Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024

Απίθανη τυρόπιτα με 3 μόνο υλικά χωρίς φύλλο και ελάχιστες θερμίδες

Απόλαυση σε κάθε μπουκιά

19 Απριλίου 2024 09:57
Απίθανη τυρόπιτα με 3 μόνο υλικά χωρίς φύλλο και ελάχιστες θερμίδες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η τυρόπιτα είναι ένα απο τα πιο αγαπημένα μας πιάτα. Ωστόσο, καμιά φορά πριν επιλέξουμε να φάμε ένα κομμάτι σκεφτόμαστε τις θερμίδες.

Πως θα σας φαινόταν, αν μαθαίνατε ότι υπάρχει συνταγή για τυρόπιτα με ελάχιστες θερμίδες και μόνο τρια υλικά;

Σαν παράδεισος; Γιατί για εμάς είναι σίγουρα.

Δοκιμάστε επίσης: Τυρόπιτα με λιαστή ντομάτα, ελιές και πιπεριά - Έτοιμη στο πι και φι

Τα υλικά ήδη υπάρχουν στο ψυγείο επομένως πιάσε χαρτί και στυλό και ετοιμάσου να φτιάξεις την καλύτερη τυρόπιτα που έχεις δοκιμάσει ποτέ.

Υλικά

  • 80 γραμμάτια στραγγιστό γιαούρτι με 2% λιπαρά

  • 2 κ.σ. νιφάδες βρώμης

  • 180 γραμμάρια τριμμένο κίτρινο τυρί (ή φέτα) με χαμηλά λιπαρά

Εκτέλεση

  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και τυλίγουμε το μείγμα σε μια λαδόκολλα.

  • Ψήνουμε σε φούρνο στους 180 βαθμούς (όχι στον αέρα) μέχρι να ροδίσει.

  • Μόλις έχει το επιθυμητό χρώμα βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και απολαμβάνουμε.

  • Κάποιοι χρησιμοποιούν και τοστιέρα για το ψήσιμο.

Τυρόπιτα χωρίς θερμίδες και 3 μόνο υλικα

Πηγή: bovary.gr

Πεντανόστιμη και ελαφριά τυρόπιτα με δυόσμο

Η τυρόπιτα είναι μια ασφαλής επιλογή για το οικογενειακό τραπέζι, για τον απλούστατο λόγο ότι μικροί και μεγάλοι την λατρεύουν!

Υπάρχουν κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις στις συνταγές για τυρόπιτα που μπορούν να αλλάξουν τελείως τη γεύση της και να την απογειώσουν.

Η συγκεκριμένη πέρα από την μοναδική γεύση και άρωμα που της χαρίζει ο δυόσμος είναι και πολύ ελαφριά.

Τυρόπιτα με δυόσμο

Υλικά

Για 8 μερίδες

  • 2 φύλλα κρούστας

  • 80 ml ελαιόλαδο

  • μαυροκούκι και σουσάμι για πασπάλισμα (αν θέλουμε)

Για τη γέμιση

  • 400 γρ. «φέτα» light

  • 250 γρ. ανθότυρο

  • 250 γρ. αλειφώδες ξινοτύρι (κατίκι ή τσαλαφούτι ή νιβατό ή γαλοτύρι ή ό,τι άλλο βρούμε και μας αρέσει)

  • 2 αυγά για τη γέμιση + 1 κρόκος για την επάλειψη της πίτας

  • 1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα ή 2 κουτ. σούπας ξερός

  • 2 κουτ. σούπας θυμάρι, ψιλοκομμένο, ή 1 κουτ. σούπας ξερό

  • 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό ή καυτερό

  • 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή

  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  • Για να ετοιμάσουμε την τυρόπιτα με δυόσμο, βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ με το χέρι τα τυριά, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης (εκτός από το αυγό της επικάλυψης) και ανακατεύουμε.

  • Σκεπάζουμε και διατηρούμε στο ψυγείο.

  • Με ένα πινέλο λαδώνουμε ένα μέτριο στρογγυλό ή ορθογώνιο ταψί και στρώνουμε μέσα 3 φύλλα κρούστας, το ένα επάνω στο άλλο, λαδώνοντας κάθε φύλλο και πασπαλίζοντας με λίγο σουσάμι και μαυροκούκι (αν θέλουμε).

  • Χωρίζουμε τη γέμιση σε 3 ίσα μέρη.

  • Απλώνουμε το ένα μέρος της γέμισης πάνω στα 3 φύλλα που έχουμε στρώσει στο ταψί και σκεπάζουμε με άλλα 3 φύλλα, τα οποία λαδώνουμε ένα-ένα και πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι.

  • Συνεχίζουμε τη διαδικασία, μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλη τη γέμιση και όλα τα φύλλα.

  • Προθερμαίνουμε το φούρ­νο στους 180° C.

  • Λαδώνουμε την επιφάνεια. Χτυπάμε ελαφρώς τον κρόκο με 1 κουτ. γλυκού νερό και αλείφουμε την επιφάνεια.

  • Με ένα μαχαίρι χαράζουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια και πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι.

  • Ψήνουμε για 1 ώρα.

Tip: Αντί για πινέλο μπορούμε να λαδώσουμε τα φύλλα με ένα σπρέυ λαδιού που βρίσκουμε σε μαγαζιά με κουζινικά. Με αυτό το πολύ χρήσιμο εργαλείο, θα χρησιμοποιήσουμε σημαντικά μικρότερη ποσότητα λαδιού - είναι ο σύμμαχος μας για προσεγμένη διατροφή.

Πηγή: gastronomos.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share