Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για τα μακαρόνια: Αυτός είναι ο ιδανικότερος τρόπος βρασίματος!

Ανατρέπονται όλα!

18 Απριλίου 2024 12:48
Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για τα μακαρόνια: Αυτός είναι ο ιδανικότερος τρόπος βρασίματος!
Pixabay
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δεν είναι δα και πυρηνική φυσική αλλά το βράσιμο των ζυμαρικών έχει και αυτό κάποιους κανόνες που πολλοί αγνοούμε. Ακολουθώντας τους απολαμβάνουμε ακόμα καλύτερα και νοστιμότερα φαγητά, τα νοστιμότερα μακαρόνια.

Πώς βράζουμε λοιπόν τα μακαρόνια;

Ο gastronomos.gr απαντάει!

Δείτε επίσης: Λάδι ή βούτυρο: Ποιο προτιμάται για τα μακαρόνια

Για κάθε 100 γρ. ζυμαρικών χρειαζόμαστε 1 λίτρο νερό. Για ένα πακέτο, λοιπόν, 500 γρ. χρειαζόμαστε 5 λίτρα νερό. Το νερό πρέπει να κοχλάζει έντονα πριν ρίξουμε τα ζυμαρικά. Λίγο πριν βράσει, προσθέτουμε θαλασσινό αλάτι, κατά προτίμηση χοντρό. Στα 5 λίτρα, υπολογίζουμε 1 κουταλιά.

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε δυνατή φωτιά, με ανοιχτή κατσαρόλα ανακατεύοντάς τα πότε-πότε για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε λάδι στο νερό για να μην κολλήσουν τα ζυμαρικά.

Ανάλογα με το μέγεθος, το σχήμα και το πάχος τους, τα διάφορα είδη ζυμαρικών έχουν διαφορετικούς χρόνους βρασμού. Το ίδιο, όμως, ισχύει και για δύο ίδια είδη ζυμαρικών από διαφορετικές εταιρείες. Παίζει ρόλο η ποικιλία του σιταριού που χρησιμοποιεί κάθε εταιρεία και ο τρόπος αποξήρανσης του ζυμαρικού. Για να μη λασπώσουν, λοιπόν, ακολουθούμε με ευλάβεια το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. Για να είμαστε απολύτως σίγουροι, δοκιμάζουμε 1 – 2 λεπτά προτού ολοκληρωθεί ο προτεινόμενος χρόνος.

Τρόποι βρασιμάτος για τα μακαρόνια
Unsplash

Ο χρόνος βρασμού που προτείνεται στη συσκευασία είναι για ζυμαρικά που κρατάνε στο δόντι (αλ ντέντε). Αν παραβράσουν, χάνουν την «τραγανή» γεύση τους. Επίσης, τα αλ ντέντε ζυμαρικά τα χωνεύουμε πιο εύκολα.

Αν παρ’ όλα αυτά λασπώσουν, σπάσουν ή χάσουν το σχήμα τους ή το νερό θολώσει υπερβολικά, αυτό σημαίνει πως δεν ήταν καλής ποιότητας οι πρώτες ύλες ή αποξηράνθηκαν σε υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες ή οι συνθήκες μεταφοράς και αποθήκευσής τους δεν ήταν σωστές.

Μετά το βράσιμο:

Σουρώνουμε τα ζυμαρικά, δεν τα ξεπλένουμε και τα ενώνουμε αμέσως με τη σάλτσα, χωρίς να τα λαδώσουμε. Εναλλακτικά, τα λαδώνουμε ελαφρώς (3 κουταλιές λάδι για 500 γρ.) και τα σερβίρουμε με τη σάλτσα από πάνω.

Μπορούμε να ολοκληρώσουμε το μαγείρεμά τους μέσα στη σάλτσα. Τα βράζουμε 2 λεπτά λιγότερο από ό,τι θα έπρεπε, τα ρίχνουμε στη σάλτσα και μαγειρεύουμε για ακόμη 2 λεπτά. Η σάλτσα πρέπει να είναι πιο υδαρής από το κανονικό, γιατί θα απορροφηθεί από τα ζυμαρικά. Για να μην «εξαφανιστεί» τελείως, προσθέτουμε λίγο νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών. Μπορούμε όμως να τα πιάσουμε με μια πιρούνα μέσα από την κατσαρόλα όπου βράζουν και να τα ρίξουμε στη σάλτσα. Με αυτό τον τρόπο θα πέσει και μια ποσότητα νερού.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share