Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024

Τρέχουν τα σάλια: Θεϊκό ανάποδο κέικ με μήλα και λευκή σοκολάτα

Αμάν τι θα δοκιμάσουμε πάλι!

16 Απριλίου 2024 14:41
Τρέχουν τα σάλια: Θεϊκό ανάποδο κέικ με μήλα και λευκή σοκολάτα
Πηγή φωτογραφίας: gastronomos.gr
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το σιροπιαστό ανάποδο κέικ με μήλα και σοκολάτα που μας προτείνει το gastronomos.gr είναι αφράτο, αρωματικό και ζουμερό, ιδανικό για τον απογευματινό καφέ ή τσάι αλλά και ως επιδόρπιο μετά από ένα ωραίο γεύμα. Απίθανη συνταγή!

Γευτείτε επίσης: Απόλυτος πειρασμός: Λαχταριστό vegan cake κέικ σοκολάτας χωρίς αλεύρι

Υλικά

Μερίδες: 8-10

Κέικ

190 γρ. βούτυρο αγελάδος, αφημένο αρκετές ώρες εκτός ψυγείου ώστε να μαλακώσει + επιπλέον για τη φόρμα
1 +1/4 κούπας ζάχαρη
3 αυγά
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
½ κούπα αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε πούδρα
1 κούπα ξινόγαλα (αριάνι)
150 γρ. λευκή σοκολάτα, σε μικρά κομματάκια ή σταγόνες

Μήλα

450 γρ. μήλα, καθαρισμένα από τις φλούδες και τα κουκούτσια τους
½ κούπα ζάχαρη
1½ κούπα νερό

Αν αγαπάτε την σοκολάτα δείτε επίσης: Πού βρίσκονται τα πιο γευστικά, σοκολατένια πασχαλινά αυγά της Αθήνας;

Διαδικασία

Ανάποδο κέικ με μήλα και λευκή σοκολάτα
Unsplash

Για να ετοιμάσουμε το ανάποδο κέικ με μήλα και λευκή σοκολάτα, πρώτα κόβουμε τα μήλα σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε σε ένα τηγάνι μαζί με τη ζάχαρη και το νερό.
Τοποθετούμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά για 5-6 λεπτά, ώστε να λιώσει η ζάχαρη και να βγάλουν τα ζουμιά τους τα μήλα.
Μεταφέρουμε τα μήλα με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε το ζουμί που έχει απομείνει για 6-8 λεπτά ή ώσπου να αρχίσει να δένει σε σιρόπι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε κατά μέρος.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και βουτυρώνουμε καλά μια φόρμα για κέικ χωρίς τρύπα.
Απλώνουμε στη φόρμα τις φέτες του μήλου καλύπτοντας τον πάτο και περιχύνουμε με το μισό σιρόπι.
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 8-10 λεπτά, ιδανικά στο μίξερ, ώσπου να γίνει ένα αφράτο και κρεμώδες μείγμα.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας ώστε να ενσωματώνεται το καθένα προτού προσθέσουμε το επόμενο.
Στη συνέχεια ρίχνουμε με τη σειρά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, τα αμύγδαλα, το ξινόγαλα και τη σοκολάτα, ανακατεύοντας στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ ώσπου να ενωθούν και να γίνουν ένα καλά ομογενοποιημένο μείγμα.
Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τα μήλα και ισιώνουμε με μια σπάτουλα ή ένα κουτάλι την επιφάνειά του.
Ψήνουμε το κέικ για 1 ώρα, στη συνέχεια το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά ή ώσπου να είναι έτοιμο, δοκιμάζοντάς το με μια οδοντογλυφίδα.
Αφήνουμε το κέικ να γίνει χλιαρό για περίπου 10 λεπτά και στο μεταξύ βάζουμε το τηγανάκι με το υπόλοιπο σιρόπι στη φωτιά. Το βράζουμε για 3-4 λεπτά ώσπου να γίνει ένα παχύρρευστο σιρόπι.
Ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντας το κέικ πάνω σε πιατέλα και το σερβίρουμε περιχύνοντάς το με το ζεστό σιρόπι.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share