερβίρουμε.