Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πατάτες φούρνου: Το «μαγικό» υλικό για να γίνουν extra τραγανές - Η συνταγή που θα κάνει την διαφορά

Οι πατάτες όπως δεν τις έχετε γευτεί ξανά

9 Ιουνίου 2023 14:40
Πατάτες φούρνου: Το «μαγικό» υλικό για να γίνουν extra τραγανές - Η συνταγή που θα κάνει την διαφορά
Από Ανθή Κουρεντζή

Mια βραβευμένη σεφ, η Millie Simpson μοιράστηκε τα μυστικά της για τραγανές πατάτες φούρνου που αξίζουν να πάρουν αστέρι Μισελέν. Με την ευκαιρία, δείτε το κόλπο με την μαγειρική σόδα για πατάτες φούρνου.

Ξίδι το λευκό

Πολλές φορές έχουμε ακούσει για τον ρόλο που παίζει το αλάτι στις πατάτες αλλά η σεφ εξήγησε πως τις πατάτες φούρνου δεν παίζει ρόλο το αλάτι. Η Simpson αντίθετα μίλησε για τη δυναμική του λευκού ξιδιού στο νερό που βράζει με τις πατάτες. Αρκεί μια κουταλιά της σούπας μέσα στην κατσαρόλα για να έχεις τις πιο τέλεια τραγανές πατάτες όταν θα τις βάλεις να ψηθούν στον φούρνο.

Η σεφ εξήγησε πάντως πως ακόμα και με το κόλπο του λευκού ξιδιού, πρέπει να είσαι σίγουρη και για την ποικιλία πατάτας που θα επιλέξεις να γίνει ψητή.

Τι άλλο πρέπει να κάνεις

Προτού βράσεις τις πατάτες, πρέπει να προθερμάνεις τον φούρνο στους 240 βαθμούς. Όσο ο φούρνος ζεσταίνεται κόψε τις πατάτες σε κυβάκια των 5 εκατοστών.

Πατάτες φούρνου: Το «μαγικό» υλικό για να γίνουν extra τραγανές - Η συνταγή που θα κάνει την διαφορά

Βάλε τα κυβάκια μέσα σε κατσαρόλα με νερό και πρόσθεσε και το ξίδι προτού ξεκινήσει ο βρασμός. Μην βάλεις τις πατάτες στη μέγιστη θερμοκρασία για να βράσουν αργά και όμορφα.

Το ξύδι βοηθά στον σχηματισμό μιας λεπτής κρούστας στο εξωτερικό στρώμα της πατάτας. Αυτή η κρούστα είναι απαραίτητη για να τις βοηθήσει να διατηρήσουν το σχήμα τους και να μη χυλώσουν ή διαλυθούν όταν βράζουν. Αυτό συμβαίνει επειδή το οξύ του ξιδιού εμποδίζει την πολύ γρήγορη διάσπαση μιας ουσίας, της πηκτίνης, στις πατάτες.

Στεγνές πατάτες - τραγανές πατάτες

Έπειτα έρχεται το πιο σημαντικό σημείο που χαρίζει στην πατάτα το κρατς στοιχείο. Το να αφήσεις τις πατάτες να στραγγίσουν εντελώς από το νερό προτού τις ψήσεις.

Άφησέ τις σε χαρτί και ετοίμασε ένα ταψί με 200 γραμμάρια λάδι το οποίο και θα βάλεις στο φούρνο μέχρι να κάψει.

Βάλε γάντια και πρόσθεσε μία μία τις πατάτες μέσα στο ταψί ενώ θα τις ψήσεις για 40 λεπτά και θα τις γυρίσεις δύο με τρεις φορές.

Τι άλλο μπορείς να κάνεις με τις φλούδες πατάτας; Να μπουν όμορφα στη φριτέζα και να γίνουν τα πιο νόστιμα τσιπς.

Σκορδάτες πατάτες φούρνου: Το μυστικό στο ψήσιμο για να γίνουν super τραγανές και λαχταριστές

Οι πατάτες σε οποιαδήποτε μορφή τους είναι αδιαμφησβήτητα το αγαπημένο συνοδευτικό μικρών και μεγάλων. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για μπιφτέκια και πατάτες φούρνου από τον Πέτρο Συρίγο.

Βραστές, στο φούρνο, τηγανιτές, σε πουρέ, σε σαλάτα -υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να απολαύσει κανείς τις πατάτες και η ελληνική κουζίνα προσφέρει πληθώρα ιδεών για νόστιμες παραλλαγές.

Ωστόσο, αυτή η λαχταριστή συνταγή για τραγανές πατάτες φούρνου που βρήκαμε, ενδέχεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον σας καα να σας κάνει να παραμερίσετε όλες τις άλλες εκδοχές του αγαπημένου πιάτου.

Αν θέλει κανείς να αποφύγει τις τηγανιτές πατάτες, το μαγείρεμα στο φούρνο αποτελεί μια πιο ελαφριά και υγιεινή εκδοχή, η οποία όπως αποδεικνύει η παρακάτω συνταγή μπορεί να είναι επίσης και πιο λαχταριστή.

Κάθε συνταγή, κάθε τεχνική έχει τα μυστικά της, όσο απλή και βασική κι αν φαίνεται. Το μυστικό της επιτυχίας στην προκειμένη περίπτωση βρίσκεται στο βράσιμο πριν το ψήσιμο και ένα βήμα «κλειδί» -το σπάσιμο της πατάτας.

Υλικά

  • 2 κιλά ανάμεικτες πατάτες baby
    αλάτι και μαύρο πιπέρι
  • 1 ραβδί (8 κουταλιές της σούπας) αλατισμένο βούτυρο
  • 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 8-12 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες
  • 1/4 φλιτζάνι φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
  • 1/4 φλιτζάνι φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλιτζάνι φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • Πιπέρι καγιέν, ανάλογα με τη γεύση

Εκτέλεση

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
  • Τοποθετήστε τις πατάτες σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέστε νερό για να καλυφθούν. Προσθέστε μια χούφτα αλάτι. Αφήστε τις να πάρουν βράση και, στη συνέχεια, μειώστε τη φωτιά σε σιγοβράσιμο.
  • Σιγοβράστε 15 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν με το πιρούνι. Στραγγίξτε τις πατάτες και μεταφέρετε τις σε ένα ταψί με στεφάνι, αφήστε τις να κρυώσουν ελαφρώς.
  • Εν τω μεταξύ, ρίξτε το βούτυρο, το σκόρδο και το ελαιόλαδο σε ένα ταψί. Ψήστε 20- 30 λεπτά, μέχρι το σκόρδο να πάρει χρώμα και το βούτυρο να ροδίσει, παρακολουθήστε προσεκτικά για να βεβαιωθείτε ότι το σκόρδο δεν καίγεται.
  • Χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να λιώσετε τις σκελίδες σκόρδου μέσα στο βούτυρο. Προσθέστε τη ρίγανη, τον μαϊντανό, τον βασιλικό και το καγιέν. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
  • Βάλτε τις πατάτες στο ταψί και χρησιμοποιήστε τον πάτο ενός επίπεδου φλιτζανιού για να τις σπάσετε (βλέπε βίντεο). Περιχύνετε τις πατάτες με ελαιόλαδο.
  • Ψήστε 20 λεπτά. Βγάλτε τις πατάτες από το φούρνο και περιχύστε με κουτάλι το βούτυρο πάνω από κάθε πατάτα. Επιστρέψτε στο φούρνο και ψήστε άλλες 10-15 λεπτά, μέχρι να γίνουν πολύ τραγανές.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share