Η πιο νόστιμη σπιτική τυρόπιτα: Χειροποίητο φύλλο με γέμιση φέτας και ανθότυρου
Θα γλείφετε τα δάχτυλα σας
10 Σεπτεμβρίου 2024
07:43
Μοσχοβολάει όλο το σπίτι. Χειροποίητο φύλλο με γέμιση φέτας και ανθότυρου. Μια τυρόπιτα που η μόνη λέξη που τη συνοδεύει είναι νοστιμιά! Θα την λατρέψετε μικροί, μεγάλοι! Παράλληλα δείτε Από τα χεράκια της Αργυρούς: Η πιο λαχταριστή χωριάτικη τυρόπιτα στο πιάτο
Υλικά
Φύλλο
- 1.5 κ. αλεύρι σκληρό για πίτες.
- 100 ml ελαιόλαδο.
- 80 ml ξύδι.
- Ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο για το άνοιγμα των φύλλων
- 10 γρ. αλάτι.
- Νερό κρύο όσο πάρει.
- Νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων.
Γέμιση
- 1 κ. τυρί φέτα.
- 500 γρμ. ανθότυρο.
- 50 γρμ. ελαιόλαδο.
- 50 γρμ. γάλα φρέσκο.
- 2 αυγά.
- 5 γρμ αλάτι. (Αν είναι πολύ αλμυρή η φέτα το παραλείπουμε)
- 5 γρμ πιπέρι.
- 5 γρμ μοσχοκάρυδο.
Εκτέλεση
Για το φύλλο
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι, ρίχνουμε το αλάτι και το λάδι.
- Τρίβουμε το μίγμα με τα χέρια να πιάσει το αλεύρι λαδάκι.
- Ρίχνουμε το ξύδι τρίβουμε, ρίχνουμε νερό και ταυτόχρονα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ωραία σφιχτή ζύμη.
- Χωρίζουμε σε ισομερη μπαλάκια, τοποθετούμε σε λεκάνη, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα, αφήνουμε να ξεκουραστεί και πιάνουμε να φτιάξουμε το μίγμα του τυριού.
Για την γέμιση
- Σε μπολ βάζουμε ψιλοκομμένη τη φέτα, το ανθότυρο, το ελαιόλαδο, το γάλα, τα αυγά, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε.
- Πιάνουμε το ζυμαράκι αλευρώνουμε τον πάγκο με νισεστέ και ανοίγουμε με σαΐτα ή με πλάστη το φύλλο μας έτσι ώστε να γίνει λεπτό. Αν χρειαστεί αλευρώνουμε ελαφρά με νισεστέ το ζυμαράκι.
- Ρίχνουμε ηλιέλαιο κατά φάρδος και τοποθετούμε το τυρί προσεχτικά να είναι παντού ίδιο. Τυλίγουμε τρείς φορές και το κόβουμε από το υπόλοιπο.
- Το στρίβουμε ελαφριά και το τοποθετούμε σε ρηχό, καλά λαδωμένο με ηλιέλαιο ταψάκι. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο.
- Τοποθετούμε τα κομμάτια αραιά μεταξύ τους έτσι ώστε να ψηθούν από παντού. Με ένα πινέλο αλείφουμε με ηλιέλαιο από πάνω την πίτα.
- Ψήνουμε στους 180 – 200 βαθμούς (ανάλογα την δύναμη του φούρνου μας) για 30′ περίπου μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
- Βγάζουμε από τον φούρνο την πίτα και ΔΕΝ την σκεπάζουμε για να διατηρηθεί τραγανή.
Πηγή: “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.