Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024

Βραστά αυγά: Το «χρυσό» κόλπο για να πετυχαίνεις πάντα μελάτο κρόκο και καλά βρασμένο ασπράδι

Πως θα καταφέρεις το επιτυχές βράσιμο στο αυγό σου

22 Νοεμβρίου 2023 14:59
Βραστά αυγά: Το «χρυσό» κόλπο για να πετυχαίνεις πάντα μελάτο κρόκο και καλά βρασμένο ασπράδι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αυγά: Μια αγαπημένη επιλογή και συνήθεια μικρών και μεγάλων. Τα αυγά είναι μια από τις πιο θρεπτικές τροφές που θα μπορούσαμε να λάβουμε χωρίς να ανησυχούμε για θερμίδες ή βλαβερές επιπτώσεις στον οργανισμό μας. Με την ευκαιρία, δείτε 4 τρόπους για να φύγει η μυρωδιά του αυγού από ποτήρια και πιάτα.

Αρκεί να υπάρχει σωστή συντήρηση και να μην καταφεύγουμε σε υπερβολές στην κατανάλωσή τους. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μαγειρέψουμε ένα αυγό και ο πιο εύκολος είναι να τα βράσουμε. Τι συμβαίνει, όμως, όταν κι αυτό πάει λάθος;

Η αγαπημένη μαγείρισσα Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει τα φώτα της και παρακάτω μας αποκαλύπτει επιτέλους τους σωστούς χρόνους βρασίματος για να βγει το αυγό έτσι ακριβώς όπως το θέλουμε...

Αυγό μελάτο ή αυγό σφιχτό;

Για να πετύχεις μελάτα, πρέπει να είναι ολόφρεσκα ειδικά αν σου αρέσουν λίγο βρασμένα με υγρό κρόκο και τρεμουλιαστό ασπράδι που έχει σετάρει ελαφρά.

Τα σφιχτά αν θέλεις να γίνουν τέλεια πρέπει να είναι 3 ημερών και πάνω. Γιατί όσο είναι ολόφρεσκο έχει χαμηλό PH και το κάνει να κολλάει πάνω στο τσόφλι.

Στο σωστό σφιχτό πρέπει το ασπράδι να έχει σφίξει χωρίς να έχει στεγνώσει πλήρως και ο κρόκος να έχει σταθεροποιηθεί κρατώντας όμως κρεμώδη υφή αλλά να είναι και σφιχτό ταυτόχρονα.

Βραστά αυγά: Το «χρυσό» κόλπο για να πετυχαίνεις πάντα μελάτο κρόκο και καλά βρασμένο ασπράδι

Μελάτο

Για να μην σας παραβράσει, με το που είναι έτοιμο, το βγάζετε από το ζεστό νερό και το βουτάτε σε κρύο νερό για να σταματήσει το βράσιμο του και στο εσωτερικό του.

Αν προτιμάς στο πρωινό σου μελάτο ο ιδανικός χρόνος βρασμού, είναι από 2-1/2 έως 5’ ανάλογα πόσο μελάτο θέλεις τον κρόκο και πόσο σταθερό θέλεις το ασπράδι. Τα ιδανικά μελάτα χρειάζονται το πολύ μέχρι τα 5’ λεπτά βρασμού. Είναι ιδανικό για να βουτήξεις ψωμί για όσους αγαπούν μελάτο κρόκο. Αυτός ο χρόνος βρασμού έχει σαν αποτέλεσμα, πάλι αυγό μελάτο όμως με ελαφρώς υγρό κρόκο και ασπράδι σεταρισμένο, που είναι σταθερό μεν, καθόλου υγρό αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει σφίξει.

Σε αυτό τον χρόνο βρασμού μπορείς να καθαρίσεις ολόκληρο το μελάτο από το τσόφλι χωρίς να διαλυθεί αφού έχει σταθεροποιηθεί τόσο όσο χρειάζεται. Σε αυτό το στάδιο βρασμού, ενώ ο κρόκος είναι μελάτος μπορείς να το πιάσεις και να το καθαρίσεις. Αρκεί αμέσως μετά το βράσιμο να το βάλεις σε ένα μπολ με κρύο νερό.

Εντελώς μελάτο: Σε 2 λεπτά μόλις που έχει αρχίσει να σφίγγει λιγάκι το ασπράδι και ο κρόκος διατηρείται υγρός και μελάτος.
Μελάτο: Σε 4 λεπτά το ασπράδι έχει σχεδόν σφίξει αλλά ο κρόκος είναι ακόμη ρευστός και μελάτος.

Σφικτο

Μετρήστε το χρόνο στο βράσιμο. Τα λεπτά στο βράσιμο έχουν μεγάλη σημασία. Οι παρακάτω χρόνοι αναφέρονται σε καθαρό χρόνο για το βράσιμο τους, αρχίζετε δηλαδή να μετράτε χρόνο, μόλις δείτε τις πρώτες φουσκάλες βρασμού στο νερό. Αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω ο χρόνος βρασίματος.

Για όσους αγαπούν τα σφιχτά και είναι πολλοί ,στα 7’ ο κρόκος έχεις πλέον «σετάρει» όπως συνηθίζουμε να λέμε, δεν τρέχει δηλαδή αλλά συνεχίζει να είναι μαλακός με σχετική υγρασία. Πρόκειται δηλαδή για σφιχτά, αλλά όχι στεγνά. Οι χρόνοι που σας δίνω αφορούν μέτρια σε μέγεθος. Για μικρότερα θα υπολογίσετε 30’’ λιγότερο και για μεγάλα αυγά 30’’ περισσότερο χρόνο στο βράσιμο.

Στα 8-10’ βρασμού γίνεται πιο σφιχτό ,αλλά όχι στεγνό. Δεν διαλύεται δηλ. αν θέλεις να το κόψεις. 11-12’ βράσιμο έχει σαν αποτέλεσμα σφιχτά ιδανικά για γεμίσεις σε φαγητα. Δεν σας συστήνω να βράζετε για παραπάνω χρόνο γιατί αφυδατώνονται, στεγνώνουν πολύ και διαλύονται όταν τα κόβεις.

Σχεδόν σφιχτό: Σε 6 λεπτά το ασπράδι έχει σφίξει και αρχίζει να σφίγγει και ο κρόκος

Σφιχτά: Σε 8 λεπτά το ασπράδι είναι σφιχτό και ο κρόκος έχει πήξει.

Πολύ σφιχτό: Σε 10 λεπτά και ο κρόκος και το ασπράδι έχουν πήξει εντελώς και είναι σφιχτά

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share