Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Μέγα σφάλμα! Αυτό είναι το λάθος που κάνει στο πλάσιμο του κιμά και καταστρέφει τα μπιφτέκια

Τι πρέπει να αποφεύγετε

2 Ιουνίου 2023 13:58
Μέγα σφάλμα! Αυτό είναι το λάθος που κάνει στο πλάσιμο του κιμά και καταστρέφει τα μπιφτέκια
Από Ανθή Κουρεντζή

Τα μπιφτέκια είναι μερικά από τα φαγητά που αγαπάμε μικροί και μεγάλοι, ανεξαρτήτως εποχής. Αν και είναι μια εύκολη συνταγή στην παρασκευή της, είναι εύκολο τα μπιφτέκια μας να βγουν άνοστα, κακοψημένα ή σκληρά σαν λάστιχο. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για μπιφτέκια γκρατινέ.

Πώς μπορούμε όμως να πετύχουμε ζουμερά, αφράτα και πεντανόστιμα μπιφτέκια; Σήμερα ρίχνουμε φως στα έξι συχνά λάθη που κάνουμε όταν φτιάχνουμε μπιφτέκια. Ακολουθήστε τις συμβουλές μας κατά γράμμα και σίγουρα θα πετύχετε τα ωραιότερα σπιτικά μπιφτέκια!

Ο κιμάς δεν έχει λίπος

Ο σωστός κιμάς είναι το πρώτο μυστικό για τέλεια μπιφτέκια. Αν επιλέξεις μοσχαρίσιο κιμά χωρίς λίπος, τότε θα καταλήξεις με σκληρά μπιφτέκια. Τα κατάλληλα κομμάτια του μοσχαρίσιου κιμά για μπιφτέκια είναι το καπάκι, η λάπα, αλλά και η σπάλα και η ελιά, αν είναι καλά καθαρισμένες. Αν θέλουμε λιγότερο λιπαρό κιμά αλλά και ζουμερά μπιφτέκια, θα επιλέξουμε από κιλότο ή στρογγυλό. Θυμηθείτε ότι το μπιφτέκι για να γίνει ζουμερό χρειάζεται και λίγο λίπος. Το ιδανικό ποσοστό είναι 80% καθαρό κρέας και 20% λίπος.

Το παρακάνεις με τα μπαχαρικά

Είναι εύκολο να πέσουμε στην παγίδα να ρίξουμε λίγο παραπάνω πιπέρι ή πάπρικα. Η αλήθεια είναι ότι τα παραδοσιακά μπιφτέκια της μαμάς ζητάνε μπαχαρικά και μυρωδικά, αλλά με μέτρο. Μερικά μπαχαρικά που ταιριάζουν στα μπιφτέκια είναι ρίγανη, θυμάρι, μαύρο και λευκό πιπέρι, κόλιανδρος, ρίγανη, πάπρικα και το σουμάκ. Όσον αφορά τα φρέσκα μυρωδικά, τα μπιφτέκια αγαπάνε μαϊντανό, δυόσμο και κρεμμύδι.

Μέγα σφάλμα! Αυτό είναι το λάθος που κάνει στο πλάσιμο του κιμά και καταστρέφει τα μπιφτέκια

Δεν είναι αρκετά αφράτο το μείγμα για μπιφτέκια

Για να γίνουν φουσκωτά τα μπιφτέκια, πρέπει και το μείγμα κιμά να είναι αφράτο. Αν χρησιμοποιήσεις κιμά με ικανοποιητική ποσότητα λίπους, λίγο μπαγιάτικο ψωμί, τριμμένη φρυγανιά ή βρώμη αρκούν. Αν χρησιμοποιείς σχετικά στεγνό κιμά, τότε θα χρειαστεί να μουσκέψεις το ψωμί ή τη φρυγανιά. Μπορείς να δώσεις υγρασία προσθέτοντας λαχανικά όπως φρέσκια ντομάτα, κολοκύθι, πράσο ή πιπεριά.

Προσοχή το αλάτι μπαίνει στο τέλος

Το αλάτι μπαίνει πάντα τελευταίο, λίγο πριν το πλάσιμο, για να μην απορροφήσει τα υγρά του κιμά, τα οποία τον κρατούν μαλακό και αφράτο.

Πλάθουμε ανομοιόμορφα μπιφτέκια

Όταν φτάσει η στιγμή να πλάσουμε τα μπιφτέκια μας, πρέπει να φροντίσουμε να έχουν όλα ίδιο μέγεθος και πάχος. Αυτό θα επιτρέψει να ψηθούν όλα ομοιόμορφα και στον ίδιο χρόνο.

Δεν αφήνουμε τον κιμά να ξεξουραστεί

Μετά το πλάσιμο, σειρά έχει η ξεκούραση. Αφήνουμε το μείγμα μας σκεπασμένο στο ψυγείο για να αναπτυχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα, τουλάχιστον για μισή ώρα. Επιπλέον, το μείγμα θα σφίξει και θα πλάθεται ευκολότερα. Μπορούμε να φτιάξουμε το μείγμα αποβραδίς και να το αφήσουμε καλά σκεπασμένο στο ψυγείο.

Μπιφτέκια στη σχάρα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Το μυστικό με τον κιμά στο ψήσιμο και το μπαχαρικό «θησαυρός»

Μια πεντανόστιμη συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για μπιφτέκια στη σχάρα έρχεται για να μας ενθουσιάσει. Η γνωστή μαγείρισσα μοιράστηκε το μυστικό της με τον κιμά και αποκάλυψε το μπαχαρικό που είναι «θησαυρός».

Αν ωστόσο έχετε όρεξη για γλυκό, μπορείτε να δείτε τη συνταγή της για πουτίγκα με σάλτσα φράουλας.

Υλικά

  • 500 γρ. μοσχάρι για κιμά
  • 250 γρ. χοιρινό για κιμά
  • 250 γρ. αρνί για κιμά
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
  • 1 μέτρια ντομάτα τριμμένη
  • 1 σκελ. σκόρδο πολτοποιημένη
  • 1 κ.σ. σουμάκ (θα το βρείτε στα καταστήματα μπαχαρικών)
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. γιαούρτι
  • 1 φλ. φρυγανιά χωρίς γλουτένη ή νιφάδες βρώμης
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μπιφτέκια

Εκτέλεση

Ζητάμε από τον κρεοπώλη να κόψει μια φορά τον κιμά στην μηχανή αλέσεως. Ιδανικά, για ζουμερά μπιφτέκια στη σχάρα χρειαζόμαστε κιμά από ελιά ή και λίγη λάπα μοσχαριού.

Βάζουμε σε μπολ τον κιμά από μοσχάρι, χοιρινό και αρνί.

Τρίβουμε πάνω στον κιμά τα κρεμμύδια την ζουμερή ντομάτα και το σκόρδο.

Περιχύνουμε τον κιμά με το ξίδι και το ελαιόλαδο.

Πασπαλίζουμε με το σουμάκ, τη ρίγανη, και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Προσθέτουμε το γιαούρτι, το αλάτι και το πιπέρι.

Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά για μπιφτέκια.

Προσθέτουμε τη βρώμη ή τη φρυγανιά λίγη-λίγη, όχι όλη μαζί. Ο κιμάς για μπιφτέκια πρέπει να είναι αφράτος και εύπλαστος.

Αφού ζυμώσουμε καλά τον κιμά για τα μπιφτέκια, τον αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο το λιγότερο για 30 λεπτά.

Ετοιμάζουμε την φωτιά για το ψήσιμο. Λαδώνουμε ελαφρά με λίγο χαρτί κουζίνας την σχάρα που θα ψήσουμε.

Πλάθουμε 10 μπιφτέκια και τα ψήνουμε στη σχάρα BBQ γκαζιού, κάρβουνα ή σχαροτήγανο.

Ψήνουμε τα μπιφτέκια χωρίς να τα πιέζουμε πάνω στη σχάρα, από 5′ μέχρι για 7′ λεπτά από κάθε πλευρά.

Κάθε 1-1/2 με 2′ γυρνάμε με σπάτουλα τα μπιφτέκια στην σχάρα ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα και να βγουν ζουμερά.

Όταν ψηθούν τα μπιφτέκια τα βγάζουμε με σπάτουλα σε πιάτο.

Εναλλακτικά ψήνουμε στο φούρνο στους 200 ºC στον αέρα στην μεσαία σχάρα για 15’ λεπτά.

Καλό θα είναι να τα βάλουμε σε σχάρα μέσα σε ταψάκι για να ξεροψηθούν σαν μπιφτέκια σχάρας.

Μυστικά για τα μπιφτέκια

Αν πρόκειται να ζυμώσετε κιμά για μπιφτέκια και να μείνει όλη την νύχτα στο ψυγείο για το αυριανό τραπέζι ο κιμάς θα πάρει βαριά μυρωδιά από το κρεμμύδι. Γι’ αυτό, κάντε το εξής:

Αντί να τρίψετε το κρεμμύδι, ψιλοκόψτε το και περάστε το λίγο από το τηγάνι.

Αφού κρυώσει το βάζετε στον κιμά κανονικά και ζυμώνετε τα μπιφτέκια.

Ζεσταίνουμε δηλαδή ελάχιστο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά.

Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

Το αφήνουμε για 8-10 λεπτά, να γίνει διάφανο και να μαλακώσει καλά.

Αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στον κιμά.

Αυτό ισχύει για κάθε μείγμα κιμά που θέλετε να ζυμώσετε την προηγούμενη μέρα για το αυριανό σας τραπέζι.

Έτσι θα μπιφτέκια δεν θα βαρύνουν αλλά θα μοσχοβολούν.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share