Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2024

Η πιο νόστιμη σπιτική τυρόπιτα: Χειροποίητο φύλλο με γέμιση φέτας και ανθότυρου

Θα γλείφετε τα δάχτυλα σας

10 Σεπτεμβρίου 2024 07:43
Η πιο νόστιμη σπιτική τυρόπιτα: Χειροποίητο φύλλο με γέμιση φέτας και ανθότυρου
Από Τζωρτζίνα Σένκα

Μοσχοβολάει όλο το σπίτι. Χειροποίητο φύλλο με γέμιση φέτας και ανθότυρου. Μια τυρόπιτα που η μόνη λέξη που τη συνοδεύει είναι νοστιμιά! Θα την λατρέψετε μικροί, μεγάλοι! Παράλληλα δείτε Από τα χεράκια της Αργυρούς: Η πιο λαχταριστή χωριάτικη τυρόπιτα στο πιάτο

Υλικά

Φύλλο

  • 1.5 κ. αλεύρι σκληρό για πίτες.
  • 100 ml ελαιόλαδο.
  • 80 ml ξύδι.
  • Ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο για το άνοιγμα των φύλλων
  • 10 γρ. αλάτι.
  • Νερό κρύο όσο πάρει.
  • Νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων.

Γέμιση

  • 1 κ. τυρί φέτα.
  • 500 γρμ. ανθότυρο.
  • 50 γρμ. ελαιόλαδο.
  • 50 γρμ. γάλα φρέσκο.
  • 2 αυγά.
  • 5 γρμ αλάτι. (Αν είναι πολύ αλμυρή η φέτα το παραλείπουμε)
  • 5 γρμ πιπέρι.
  • 5 γρμ μοσχοκάρυδο.

Συνταγή για τυρόπιτα

Εκτέλεση

Για το φύλλο

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι, ρίχνουμε το αλάτι και το λάδι.
  • Τρίβουμε το μίγμα με τα χέρια να πιάσει το αλεύρι λαδάκι.
  • Ρίχνουμε το ξύδι τρίβουμε, ρίχνουμε νερό και ταυτόχρονα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ωραία σφιχτή ζύμη.
  • Χωρίζουμε σε ισομερη μπαλάκια, τοποθετούμε σε λεκάνη, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα, αφήνουμε να ξεκουραστεί και πιάνουμε να φτιάξουμε το μίγμα του τυριού.

Για την γέμιση

  • Σε μπολ βάζουμε ψιλοκομμένη τη φέτα, το ανθότυρο, το ελαιόλαδο, το γάλα, τα αυγά, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε.
  • Πιάνουμε το ζυμαράκι αλευρώνουμε τον πάγκο με νισεστέ και ανοίγουμε με σαΐτα ή με πλάστη το φύλλο μας έτσι ώστε να γίνει λεπτό. Αν χρειαστεί αλευρώνουμε ελαφρά με νισεστέ το ζυμαράκι.
  • Ρίχνουμε ηλιέλαιο κατά φάρδος και τοποθετούμε το τυρί προσεχτικά να είναι παντού ίδιο. Τυλίγουμε τρείς φορές και το κόβουμε από το υπόλοιπο.
  • Το στρίβουμε ελαφριά και το τοποθετούμε σε ρηχό, καλά λαδωμένο με ηλιέλαιο ταψάκι. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο.
  • Τοποθετούμε τα κομμάτια αραιά μεταξύ τους έτσι ώστε να ψηθούν από παντού. Με ένα πινέλο αλείφουμε με ηλιέλαιο από πάνω την πίτα.
  • Ψήνουμε στους 180 – 200 βαθμούς (ανάλογα την δύναμη του φούρνου μας) για 30′ περίπου μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο την πίτα και ΔΕΝ την σκεπάζουμε για να διατηρηθεί τραγανή.

Πηγή: “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share