Αρχοντική σπανακόπιτα της γιαγιάς με μακεδονίτικη σφολιάτα: Μοσχοβολάει το σπίτι
Άπαιχτη γεύση
7 Ιουνίου 2024
09:33

Μια σπανακόπιτα όλο νοστιμιά που σε ταξιδεύει με τις μυρωδιές της στα παιδικά σου χρόνια. Μοσχοβολάει όλο το σπίτι. Θα τη λατρέψετε!
Με την ευκαιρία δείτε: Απίστευτη συνταγή για σπανακόπιτα: Θα «τρελάνει» τον ουρανίσκο σου
Υλικά
Για το φύλλο
- 220 γρ. αιγοπρόβειο βούτυρο, λιωμένο
- 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 1⁄2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
- 1½ κιλό σπανάκι, καθαρισμένο καλά και λεπτοκομμένο
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 15 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 300 γρ. φέτα, χοντροθρυμματισμένη
- 70 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας τσίπουρο
- 1 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα
- 1 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος
- 1/4 μάτσο δυόσμος, χοντροκομμένος
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Φύλλο
- Για να φτιάξουμε την σπανακόπιτα ξεκινάμε ανακατεύοντας το αλεύρι με το αλάτι στον κάδο του μίξερ.
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το νερό και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να έχουμε μια σφιχτή και λεία ζύμη.
- Τη χωρίζουμε σε 2 ίσες μπάλες και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν, σκεπασμένες με μεμβράνη, για 1 ώρα.
Γέμιση
- Ρίχνουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, το σπανάκι και τα μυρωδικά σε ένα σουρωτήρι και τα αλατίζουμε.
- Τα τρίβουμε με τις παλάμες μας, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 30 λεπτά να μαραθούν και να στραγγίσουν από τα υγρά τους. Τα στύβουμε καλά και τα αδειάζουμε σε βαθύ μπολ.
- Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε.
Πίτα
- Σε λεία επιφάνεια ανοίγουμε τη μια μπάλα ζύμης σε ένα μεγάλο φύλλο περίπου 40 x 30 εκ. με τη βέργα, το βουτυρώνουμε γενναιόδωρα, το διπλώνουμε στη μέση, το βουτυρώνουμε ξανά και επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία με τα διπλώματα και τα βουτυρώματα μέχρι να μαζέψουμε όλο το φύλλο σε έναν μικρό κύβο, τον οποίο αφήνουμε για 2 ώρες στο ψυγείο.
- Κάνουμε την ίδια διαδικασία και για το άλλο κομμάτι ζύμης.
- Βγάζουμε τους κύβους ζύμης από το ψυγείο.
- Σε λεία επιφάνεια ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο με διάσταση λίγο μεγαλύτερη από αυτήν του ταψιού.