Τετάρτη, 01 Μαΐου 2024

Ελαφριά και μυρωδάτη: Η συνταγή για ανοιχτή τυρόπιτα Κύθνου με ανθότυρο, κανέλα και άνηθο που θα σας ξεμυαλίσει

Ένα γευστικό «ποίημα» που αξίζει να δοκιμάσετε

28 Ιουλίου 2023 10:07
Ελαφριά και μυρωδάτη: Η συνταγή για ανοιχτή τυρόπιτα Κύθνου με ανθότυρο, κανέλα και άνηθο που θα σας ξεμυαλίσει
Από Ανθή Κουρεντζή

Αυτά τα ξεσκέπαστα πιτάκια από το νησί της Κύθνου, που γεμίζονται με ανθότυρο, άνηθο και κανέλα και μοιάζουν σαν ζυμαρένια στεφάνια, αξίζει να τα δοκιμάσετε. Είναι μυρωδάτα και λαχταριστά, ακριβώς ό,τι πρέπει για ένα καλοκαιρινό τραπέζι. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για θεσπέσια κεφτεδάκια σαν τηγανητά στον φούρνο.

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 300 γρ. (2 κούπες) αλεύρι γ.ο.χ.
  • 50 ml (1/4 κούπας) γάλα
  • 50 ml (1/4 κούπας) ελαιόλαδο
  • 1 δάκρυ μαστίχας (κοπανισμένο στο γουδί με λίγη ζάχαρη, για να μην κολλήσει)
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 100 ml (1/2 κούπα) χλιαρό νερό
  • 1 κρόκος αυγού, για το άλειμμα

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. ανθότυρο (ή ξινομυζήθρα)
  • 3 αυγά
  • 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος

Ελαφριά και μυρωδάτη: Η συνταγή για ανοιχτή τυρόπιτα Κύθνου με ανθότυρο, κανέλα και άνηθο

Διαδικασία

Γέμιση

  • Για να φτιάξουμε τις ανοιχτές τυρόπιτες Κύθνου ξεκινάμε με τη γέμιση και σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά.

Φύλλο

  • Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για το φύλλο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα εύπλαστο ζυμάρι.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 15 κομμάτια και πλάθουμε σε μπαλάκια. Ανοίγουμε το καθένα σε δισκάκι διαμέτρου 10 εκ.
  • Βάζουμε 1 κουτ. γλυκού από τη γέμιση στο κέντρο και την απλώνουμε ελαφρώς με τη ράχη του κουταλιού.
  • Γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα φτιάχνοντας ένα στεφάνι περιφερειακά, αφήνοντας όμως το κέντρο της γέμισης ξεσκέπαστο. Τσιμπάμε με τα δάχτυλά μας γύρω γύρω τη ζύμη.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου.
  • Αραδιάζουμε τα τυροπιτάκια στο ταψί, αλείφουμε με τον κρόκο και ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Πηγή: gastronomos.gr

Για τις λιγούρες: Λαχταριστό γλυκό ψυγείου με φρέσκα φρούτα - Μια δροσερή απόλαυση

Δροσερό και νόστιμο γλυκό ψυγείου με μπισκοτένια βάση, υπέροχη κρέμα και φρέσκα φρούτα. Μια συνταγή για να απολαύσετε ένα γλύκισμα, τόσο εύκολο στη παρασκευή του τόσο τέλειο στη γεύση του, που θα σας γίνει αγαπημένη συνήθεια. Με την ευκαιρία, δείτε συνταγή για γλυκό ψυγείου με μπισκότα και λεμόνι

Υλικά συνταγής

Για τη βάση:

  • 2 φλ. τσαγιού θρυμματισμένα σε σκόνη μπισκότα Πτι Μπερ (200-220 γρ.)
  • 1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο (113 γρ.) λιωμένο + 2 κ.σ. επιπλέον για άλειμμα ταψιού

Για τη κρέμα:

  • 350 γρ. μαλακό τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/4 φλ. τσαγιού (50 γρ.) ζάχαρη κρυσταλλική
  • 230 γρ. έτοιμη σαντιγί

Για τα φρούτα και το γαρνίρισμα:

  • 3-4 μπανάνες, κομμένες σε φέτες
  • 1 κομπόστα (567 γρ.) ανανά φέτες σε σιρόπι ή αντίστοιχη κομπόστα ροδάκινο ή 3 φρέσκα ροδάκινα, κομμένα σε φέτες, όλα καλά στραγγισμένα σε χαρτί κουζίνας
  • 16-18 φράουλες ώριμες, κομμένες σε φέτες
  • 230 γρ. έτοιμη σαντιγί
  • 1/2 φλ. (60 γρ.) καρύδια ψιλοκομμένα
  • σιρόπι σοκολάτας
  • 12 ή 16 κερασάκια Maraschino (ανάλογα με το μέγεθος που θα κόψετε τα κομμάτια)

Εκτέλεση συνταγής

Για τις λιγούρες: Λαχταριστό γλυκό ψυγείου με φρέσκα φρούτα - Μια δροσερή απόλαυση

Για τη βάση: Σε ένα μέτριο μπολ τοποθετείτε τα θρυμματισμένα στο multi μπισκότα μαζί με το λιωμένο βούτυρο και τα ανακατεύετε καλά μέχρι να έχετε ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμο. Ρίχνετε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ 23×33 εκ. και το στρώνετε ομοιόμορφα, πιέζοντάς το ελαφρώς, στη βάση του. Το βάζετε στο ψυγείο να κρυώνει.

Σε ένα μπολ χτυπάτε με το μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη για 3 λ περίπου ή μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα. Προσθέτετε την έτοιμη σαντιγί στο μείγμα τυριού, σε 2 δόσεις, και ανακατεύετε απαλά με μια μαρίζ, από κάτω προς τα επάνω, μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Στρώνετε το μείγμα κρέμας τυριού-σαντιγί πάνω από τη μπισκοτένια βάση.

Για τα φρούτα και το γαρνίρισμα: Πάνω από τη κρέμα απλώνετε σε 3 στρώσεις τις φέτες φρούτων. Πρώτα στρώνετε τις φέτες μπανάνας σε ένα ενιαίο στρώμα, μετά μια στρώση ροδάκινα και τέλος τις φέτες φράουλας.

Πάνω από τα φρούτα απλώνετε τη σαντιγί, ισιώνετε την επιφάνεια, πασπαλίζετε με τα ψιλοκομμένα καρύδια. Περιχύνετε το γλυκό σας με σιρόπι σοκολάτας, τοποθετείτε 12 ή 16 κερασάκια μαρασκίνο (ανάλογα τα κομμάτια που θα τη κόψετε) και βάζετε το γλυκό σας στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον ή ιδανικά και ένα ολόκληρο βράδυ.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share