Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Πατάτες φούρνου: Το μυστικό για τέλειο ψήσιμο και απολαυστική γεύση - Το κόλπο με την μαγειρική σόδα που δεν γνωρίζουν πολλοί

Όλα τα κόλπα που θα συμβάλλουν σε ένα τέλειο γευστικό αποτέλεσμα

5 Ιουνίου 2023 17:37
Πατάτες φούρνου: Το μυστικό για τέλειο ψήσιμο και απολαυστική γεύση - Το κόλπο με την μαγειρική σόδα που δεν γνωρίζουν πολλοί
Από Ανθή Κουρεντζή

Τέλειες πατάτες φούρνου, ένα από τα πιο αγαπημένα συνοδευτικά σχεδόν για κάθε κυρίως γεύμα. Επίσης, τις αγαπούν όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας. Τραγανές απέξω, ζουμερές από μέσα, γίνονται ο τέλειος συμπρωταγωνιστής για κοτόπουλο, ψάρι, μπιφτέκια, χοιρινό, αρνί, και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Με την ευκαιρία, δείτε πόση ώρα μπορείτε να αφήσετε τις καθαρισμένες πατάτες στο νερό.

Το να πετύχετε την τέλεια τραγανή κρούστα και το μελωμένο εσωτερικό της πατάτας είναι πράγματι επιστήμη. Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες καθημερινές συνταγές, έτσι και οι πατάτες οι οποίες φαίνονται απλές στην παρασκευή τους, έχουν τα μυστικά τους. Όχι, δεν θα χρειαστείτε ακριβά σκεύη, δυσεύρετα εξωτικά υλικά ή πολύπλοκες διαδικασίες για να τις πετύχετε. Οι τέλειες πατάτες φούρνου απαιτούν τεχνική και αυτά τα 9 μυστικά για να τις κάνετε άψογες κάθε φορά. Διαβάστε παρακάτω για τους μυστικά ψησίματος που θα ακολουθήσετε.

Πατάτες φούρνου: Το μυστικό για τέλειο ψήσιμο και απολαυστική γεύση - Το κόλπο με την μαγειρική σόδα που δεν γνωρίζουν πολλοί
(pixabay.com)

Τα 9 μυστικά για τέλειες ψητές πατάτες

  • Τις κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές. Ψήνοντας τις σε μεγαλύτερα κομμάτια, η κοπή θα βοηθήσει να αναδειχθεί καλύτερα η αντίθεση ανάμεσα στο μαλακό εσωτερικό και το τραγανό εξωτερικό.
  • Βράστε πρώτα τις πατάτες. Αυτό βοηθά να μαλακώσει το εσωτερικό τους πριν ξεκινήσει το ψήσιμο, οπότε οι πατάτες θα είναι έτοιμες όταν πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα, χωρίς να καούν προσπαθώντας να τις μαγειρέψουμε στο εσωτερικό τους μέσα στο φούρνο. Περίπου οκτώ έως δέκα λεπτά βράσιμο αρκούν. Δεν πρέπει να λιώνουν αλλά να είναι τρυφερές παρουσιάζοντας μια μικρή αντίσταση όταν τις τρυπάτε με πιρούνι.
  • Προσθέστε μαγειρική σόδα στο νερό που βράζουν. Η μαγειρική σόδα θα κάνει το pH στην επιφάνεια της πατάτας πιο αλκαλικό, διευκολύνοντας την εμφάνιση της αντίδρασης Maillard, η οποία θα μας χαρίσει την τέλεια τραγανή κρούστα στο εξωτερικό της πατάτας.
  • Στραγγίξτε τις καλά. Βεβαιωθείτε ότι αφήσατε τις πατάτες σας να στεγνώσουν λίγο μέχρι να μπουν στο φούρνο.
  • Μην γεμίζετε υπερβολικά το ταψί. Οι πατάτες πρέπει να είναι απλωμένες σε μια στρώση με αρκετό χώρο ανάμεσά τους ώστε να κατανέμεται ομοιόμορφα η θέρμανση του φούρνου.
  • Προθερμάνετε το ταψί σας στο φούρνο. Αυτό βοηθάει να σχηματιστεί τραγανή και χρυσαφένια κρούστα, επομένως δεν θα τις ψήσετε περισσότερο από όσο χρειάζονται.
  • Ψήστε τις πατάτες σε υψηλή θερμοκρασία. 200oC με 220οC στον αέρα είναι ιδανική θερμοκρασία για να ξεκινήσετε το ψήσιμο. Όταν σχηματίσουν μια τραγανή κρούστα χωρίς να έχουν πάρει χρυσαφί χρώμα, χαμηλώνετε στους 180οC και συνεχίζετε το ψήσιμο.
  • Ανακατέψτε τις περιστασιακά. Αφήστε τις να ψηθούν τα πρώτα 20 λεπτά, και μετά βγάλτε τις από τον φούρνο για να τις ανακατέψετε ελαφρώς.
  • Αρωματίστε ελαιόλαδο με μυρωδικά για να δώσετε άρωμα στις πατάτες. Αν προσθέσετε αρωματικά στις πατάτες, π.χ με σκόρδο και δεντρολίβανο, θα παρατηρήσετε ότι θα καούν στο φούρνο. Για να αποφύγετε να καταλήξετε με καμένη γεύση σκόρδου, μπορείτε να σοτάρετε σε ελαιόλαδο το σκόρδο μαζί με το δεντρολίβανο ή άλλα μυρωδικά μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρυσαφί χρώμα. Σουρώστε το λάδι από τα στερεά (σκόρδο, μυρωδικά) και με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να περιχύσετε τις πατάτες σας με το αρωματισμένο λάδι και να χαρίσετε τα υπέροχα αρώματα των βοτάνων στις πατάτες σας, χωρίς να καούν στο φούρνο.

Σουφλέ πατάτας από τον Δημήτρη Μακρυνιώτη: Το κόλπο με την κρέμα γάλακτος που θα σας ξετρελάνει

Τα σουφλέ είναι η κατεξοχήν συνταγή που επιλέγουμε όταν θέλουμε να φτιάξουμε εύκολο, γρήγορο και γευστικό φαγητό. Οι παραλλαγές του σουφλέ είναι αμέτρητες. Αυτή η συνταγή του Δημήτρη Μακρυνιώτη θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους. Με την ευκαιρία, δείτε συνταγή για κεφτεδάκια με τηγανητές πατάτες από τον Βασίλη Καλλίδη.

Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες
  • 3 μεσαία αυγά
  • 400 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 συσκευασία Mozzarella
  • 1 συσκευασία τυρί Havarti
  • 50 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά τα αυγά με την κρέμα γάλακτος, το αλάτι και το πιπέρι.

Αμέσως μετά, κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες μισού εκατοστού περίπου.

Σε ένα πυρέξ, στρώνουμε μια στρώση από τις πατάτες, περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών και στρώνουμε μια στρώση με τα τυριά μας.

Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι πατάτες μας.

Τέλος, πασπαλίζουμε με τα τυριά μας από πάνω και αφού κόψουμε σε μικρά κομματάκια το βούτυρο, το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.

Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το πυρεξ .

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς, στον αέρα, για περίπου μισή ώρα.

Αμέσως μετά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα τυριά μας.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share