Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Το μυστικό της ιταλικής κουζίνας: Το έξυπνο κόλπο των σεφ για να «δέσουν» τα μακαρόνια ωραία με κάθε σάλτσα

Δοκιμάστε το και θα μας θυμηθείτε!

1 Ιουνίου 2023 13:22
Το μυστικό της ιταλικής κουζίνας: Το έξυπνο κόλπο των σεφ για να «δέσουν» τα μακαρόνια ωραία με κάθε σάλτσα
Πηγή: unsplash.com / pexels.com
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα μακαρόνια είναι το αγαπημένο πιάτο πολλών και, φυσικά, η ευκολία στο μαγείρεμά τους είναι ένας λόγος παραπάνω για να τα προτιμήσουμε, με όποια σάλτσα κι αν τα φτιάξουμε.

Αυτά τα εύκολα και γρήγορα να μαγειρευτούν ζυμαρικά, είναι τόσο εθιστικά, που υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να τρώνε μακαρόνια 4-5 φορές την εβδομάδα, αλλά φυσικά χρειάζεται συγκεκριμένος τρόπος, ώστε να τα γευτείτε στον απόλυτο βαθμό. Με την ευκαιρία, δείτε συνταγή για δροσερή σαλάτα ζυμαρικών με τόνο και μαγιονέζα.

Έτσι θα «απογειώσετε» τα μακαρόνια με κάθε σάλτσα – Είναι το μυστικό των Ιταλών

Το μυστικό της ιταλικής κουζίνας: Το έξυπνο κόλπο των σεφ για να «δέσουν» τα μακαρόνια ωραία με κάθε σάλτσα
Πηγή: unsplash.com

Οι Ιταλοί είναι οι… απόλυτοι άρχοντες του ζυμαρικού και γνωρίζουν κάθε κόλπο για να βράσουν τα μακαρόνια σωστά, με ένα εξ αυτών να αφορά το μαγείρεμα μέσα στη σάλτσα, στο οποίο πρέπει να δώσετε λίγη παραπάνω προσοχή.

Πριν σερβίρετε, λοιπόν, υπολογίστε 1-2 λεπτά λιγότερο βράσιμο και τελειώστε το βρασμό των ζυμαρικών μέσα στη σάλτσα. Η γεύση αλλά και η υφή είναι καλύτερες έτσι.

Κρατήστε πάντα λίγο από το νερό στο οποίο βράζουν τα μακαρόνια που είναι πλούσιο σε άμυλο, ώστε να ελέγξετε την πυκνότητα της σάλτσας σας. Αν θέλετε πιο ζουμερή μακαρονάδα προσθέστε στο τέλος μέσα στη σάλτσα λίγο από αυτό το καυτό νερό των ζυμαρικών. Αν πάλι θέλετε να δέσετε μια σάλτσα, ρίξτε λίγο από αυτό το νερό για να πυκνώσει με το άμυλο του μακαρονιού.

«Μερακλίδικη» συνταγή της γιαγιάς για χορταστική μακαρονόπιτα με φέτα

Η λαχταριστή μακαρονόπιτα της γιαγιάς είναι μια πίτα που λατρεύουν όλοι, και για καλή μας τύχη είναι επίσης πολύ εύκολη στην εκτέλεσή της. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για δροσερή σαλάτα ζυμαρικών με τόνο και μαγιονέζα.

Η συγκεκριμένη συνταγή θα σας φανεί απίστευτα απλή και σύντομη ενώ επίσης είναι ιδιαίτερα οικονομική καθώς χρησιμοποιούνται υλικά που το πιθανότερο είναι να προυπάρχουν στο ψυγείο και τα ράφια της κουζίνας σας.

Πρόκειται για μια πολύ νόστιμη, ελαφριά αλλά συνάμα χορταστική πίτα με μακαρόνια και φέτα η οποία θα αφήσει όλο το τραπέζι ικανοποιημένο.

Yλικά

  • 500 γρ φύλλο κρούστας για γλυκά(12-14 φύλλα)
  • 500 γρ μακαρόνια για παστίτσιο
  • 500 γρ τυρί φέτα
  • 200 γρ γάλα
  • ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια αυγά
  • 200 γρ γιαούρτι

Για το ράντισμα:

  • 100 γρ σόδα
  • 70 γρ ελαιόλαδο
  • 1 κτγ αλάτι

Εκτέλεση

  • Ρίχνουμε αλάτι σε βραστό νερό και βράζουμε τα μακαρόνια για το παστίτσιο ανάλογα με τις οδηγίες που δίνει η συσκευασία.
  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε την σόδα , το ελαιόλαδο και το αλάτι που θα χρειαστουμε για να ραντίσουμε τα φύλλα.
  • Στραγγίζουμε τα μακαρόνια και τα ρίχνουμε μέσα σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε τα αυγά και το γιαούρτι και ανακατεύουμε πολύ καλά τα μακαρόνια.
  • Προσθέτουμε το γάλα και το τυρί φέτα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά μεταξύ τους.
  • Ανοίγουμε μια συσκευασία με φύλλα κρούστας για γλυκά(12-14 φύλλα) .
  • Λαδώνουμε ένα ταψάκι 30χ35 εκ. και τοποθετούμε 6-7 φύλλα στον πάτο του ταψιού.
  • Τα πρώτα 4 τα βάζουμε σταυρωτά και τα υπόλοιπα 3-4 στην μέση του ταψιού.
  • Κάθε ένα φύλλο που βάζουμε το ραντίζουμε πολύ καλά.
  • Αφού βάλουμε τα φύλλα ρίχνουμε την γέμιση .
  • Διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων και τα ραντίζουμε.
  • Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα 6-7 φύλλα βάζοντας σπρώχνοντας προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων.
  • Τα ραντίζουμε συνεχώς ένα ένα.
  • Τρυπάμε με ένα ξυλάκι όλη την πίτα και την χαράζουμε με το πίσω μέρος ενός μαχαιριού.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 60-70 λεπτά στους 180 c.

Μεσογειακή απόλαυση από τον Γιάννη Λουκάκο: Συνταγή για μακαρόνια με τυρί φέτα, λουκάνικο και πιπεριά

Συνταγή για μακαρόνια από τον Γιάννη Λουκάκο με λουκάνικο, τυρί φέτα και πιπεριές για ατελείωτη απόλαυση. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή του σεφ για τυρόπιτα.

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. λουκάνικο χοιρινό φρέσκο
  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. πιπεριά κόκκινη, ψιλοκομμένη
  • 30 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. κρασί λευκό
  • 500 γρ. ζωμός κοτόπουλο
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 800 γρ. πέννες, βρασμένες
  • 200 γρ. σπανάκι φύλλα, χοντροκομμένο
  • 250 γρ. γιαούρτι
  • 200 γρ. φέτα
  • ζωμός ζυμαρικών
  • 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο

Μεσογειακή απόλαυση από τον Γιάννη Λουκάκο: Συνταγή για μακαρόνια με τυρί φέτα, λουκάνικο και πιπεριά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σχίζουμε με ένα μαχαίρι τα λουκάνικα κατά μήκος, αδειάζουμε το εσωτερικό τους και πετάμε την εξωτερική τους μεμβράνη. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το λουκάνικο και το σοτάρουμε σπάζοντας το με μία κουτάλα μέχρι να καβουρδιστεί ομοιόμορφα.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, προσθέτουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά, μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και προσθέτουμε το σκόρδο. Μόλις το σκόρδο μυρίσει σβήνουμε με το κρασί, το αφήνουμε να εξατμιστεί σχεδόν εντελώς και ρίχνουμε τον ζωμό. Μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά, προσθέτουμε τις πένες, την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε πάνω από τη φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Τέλος προσθέτουμε το σπανάκι, το γιαούρτι, τη μισή φέτα, ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι εάν χρειάζεται.
  • Σερβίρουμε σε πιάτα και γαρνίρουμε με την υπόλοιπη φέτα, την παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share