Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2023

Πώς να ψήσετε τέλεια τα μπιφτέκια στο τηγάνι - Το κόλπο με το λάδι για να πετύχουν

Θα πάθετε την πλάκα σας!

30 Μαΐου 2023 13:03
Πώς να ψήσετε τέλεια τα μπιφτέκια στο τηγάνι - Το κόλπο με το λάδι για να πετύχουν
Πηγή: unsplash.com
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καλά τα κάρβουνα, αλλά δεν έχεις πάντα χρόνο να ανάβεις φωτιά.

Παρότι σαν άντρες θέλουμε τα μπάρμπεκιου να μην σβήνουν ποτέ, αντιλαμβανόμαστε ότι πολλές φορές ο χρόνος αλλά και η κατάσταση δεν βοηθούν. Είναι άλλο να θέλεις να ψήσεις τα κρέατα για φίλους και άλλο να θες να ψήσεις ένα καλό μπιφτέκι για σπιτικό μπέργκερ. Το τηγάνι είναι ο φίλος σου σε αυτή την αποστολή. Αρκεί να φροντίσεις να μην σου βγουν κάρβουνο. Με την ευκαιρία, δείτε συνταγή για μπιφτέκια στο φούρνο με πατάτες από τον Πέτρο Συρίγο.

Αρχικά ο κιμάς

Ξέχνα λίγο τους κεφτέδες της γιαγιάς, καθότι το παραδοσιακό αμερικανικό μπέργκερ έχει μόνο δύο συστατικά: αλάτι και πιπέρι. Μάλιστα οι Αμερικανοί στα δικά τους μπεργκεράδικα, φροντίζουν να προμηθεύονται τον κιμά χωρίς αυτός να έχει περάσει πολλές φορές από τη μηχανή, ώστε την κάθε δαγκωματιά να καταλαβαίνεις το κρέας. Αν τα πλάσεις εσύ ο ίδιος, καλό είναι το μπιφτέκι σου να ξεπερνά σε μέγεθος το ψωμί που θα χρησιμοποιήσεις. Το ψήσιμο θα κάνει το κρέας να στραγγίξει τα υγρά του με αποτέλεσμα να μικρύνει σε μέγεθος. Το παραπάνω δεν είναι must, αλλά αν θες να έχεις και μία ομοιομορφία, σίγουρα θα σου χρησιμεύσει.

Πώς να ψήσετε τέλεια τα μπιφτέκια στο τηγάνι - Το κόλπο με το λάδι για να πετύχουν
Πηγή: unsplash.com

Το ψήσιμο στο τηγάνι

Αντικολλητικό τηγάνι το οποίο το βάζεις να «κάψει». Σημαίνει δυνατή φωτιά μέχρι την στιγμή που θα βγάλει από πάνω θέρμη. Ρίξε απειροελάχιστο λάδι στο κέντρο του τηγανιού. Τώρα μπορείς να ρίξεις το μπιφτέκι σου. Ξέχνα τα κουτάλια, τις ξύλινες σπάτουλες και τα αναποδογυρίσματα. Πρέπει να αφήσει το μπιφτέκι να μαγειρευτεί. Όταν θα δεις να αρχίσει περιμετρικά να αλλάζει χρώμα και να εκκρίνει υγρά, μπορείς να το αναποδογυρίσεις με πλαστική σπάτουλα – ναι υπάρχουν. Δεν βάζεις ΠΟΤΕ μεταλλικό αντικείμενο μέσα σε αντικολλητικό τηγάνι. Για medium rare μπιφτέκι, θέλεις περίπου 3 λεπτά από την κάθε πλευρά. Το ιδανικό είναι να το κάνεις με κρούστα απ’ έξω και ζουμερό και κοκκινωπό χρώμα μέσα.

«Ομορφαίνει, δεν παχαίνει»: Το έξυπνο κολπάκι για να φτιάξετε ζουμερά μπιφτέκια χωρίς ψωμί

Το να φτιάχνεις μπιφτέκια θεωρείται από τα πιο εύκολα πράγματα στο κομμάτι της μαγειρικής. Το να πετύχεις όμως ζουμερά μπιφτέκια και αφράτα είναι κάπως πιο ''δύσκολο'' ειδικά για σένα που αποφεύγεις το ψωμί στα υλικά. Και όμως κάπου εδώ ξεπροβάλλουμε εμείς ως τζίνι και σου δίνουμε tips. Άκουσέ μας προσεκτικά.

Δείτε επίσης: Πώς να φτιάξεις το πιο ζουμερό μπιφτέκι για burger - Εκεί βρίσκεται το μυστικό

Πώς θα φτιάξεις, λοιπόν, αφράτα μπιφτέκια χωρίς ψωμί;

To μυστικό βρίσκεται στο αυγό. Επίσης, πρέπει να προσθέσεις και λίγο ξίδι στο μείγμα για να μη μυρίζει το αυγό αλλά και για να γίνει πιο αφράτος ο κιμάς. Η προτεινόμενη αναλογία είναι 1 αβγό και 1 κουτ. σούπας ξίδι ανά 1/2 κιλό κιμά.

Επίσης, χρήσιμο υλικό για να βγουν πιο αφράτα τα μπιφτέκια σου είναι το τριμμένο κρεμμύδι και η τριμμένη ντομάτα μαζί με τα υγρά τους . Όσον αφορά την αναλογία, σκέψου πως για 1 κιλό κιμά χρειάζεσαι 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι και 2 μέτριες ντομάτες.

Όσο πλάθεις τα μπιφτέκια σου να θυμάσαι πως πρέπει να βρέχεις τα χέρια σου είτε με λίγο ελαιόλαδο, είτε με λίγη μπύρα.

«Ομορφαίνει, δεν παχαίνει»: Το έξυπνο κολπάκι για να φτιάξετε ζουμερά μπιφτέκια χωρίς ψωμί

Με τι να αντικαταστήσεις το ψωμί;

Με τριμμένη φρυγανιά, με κουάκερ, με πλιγούρι ή με υπερβολικά βρασμένο ρύζι.

Σας διαλύονται τα μπιφτέκια; Το έξυπνο κόλπο για να μην ξαναγίνει ποτέ

Έχετε πρόβλημα με τα μπιφτέκια στο ψήσιμο και σας διαλύονται, μην αποδίδοντας το αποτέλεσμα που θέλετε; Υπάρχει ένα μοναδικό κόλπο, που αν εφαρμόσετε, δε θα ξαναγίνει ποτέ αυτό το σφάλμα.

Το φαγητό αυτό, άλλωστε, είναι συχνό στη διατροφή μας, καθώς πολλοί τα λατρεύουν. Τι καλύτερο, άλλωστε, από ένα ζουμερό, καλοψημένο και αφράτο μπιφτέκι, που μπορούν να γίνουν και χωρίς ψωμί ή βρώμη;

Για να πετύχετε, όμως, το ψήσιμο και να μη διαλυθούν τα μπιφτέκια, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ζυμώσετε τον κιμά με γάλα, ρίγανη, πιπέρι και θυμάρι. Εννοείται επίσης πως την ώρα που ψήνονται τα γυρνάτε με μια σπάτουλα για να μη θρυμματιστούν.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share