Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Αφράτο και κρεμώδες σαν «αμβροσία»: Η πρόταση της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για γλυκό ψυγείου με τσουρέκι που περίσσεψε από τις γιορτές

Ένα διαφορετικό εκμέκ με εύκολα υλικά και έτοιμο στο τσακ μπαμ

4 Ιανουαρίου 2024 15:54
Αφράτο και κρεμώδες σαν «αμβροσία»: Η πρόταση της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για γλυκό ψυγείου με τσουρέκι που περίσσεψε από τις γιορτές
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μια καταπληκτική συνταγή για εκμέκ με τσουρέκι που θα τους ξετρελάνει όλους.

Σίγουρα, θα σας έχει περισσέψει αρκετό τσουρέκι από τις γιορτές, οπότε τι καλύτερο από το να αξιοποιηθεί νόστιμα σε ένα λαχταριστό γλυκό ψυγείου; Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για cheesecake με μελομακάρονα που περίσσσεψαν.

Εκμέκ με τσουρέκι της Αργυρώς

Υλικά

Για το εκμέκ με τσουρέκι

  • 10 φέτ. τσουρέκι πάχους ενός εκατοστού (κατά προτίμηση μπαγιάτικο)

Για το σιρόπι

  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • Φλούδα λεμονιού

Για την κρέμα μαστίχας

  • 1½ lt φρέσκο γάλα
  • 2 βανίλιες
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 160 γρ. άνθος αραβοσίτου
  • 10 γρ. κορν φλάουρ
  • 1/2 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 50 γρ. βούτυρο

Για το γαρνίρισμα

  • 600 γρ. σαντιγί
  • 150 γρ. φιστίκια Αιγίνης (ωμή ψίχα χοντροκομμένη)
  • Κανέλα

Αφράτο και κρεμώδες σαν «αμβροσία»: Η πρόταση της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για γλυκό ψυγείου με τσουρέκι που περίσσεψε από τις γιορτές

Εκτέλεση

Για το εκμέκ με τσουρέκι

  • Το τσουρέκι καλύτερα να είναι 3-4 ημερών.
  • Βουτυρώνουμε ένα μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος 32×24.
  • Αραδιάζουμε σε σειρά τις φέτες από το τσουρέκι να καλύψουν όλη τη βάση του ταψιού.
  • Ψήνουμε στους 200°C βαθμούς, στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, για 10 λεπτά να ροδίσει καλά.

Για το σιρόπι

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
  • Από την ώρα που θα πάρει βράση, δεν ανακατεύουμε ξανά.
  • Βράζουμε για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  • Αφαιρούμε την κανέλα και τη φλούδα.
  • Μόλις βγάλουμε το ψημένο τσουρέκι από το φούρνο, όπως είναι ζεστό, το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι λίγο λίγο για να το ρουφήξει.
  • Πασπαλίζουμε με λίγα φιστίκια Αιγίνης και αφήνουμε να κρυώσει.

Για την κρέμα με μαστίχα

  • Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, το άνθος αραβοσίτου, το κορν φλάουρ, τη μαστίχα, τις βανίλιες και ανακατεύουμε με ένα σύρμα, πολύ καλά, να διαλυθούν όλα τα υλικά.
  • Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύοντας τακτικά, βράζουμε την κρέμα για λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει.
  • Αποσύρουμε τη κρέμα από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε την κρέμα να λιώσει
  • Ανακατεύουμε και αδειάζουμε πάνω στο σιροπιασμένο τσουρέκι.
  • Καλύπτουμε την επιφάνεια της κρέμας με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια ώστε να μην κάνει πέτσα.
  • Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου το γλυκό να κρυώσει.
  • Έπειτα το βάζουμε το εκμεκ με τσουρέκι και άνθος αραβοσίτου στο ψυγείο να κρυώσει.
  • Κάνουμε μία στρώση τη σαντιγί στην επιφάνεια του γλυκού.
  • Λίγο πριν σερβίρουμε το εκμέκ με τσουρέκι, πασπαλίζουμε φιστίκια Αιγίνης και κανέλα.

Πηγή: argiro.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share