Τετάρτη, 01 Μαΐου 2024

Απίστευτη συνταγή για μπιφτέκια με πατάτες όπως τα κάνουν οι γιαγιάδες - Δεν θα την αλλάζετε

Αυτό είναι το κόλπο που κάνουν...

15 Οκτωβρίου 2023 15:11
Απίστευτη συνταγή για μπιφτέκια με πατάτες όπως τα κάνουν οι γιαγιάδες - Δεν θα την αλλάζετε
Από Βασίλης Σακουλέβας

¨Ενα από τα αγαπημένα φαγητά που το λατρεύουν μικροί και μεγάλοι ειναι τα μπιφτέκια με πατάτες. Δοκιμάστε αυτή την συνταγή και θα θυμηθείτε τα μπιφτέκια που τρώτε στην γιαγιά σας.

Υλικά

½ κιλό Μοσχαρίσιος κιμάς

1 Ξερό κρεμμύδι
½ φλ. καφέ Ψιλοκομμένο μαϊντανό ή
1 κ. γλ. κοφτό ρίγανη
1/3 φλ.τσ. Ελαιόλαδο
1 μέτρια ώριμη ντομάτα
1 Αυγό
Αλάτι
Πιπέρι
½ κ. γλ. Σόδα
1 φλ. καφέ τριμμένη φρυγανιά
6 – 7 μέτριες Πατάτες
Ελαιόλαδο

mpiftekia me patates

Εκτέλεση


  • Καθαρίζουμε και τρίβουμε το κρεμμύδι σ’ ένα ευρύχωρο μπωλ. Προσθέτουμε τη φρυγανιά, τον κιμά, το αυγό, αλάτι, πιπέρι, τη σόδα, τον μαϊντανό, ή τη ρίγανη, τριμμένη τη ντομάτα, το λάδι και ζυμώνουμε πολύ καλά για 3 έως 5 λεπτά.

  • Αφήνουμε 15 λεπτά τον κιμά μας να «ξεκουραστεί». Πλάθουμε τα μπιφτέκια μας και τα τοποθετούμε στο ταψί. Προτιμούμε το ταψί της κουζίνας ή μεγάλο στρόγγυλο.

  • Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σ’ ένα μπωλ τις πατάτες μας σε φέτες ή ροδέλες. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

  • Προσθέτουμε τις πατάτες μας στο ταψί, ρίχνουμε 1 ½ ποτήρι νερό και λάδι.
    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για μία ώρα κι ένα τέταρτο.

  • Όταν δούμε ότι τα μπιφτέκια μας έχουν ροδίσει από τη μία μεριά, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και τα γυρίζουμε κι από την άλλη.

"First date" με 3 συνταγές - Δοκίμασε και θα δεις τις πατάτες με άλλο μάτι

Οι γεμιστές πατάτες είναι από τα πιο αγαπημένα ορεκτικά σε φιλικά ή επίσημα τραπεζώματα. Σάς προτείνουμε λοιπόν τρεις πεντανόστιμες προτάσεις για να επιλέξετε αυτή που σάς ταιριάζει.

Υλικά

4 μεγάλες πατάτες ομοιόμορφες
λίγο λάδι για το άλειμμα

Γέμιση

Για τη γέμιση με πέστο από βασιλικό, κουκουνάρι και κατίκι

250γρ. κατίκι
7-8 φύλλα από πλατύφυλλο βασιλικό
2 κουτ. σούπας κουκουνάρι
1 μικρή σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
4 λεπτές φέτες λεμόνι
αλάτι, πιπέρι

Για τη γέμιση με λουκάνικο και γραβιέρα

300γρ. χωριάτικο λουκάνικο
150γρ. γραβιέρα τριμμένη στο χοντρό τρίφτη
4 κουτ. σούπας ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού ψιλοτριμμένο
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
200γρ. γιαούρτι στραγγιστό, για το σερβίρισμα

Για τη γέμιση με γαρίδες, ντομάτα και τυρί

500γρ. γαρίδες (μικρές) καθαρισμένες
1 σκελίδα σκόρδο
300γρ. ντομάτα αποφλοιωμένη, ψιλοκομμένη
5 κουτ. σούπας λευκό κρασί
2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

πατατες

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Πλένετε καλά τις πατάτες και τις τρίβετε με βούρτσα κάτω από κρύο νερό. Τις σκουπίζετε, τις τρυπάτε παντού με πιρούνι και τις αλείφετε με λίγο λάδι.

Βήμα 2

Τις τυλίγετε χαλαρά με αλουμινόχαρτο και τις ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα με 1 ώρα 15 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Δοκιμάζετε αν έχουν ψηθεί τρυπώντας το κέντρο μιας πατάτας με μια μεταλλική σούβλα ή με τη μύτη του μαχαιριού. Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση:

Βήμα 3

Για τη γέμιση με πέστο από βασιλικό, κουκουνάρι και κατίκι: Χτυπάτε όλα τα υλικά για το πέστο μέχρι να γίνει το μίγμα σαν αλοιφή. Προσθέτετε το κατίκι, το ανακατεύετε και σερβίρετε τη γέμιση σε ένα μπολ. Ξεδιπλώνετε τις πατάτες από το αλουμινόχαρτο και τις χαράζετε σε σχήμα σταυρού. Πιέζετε το σημείο που χαράξατε για να ανοίξει λίγο στο κέντρο. Ρίχνετε στο άνοιγμα τη γέμιση και σερβίρετε τις πατάτες γαρνιρισμένες με τις φέτες λεμονιού.


Βήμα 4

Για τη γέμιση με λουκάνικο και γραβιέρα: Χαράζετε τα λουκάνικα κατά μήκος και τραβάτε τη λεπτή μεμβράνη που τα περιβάλλει. Τα κόβετε σε μικρά κομμάτια και τα σοτάρετε στο ελαιόλαδο μέχρι να βγάλουν το λίπος τους και να πάρουν λίγο χρώμα. Τα ανακατεύετε ελαφρά για να μη γίνουν μια μάζα αλλά να ξεχωρίζει το κρέας τους όπως ο κιμάς. Αναμιγνύετε τα λουκάνικα με την ψίχα του ψωμιού και τη γραβιέρα.

Βήμα 5

Ξεδιπλώνετε τις πατάτες από το αλουμινόχαρτο. Τις χαράζετε σε μια πλευρά κατά μήκος και αφαιρείτε αρκετή ψίχα για να χωράει η γέμιση. Τις γεμίζετε και τις βάζετε στο ταψί. Τις ψήνετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Βάζετε πάνω στο άνοιγμα από μία κουταλιά της σούπας γιαούρτι και σερβίρετε.

πατατες

Βήμα 6

Για τη γέμιση με γαρίδες, ντομάτα και τυρί: Σοτάρετε το σκόρδο στο λάδι μέχρι να βγάλει το άρωμά του και προσθέτετε τις ντομάτες. Σοτάρετε για 3 λεπτά και σβήνετε με το κρασί. Αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε για 20 λεπτά.

Βήμα 7

Προσθέτετε τις γαρίδες και αφήνετε να βράσουν για 10 λεπτά. Στο τέλος ρίχνετε και το μαϊντανό. Αν η σάλτσα βγει αραιή, προσθέτετε 1 κουτ. γλυκού κορνφλάουρ διαλυμένου σε 2 κουτ. σούπας νερό. Ανακατεύετε συνεχώς και βράζετε τη σάλτσα για 1-2 λεπτά μέχρι να πήξει.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share