Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Σας περίσσεψε κιμάς; Αφράτα ψωμάκια γεμιστά με κασέρι ιδανικά για κολατσιό!

Τι καλύτερο από ένα ωραίο «σνακ»;

12 Ιουλίου 2023 14:37
Σας περίσσεψε κιμάς; Αφράτα ψωμάκια γεμιστά με κασέρι ιδανικά για κολατσιό!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σας περίσσεψε κιμάς; Τότε πρέπει να μπείτε στην κουζίνα και να φτιάξετε αφράτα ψωμάκια γεμιστά με κασέρι που είναι ιδανικά για κολατσιό.

Δοκιμάστε αυτά τα αφράτα ψωμάκια με κιμά για το σχολείο, την εκδρομή, την παραλία και όπου εσείς θέλετε! Τα παιδιά θα τα λατρέψουν σίγουρα και όχι μόνο. Με την ευκαιρία, αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να βάζουμε κιμά στα μακαρόνια.

Υλικά

  • Γάλα 300 γρ.φρέσκο χλιαρό
  • Ξερή Μαγιά Ένα φακελάκι (8 γρ)
  • Ζάχαρη 1 κ.γλ.
  • Αλάτι 1 1/2 κ.γλ.
  • Ελαιόλαδο 2 κ.γλ. .
  • Αλεύρι Για Όλες Τις Χρήσεις όσο πάρει για να γίνει μαλακή
  • Κασέρι τριμμένο ή φέτες
  • Κιμάς που περίσσεψε
  • Αυγά 1 για το άλειμμα μέσα σε νερό

ψωμάκια με κασέρι και κιμά

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ εκτός το αλεύρι ανακατεύουμε με σύρμα χειρός και προσθέτουμε και το αλεύρι σιγά σιγά. Αφήνουμε μισή ώρα να φουσκώσει και κόβουμε 8 μπαλάκια.

Ανοίγουμε με πλάστη, βάζουμε μια κ.σ. κιμά και μια φέτα κασέρι, κλείνουμε αλείφουμε με αυγό αραιωμένο με νερό και πασπαλίζουμε με άσπρο και μαύρο σουσάμι. Ψήνουμε σε λαδόκολλα στους 180 μισή ώρα περίπου στον αέρα μέχρι να πάρουν χρώμα.

Δεν σας περνάει από το μυαλό: Αυτά είναι τα 3 υλικά που αφρατεύουν τον κιμά και κάνουν τα μπιφτέκια ζουμερά

Υπάρχουν πολλές εκδοχές και συνταγές, για να φτιάξεις μπιφτέκια. Το μυστικό όμως είναι σε 3 υλικά, που θα χρησιμοποιήσεις και όχι στον τρόπο ψησίματος. Ποια αφρατεύουν τον κιμά και τα κάνουν ζουμερά; Σίγουρα δεν σας περνάει από το μυαλό!

Η πλειονότητα των συνταγών για μπιφτέκια, περιλαμβάνει ψωμί μουσκεμένο σε κάποιο υγρό και εν συνεχεία στυμμένο. Το ψωμί βοηθάει στο να αποκτήσει συνοχή το μείγμα και να μη διαλυθεί κατά το πλάσιμο των μπιφτεκιών και κυρίως κατά το ψήσιμό τους. Με την ευκαιρία, αυτό το καρύκευμα απογειώνει τα μπιφτέκια.

Το σωστό ψωμί, θα πρέπει να είναι μπαγιάτικο, καθώς είναι αφυδατωμένο και όταν μουσκεύεται γίνεται ψιχουλιαστό και εύθρυπτο. Το φρέσκο ψωμί, αν το μουσκέψουμε, γίνεται λαστιχωτό και δεν τρίβεται εύκολα.

Αναφορικά με την ποσότητα, υπολογίζουμε: 1 μεγάλη φέτα ψωμιού (χωρίς την κόρα) ανά 1/2 κιλό κιμά Για να το χρησιμοποιήσουμε, θα αφαιρέσουμε την κόρα και θα μουσκέψουμε την ψίχα καλά σε νερό.

Αυγό: Για να είμαστε σίγουροι ότι το μείγμα των μπιφτεκιών θα αποκτήσει την απαιτούμενη συνοχή, βάζουμε και αυγό.

αφράτα μπιφτέκια

Μάλιστα, συνηθίζεται να προσθέτουμε και λίγο ξίδι στο μείγμα για να μη μυρίζει το αυγό. Το ξίδι, όμως, βοηθάει και στο να αφρατέψει ο κιμάς. Προσοχή, όμως, στην ποσότητα· αν μας παραπέσει το ξίδι, τα μπιφτέκια θα βγουν ξιδάτα! Η προτεινόμενη αναλογία είναι η εξής: 1 αυγό + 1 κουτ. σούπας ξίδι ανά 1/2 κιλό κιμά.

Σε τι άλλο εκτός από νερό;

Αντί για νερό μπορούμε να μουλιάσουμε το ψωμί σε γάλα, κόκκινο κρασί (που θα κάνει τα μπιφτέκια πιο «πικάντικα») ή ούζο (που θα τα κάνει πιο… «μεζεδιάρικα»). Επίσης, μπορούμε να βάλουμε κονιάκ ή μπίρα (που αφρατεύει το μείγμα).

Τι βάζουμε αντί για ψωμί

Αν δεν έχουμε μπαγιάτικο ψωμί, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε φρυγανιά παξιμάδι) τριμμένη. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να προσθέσουμε λίγα υγρά παραπάνω στο μείγμα για να μην είναι πολύ στεγνό. Όταν φτιάχνουμε μπιφτέκια με κιμά από κοτόπουλο, προτιμάμε τη φρυγανιά, γιατί ο εν λόγω κιμάς είναι πιο «αλοιφοειδής» και η φρυγανιά τον συγκρατεί καλύτερα. Αντί για ψωμί ή φρυγανιά μπορούμε να βάλουμε:

ζύμωμα κιμά για μπιφτέκια

Ρύζι παραβρασμένο (ώστε να «λιώνει» κατά το πλάσιμο των μπιφτεκιών και να ενώνεται με τα υπόλοιπα υλικά).

Πλιγούρι, το οποίο μουλιάζουμε καλά σε βραστό νερό.

Κουάκερ (νιφάδες βρώμης): 2 γεμάτες κουτ. σούπας σε 1/2 κιλό κιμά αρκούν.

Ο κιμάς θέλει ξεκούραση! Αφήνουμε το μίγμα του κιμά για τουλάχιστον 30 λεπτά σε ένα μπολ, σκεπασμένο στο ψυγείο, για να αναδειχθούν οι γεύσεις των υλικών. Και μην ξεχνάμε πως η κρύα ζύμη του κιμά πλάθεται πολύ εύκολα, χωρίς να κολλάει στα χέρια.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share