Κυριακή, 26 Μαΐου 2024

Αφράτα μπιφτέκια στο τηγάνι: Το μυστικό στον κιμά και το κόλπο στο ψήσιμο

Πώς πετυχαίνουμε το τέλειο αποτέλεσμα;

12 Ιουνίου 2023 14:32
Αφράτα μπιφτέκια στο τηγάνι: Το μυστικό στον κιμά και το κόλπο στο ψήσιμο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Θέλετε νόστιμα, σπιτικά μπέργκερ; Ξέρουμε πώς θα τα φτιάξετε! Το μυστικό, βέβαια, βρίσκεται στο να έχουμε ένα ζουμερό και αφράτο μπιφτέκι και αυτή τη φορά το φτιάχνουμε στο τηγάνι. Ποιο είναι το κόλπο στο ψήσιμο του κιμά;

Για δύο μπέργκερ, θα χρειαστείτε περίπου 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά, αλάτι, πιπέρι και λίγο λάδι για το τηγάνι. Με την ευκαιρία, δείτε το λάθος που κάνουν πολλοί στο πλάσιμο του κιμά και καταστρέφει τα μπιφτέκια.

Πώς θα ψήσετε το μπιφτέκι

Το μείγμα του κιμά που αναλογεί για το ένα μπιφτέκι είναι περίπου 220 γρ., έπειτα θα κάνουμε δύο μπάλες και θα τις πιέσουμε μέχρι να έχουμε δύο λεπτά μπιφτέκια. Πριν τα βάλουμε στο τηγάνι, αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα και τις δύο πλευρές.

Αλείφουμε με λίγο λάδι το τηγάνι και προθερμαίνουμε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Έπειτα, προσθέτουμε τα μπιφτέκια στο ζεστό τηγάνι. Εάν δεν είστε βέβαιοι ότι το τηγάνι σας είναι αρκετά ζεστό, απλώς βάλτε ένα μπιφτέκι στο τηγάνι, αν αρχίσει να τσιγαρίζεται τότε είναι έτοιμο, αν δεν τσιγαριστεί περιμένετε ένα ή δύο λεπτά και δοκιμάστε ξανά. Όταν το τηγάνι ζεσταθεί αρκετά, προσθέτουμε τα μπιφτέκια και στη συνέχεια χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία.

μπιφτέκια στο τηγάνι

Για να επιτύχουμε το τέλειο αποτέλεσμα, δεν θα βασιστούμε τόσο στον χρόνο μαγειρέματος όσο στην εμφάνιση. Αυτό που ψάχνουμε είναι η αλλαγή στο χρώμα του μπιφτεκιού, δηλαδή μέχρι το μπιφτέκι να γκριζάρει ή να αρχίσει ελαφρώς να μαυρίζει. Θα χρειαστούν περίπου 5 έως 6 λεπτά. Όταν το μπιφτέκι είναι κατά το ήμισυ ψημένο τότε το γυρνάμε από την άλλη.

Θα ψήσουμε τη δεύτερη πλευρά για λίγο λιγότερο χρόνο σε σχέση με την πρώτη πλευρά. Εμπειρικά, ο κανόνας λέει ότι όσο χρόνο και αν χρειάστηκε η πρώτη πλευρά, αφαιρούμε περίπου ένα λεπτό από τον χρόνο ψησίματος της δεύτερης. Έτσι, αν η πρώτη πλευρά ψηθεί σε πέντε λεπτά πριν την αναποδογυρίσουμε, η δεύτερη πλευρά θα ψηθεί για περίπου τέσσερα λεπτά. Να θυμάστε πως το μπιφτέκι είναι έτοιμο, όταν είναι κάπως σφιχτό.

Όταν ψηθούν, βγάζετε τα μπιφτέκια από το τηγάνι και τα αφήνετε να «ξεκουραστούν» για τουλάχιστον πέντε λεπτά, ενώ ετοιμάζετε τα ψωμάκια με τα αγαπημένα σας υλικά. Τέλος, προσθέτουμε και τα μπιφτέκια και απολαμβάνουμε.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share