Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024

Κορυφαίοι σεφ προτείνουν: Αυτό είναι το τέλειο κομμάτι κρέατος για τον κιμά των μπιφτεκιών σας

Θα ξετρελαθείτε!

10 Ιανουαρίου 2024 13:57
Κορυφαίοι σεφ προτείνουν: Αυτό είναι το τέλειο κομμάτι κρέατος για τον κιμά των μπιφτεκιών σας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα μπιφτέκια είναι ένα φαγητό, που όλοι λατρεύουμε και θέλουμε να τα φτιάχνουμε τέλεια κάθε φορά, με τον κιμά για αυτά να αποτελεί το πιο σημαντικό στοιχείο από όλα και να οφείλουμε να κάνουμε την πιο σωστή επιλογή, ενώ στη συνέχεια μπορούμε να επιστρατεύσουμε το καλύτερο κόλπο για το τέλειο φαγητό.

Οι καλύτεροι σεφ λένε, ότι το σωστό κρέας για τον κιμά των μπιφτεκιών είναι η μοσχαρίσια ελιά. Μια επιλογή απ’ τον λαιμό του μοσχαριού που είναι νόστιμη ως κρέας και έχει μεσαία ποσότητα ενδομυϊκού λίπους, απαραίτητη για να νοστιμίσει και να κρατήσει ζουμερό το μπιφτέκι στη διαδικασία ψησίματος. Εννοείται ένα μόνο πέρασμα, αλλιώς μιλάμε για πατέ.

Για ποιο λόγο πρέπει να διαλέγουμε την ελιά

Θεωρείστε την επιλογή ελιάς για μπιφτέκια ως ένα σχεδόν απόλυτο κανόνα, μια και περιέργως διαπίστωσα ότι συμφωνούν πλείστοι εκ των ειδικών. Ενώ λοιπόν ο κεφτές θέλει λάπα, που είναι ένα απ’ τα πιο παχιά κομμάτια στο μοσχάρι από πλευράς λίπους αλλά και ελαφρύ από κρεάτινη γεύση, ώστε να βγει αέρινος στο τηγάνισμα, αντίστοιχα το μπιφτέκι θέλει ελιά, που είναι απ’ τα μεσαία σε λιπαρότητα κομμάτια, αλλά με βαθιά κρεάτινη γεύση για να αναδειχτεί στο ψήσιμο.

Κάθε σοβαρός μάγειρας και βέβαια κάθε σοβαρός συντάκτης συνταγών, οφείλει να επιλέγει όχι απλά είδος κρέατος, αλλά και συγκεκριμένο κομμάτι, ανάλογα με την συνταγή. Δεν νοείται το «δώστε μου μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο», όπως αναφέρει το caruso.gr, χωρίς το μέρος του ζώου που είναι το κατάλληλο για την περίσταση.

μπιφτεκια-στον-φουρνο
Μπιφτέκια με πατάτες στον φούρνο

«Αρχόντισσα» γιαγιά: Το μυστικό της για αφράτα και λαχταριστά μπιφτέκια με ένα... μαγικό συστατικό!

Τα μυστικά στον τομέα της μαγειρικής δεν σταματούν ποτέ και πάντα μας εκπλήσσουν. Ακόμη και για το πιο απλό φαγητό υπάρχει ένα μυστικό που θα το αναβαθμίσει, όπως τα μπιφτέκια. Με την ευκαιρία, δείτε το μυστικό για νοστιμότατη γέμιση μπιφτεκιών.

Μπορεί θεωρητικά να ανήκει στην κατηγορία με τα απλά φαγητά που μπορεί να φτιάξει κι ένας εργένης ή ένας φοιτητής αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν κάποια σημεία "κλειδιά" που θα απογειώσουν την γεύση τους. Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό μυστικό για τα τέλεια μπιφτέκια, δείτε εδώ τι θα συμβεί...

Θέλετε τα πιο αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια; Η λύση είναι απλούστατη και κρύβεται στο γάλα. Προσθέστε στον κιμά σας περίπου 3 κουταλιές της σούπας γάλα φρέσκο ή εβαπορέ και τα μπιφτέκια σας θα γίνουν τόσο αφράτα που ούτε καν περιμένατε.

Ο λόγος είναι πως το γάλα προσδίδει την απαραίτητη υγρασία και παράλληλα σπάει τις ίνες του κιμά με αποτέλεσμα να τον "μαλακώνει".

Κανένας κιμάς: Νηστίσιμα μπιφτέκια με φακές, ντομάτα και σκόρδο για ασυναγώνιστη νοστιμιά

Η Σαρακοστή ξεκίνησε όπως και η νηστεία για πολλούς. Για αυτό και εμείς σας έχουμε την απόλυτη συνταγή για μπιφτέκια που αντί για κιμά φτιάχνονται με φακές και πραγματικά η γεύση τους είναι ασυναγώνιστη. Με την ευκαιρία, δείτε το ασυναγώνιστο υλικό στον κιμά για μπιφτέκια super ζουμερά και αφράτα.

Υλικά

  • 500 γρ. φακές
  • 150 γρ. κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 500 γρ. ντομάτα, φρεσκοτριμμένη
  • 1/2 μάτσο σχοινόπρασο (ή 3 φρέσκα κρεμμυδάκια), ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • 2 αυγά
  • 150 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
  • 150 γρ. αλεύρι για το πανάρισμα
  • 50 ml ελαιόλαδο + 100 ml για το τηγάνισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

  • Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει βράζουμε τις φακές για 3-4 λεπτά.
  • Τις σουρώνουμε.
  • Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις φακές για 3-4 λεπτά.
  • Ρίχνουμε την ντομάτα και λίγο νερό, τόσο ώστε να καλύψει τις φακές.
  • Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να πιουν όλα τα υγρά (επειδή θα πλάσουμε μπιφτέκια, δεν θέλουμε οι φακές να λιώσουν).
  • Τις βάζουμε σε μπολ και αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ζυμώνουμε και πλάθουμε 10-14 μεγάλα μπιφτέκια.
  • Τακτοποιούμε σε ταψί με λαδόκολλα.
  • Βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά για να σφίξει το μείγμα.
  • Σε τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Αλευρώνουμε τα μπιφτέκια και τηγανίζουμε σε δόσεις για 4-5 λεπτά από την κάθε πλευρά, προσθέτοντας ελαιόλαδο σε κάθε δόση.
  • Αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε με σαλάτα της αρεσκείας μας.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share