Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Τυρόπιτα με γιαούρτι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Πεντανόστιμη συνταγή σαν της γιαγιάς με 2 είδη τυριών

Θα σας ζητάνε τη συνταγή!

7 Ιουνίου 2023 09:42
Τυρόπιτα με γιαούρτι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Πεντανόστιμη συνταγή σαν της γιαγιάς με 2 είδη τυριών
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράστηκε μια πεντανόστιμη συνταγή σαν της γιαγιάς για τυρόπιτα με γιαούρτι και 2 είδη τυριών.

Αν ωστόσο έχετε όρεξη για γλυκό, μπορείτε να δείτε τη συνταγή της για γλυκό του κουταλιού καρότο.

Υλικά

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο (ή 1 πακέτο φύλλο κρούστας)
  • 750 ml φρέσκο γάλα
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γρ.)
  • 500 γρ. φέτα (τριμμένη)
  • 500 γρ. ανθότυρο (τριμμένο)
  • 5 αυγά
  • 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

Τυρόπιτα με γιαούρτι
Τυρόπιτα με γιαούρτι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα τυριά και τρίβουμε αρκετό πιπέρι.

Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, το ελαιόλαδο και το γιαούρτι, με σύρμα, να ενωθούν.

Λαδώνουμε ένα ταψί νούμερο 36 και στρώνουμε απλωτά το πρώτο και το δεύτερο χωριάτικο φύλλο.

Περιχύνουμε με μια κουτάλα από το υγρό μίγμα (γάλα, αυγά κ.λπ.) και πασπαλίζουμε με μια χούφτα γεμάτη τριμμένα τυριά.

Απλώνουμε το τρίτο φύλλο σουρωτό, το περιχύνουμε με υγρό μίγμα και πασπαλίζουμε τυριά.

Συνεχίζουμε με άλλες τρεις στρώσεις από σουρωτό (ελαφρά τσαλακωμένο) φύλλο, υγρό μίγμα και τα υπόλοιπα τυριά.

Το τελευταίο φύλλο το απλώνουμε να είναι ίσια η επιφάνειά του και το μπήγουμε από κάτω (όπως στο γαλακτομπούρεκο) για να κλείσουμε την τυρόπιτα.

Χαράζουμε ελαφρά τη τυρόπιτα σε κομμάτια και περιχύνουμε με το υπόλοιπο υγρό μίγμα.

Ψήνουμε την τυρόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο πάνω κάτω, στην τελευταία σχάρα του φούρνου, στους 180°C βαθμούς για 50 λεπτά με 1 ώρα, να ροδίσει καλά η επιφάνειά της και να φουσκώσει (φουσκώνει πολύ και γίνεται διπλάσια σε ύψος).

Bonus: «Τσαλακωτή» τυρόπιτα - Το κόλπο της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου με τη σόδα που κάνει θραύση

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράστηκε μια θεσπέσια συνταγή για «τσαλακωτή» τυρόπιτα και αποκάλυψε το κόλπο της με τη σόδα που κάνει θραύση.

Αν ωστόσο έχετε όρεξη για κρέας, μπορείτε να δείτε τη συνταγή για μπιφτέκια με κιμά από ζυγούρι. Αυτή η πλισέ τυρόπιτα με σόδα γίνεται πολύ αφράτη. Δοκίμασε τη!

Υλικά

  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 συσκ. φύλλο κρούστας
  • 1 φλ. γάλα
  • 1 τεμάχιο/ια σόδα (αναψυκτικό 330 ml)
  • 3 αυγά (ελαφρά χτυπημένα)
  • 400 γρ. φέτα
  • 200 γρ. ανθότυρο
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε πρώτα τα τυριά σε μπολ και τρίβουμε αρκετό πιπέρι για την πίτα μας.

Ανοίγουμε το φύλλο κρούστας από τη συσκευασία.

Απλώνουμε ένα ένα τα φύλλα στον πάγκο εργασίας.

Ραντίζουμε το φύλλο με λίγο ελαιόλαδο.

Το πασπαλίζουμε με τα τυριά και το σουρώνουμε σε πλισέ.

Το πιάνουμε από τις δύο άκρες και το τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί (του φούρνου).

Συνεχίζουμε να κάνουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσουμε όλα τα φύλλα και τα τυριά.

Τοποθετούμε κοντά κοντά τα πλισέ, τσαλακωμένα φύλλα για να χωρέσουν όλα.

Περιχύνουμε τα φύλλα με όσο ελαιόλαδο περίσσεψε από το άλειμμα για την τσαλακωτή τυρόπιτα.

Χτυπάμε τα αυγά σε μπολ, με σύρμα, προσθέτουμε το γάλα και την υγρή σόδα.

Περιχύνουμε την τσαλακωτή τυρόπιτα με φύλλο κρούστας και την αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά, να ρουφήξουν τα φύλλα το υγρό μίγμα.

Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα του φούρνου, μέχρι να ροδίσει καλά, για περίπου 45 λεπτά.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share