Σάββατο, 01 Ιουνίου 2024

«Τυρόπιτα του Βαρνάβα»: Λαχταριστή με φέτα και άλλα 5 υλικά έτοιμη σε 30'

Θεϊκή γεύση!

20 Δεκεμβρίου 2023 08:31
«Τυρόπιτα του Βαρνάβα»: Λαχταριστή με φέτα και άλλα 5 υλικά έτοιμη σε 30'
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με αττικά στάρια και απίθανη φέτα, τα τυρόψωμα του Βαρνάβα είναι πεντανόστιμα! Μια εναλλακτική συνταγή για τυρόπιτα που θα λατρέψουν όλοι και ιδίως τα παιδιά. Με την ευκαιρία, δείτε τη συνταγή για μακεδονίτικη σφολιατένια τυρόπιτα με γιαούρτι και αγελαδινό τυρί.

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι κίτρινο, σταρένιο
  • 2 φακελάκια (2 x 8 γρ.) ξηρή μαγιά
  • 2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 500 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • αρκετό ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

  • Για να φτιάξουμε τα τυρόψωμα ξεκινάμε βάζοντας στο κάδο του μίξερ το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε τη μαγιά, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε τα υλικά, ρίχνοντας σταδιακά χλιαρό νερό, ώσπου να γίνει μια αφράτη, λεία ζύμη που να πλάθεται.
  • Αφήνουμε τη ζύμη κατά μέρος, σκεπασμένη, για 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.
  • Κόβουμε κομμάτια ζύμης μεγέθους περίπου όσο ένα μανταρίνι. Σε αλευρωμένη επιφάνεια τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο με διάμετρο περίπου 15 εκ. Βάζουμε στο κέντρο από 1-2 κουτ. σούπας θρυμματισμένη φέτα και διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα για να καλύψουμε τη γέμιση. Πιέζουμε με το χέρι για να πλατύνει ελαφρά το πιτάκι.
  • Ζεσταίνουμε περίπου 2 εκ. ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, σε μεγάλο τηγάνι, και τηγανίζουμε τα τυρόψωμα σε δόσεις, για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
  • Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε τα τυρόψωμα.

τυροπιτα-συνταγη
Τυρόπιτα του Βαρνάβα

Γλυκιά τυρόπιτα από Άκη Πετρετζίκη: Η συνταγή «όνειρο» και το κόλπο με τις άκρες του φύλλου

Ο Άκης Πετρετζίκης μοιράστηκε μια συνταγή «όνειρο» για γλυκιά τυρόπιτα και αποκάλυψε το κόλπο με τις άκρες του φύλλου που την κάνει ακόμα πιο τραγανή.

Παράλληλα, αν θέλετε βασιλόπιτα κέικ, δείτε αυτή συνταγή του Άκη Πετρετζίκη.

Υλικά

για τη γέμιση

  • 5 αυγά, μεσαία
  • 300 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 600 γρ. ανθότυρο
  • 500 γρ. τυρί κρέμα

για τη σύνθεση

  • 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 450 γρ. φύλλο κρούστας για γλυκά
  • 20 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

για το σερβίρισμα

  • πιπέρι
  • μέλι
  • δυόσμο
  • κανέλα

Εκτέλεση

για τη γέμιση

Σε ένα μπολ βάζουμε τα αβγά, τη ζάχαρη, την κανέλα και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός για να λιώσει η ζάχαρη.

Βάζουμε το ανθότυρο και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.

Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε μια ρευστή γέμιση.

για τη σύνθεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.

Απλώνουμε με ένα πινέλο βούτυρο σε ένα ταψί 28x36 εκ. και στρώνουμε το ένα φύλλο. Ραντίζουμε με βούτυρο και καλύπτουμε με άλλο ένα φύλλο. Ραντίζουμε με βούτυρο και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία συνολικά για 7 φύλλα.

Απλώνουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με ένα φύλλο. Ραντίζουμε με βούτυρο και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα φύλλα.

Γυρνάμε τις άκρες προς τα μέσα για να σχηματίσουμε τον κόθρο και χαράσσουμε σε 12 κομμάτια για να εξατμιστεί η υγρασία την ώρα του ψησίματος. Προσοχή, δεν πρέπει να φτάσει το μαχαίρι μας μέχρι τα κάτω φύλλα.

Ψήνουμε για 60 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Σερβίρουμε με πιπέρι, μέλι και δυόσμο ή εναλλακτικά με μέλι και κανέλα.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share