Εύκολο και νόστιμο: Γλυκό ψυγείου με μαγειρική σόδα και γιαούρτι έτοιμο σε 5′
Θα γλείφετε και τα δάχτυλά σας!
8 Ιουνίου 2023 13:24
Από Παναγιώτης Παπανικολάου
Τι πιο τέλειο από ένα εύκολο γλυκό ψυγείου για το κυριακάτικο τραπέζι σας, χωρίς πολύ προετοιμασία με λίγα υλικά; Θα χρειαστείτε γιαούρτι και μαγειρική σόδα.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι σε μαρέγκα μέχρι να κάνει απαλές κορυφές.
Σε άλλο μπολ βάζουμε τους κρόκους, τις βανίλιες και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψουν καλά.
Προσθέτουμε το γιαούρτι, το μπεικιν και το σιμιγδάλι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Διαλύουμε τη σόδα μας στο χυμό πορτοκαλιού και περιχύνουμε τα υλικά.
Προσθέτουμε το ούζο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Τέλος, προσθέτουμε τη μαρέγκα κι απαλά αναδιπλώνουμε τη γιαουρτίνη με σπάτουλα ούτως ώστε να χαθεί η μαρέγκα στο μείγμα.
Αδειάζουμε τη γιαουρτίνη σε καλά βουτυρωμένο ταψί 30 εκατοστών.
Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε την γιαουρτίνη Πελοποννήσου σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C, στον αέρα, για περίπου 40΄μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η επιφάνεια.
Αφού κρυώσει η γιαουρτίνη, την κόβουμε σε κομμάτια και περιχύνουμε σιγά σιγά με το ζεστό σιρόπι.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως και να ρουφήξει όλο το σιρόπι.
Μπορείτε να αλείψετε τη γιαουρτίνη με μια ελαφριά κρέμα λεμονιού.
Παγώστε τη γιαουρτίνη στο ψυγείο.
Εύκολο γλυκό: Σιρόπί
Βάζουμε τη ζαχαρη, το νερό, τη φλούδα σε κατσαρολα να βράσουν.
Ανακατεύουμε το σιρόπι μέχρι να έρθει σε σημείο βρασμού και βράζουμε για 2-3΄.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού στο τέλος.
Το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό και η γιαουρτίνη κρύα, σε θερμοκρασία δωματίου.