Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Σκορδάτες πατάτες φούρνου: Το μυστικό στο ψήσιμο για να γίνουν super τραγανές και λαχταριστές

Θα λιώνουν στο στόμα

30 Μαΐου 2023 11:49
Σκορδάτες πατάτες φούρνου: Το μυστικό στο ψήσιμο για να γίνουν super τραγανές και λαχταριστές
Από Ανθή Κουρεντζή

Οι πατάτες σε οποιαδήποτε μορφή τους είναι αδιαμφησβήτητα το αγαπημένο συνοδευτικό μικρών και μεγάλων. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για μπιφτέκια και πατάτες φούρνου από τον Πέτρο Συρίγο.

Βραστές, στο φούρνο, τηγανιτές, σε πουρέ, σε σαλάτα -υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να απολαύσει κανείς τις πατάτες και η ελληνική κουζίνα προσφέρει πληθώρα ιδεών για νόστιμες παραλλαγές.

Ωστόσο, αυτή η λαχταριστή συνταγή για τραγανές πατάτες φούρνου που βρήκαμε, ενδέχεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον σας καα να σας κάνει να παραμερίσετε όλες τις άλλες εκδοχές του αγαπημένου πιάτου.

Αν θέλει κανείς να αποφύγει τις τηγανιτές πατάτες, το μαγείρεμα στο φούρνο αποτελεί μια πιο ελαφριά και υγιεινή εκδοχή, η οποία όπως αποδεικνύει η παρακάτω συνταγή μπορεί να είναι επίσης και πιο λαχταριστή.

Κάθε συνταγή, κάθε τεχνική έχει τα μυστικά της, όσο απλή και βασική κι αν φαίνεται. Το μυστικό της επιτυχίας στην προκειμένη περίπτωση βρίσκεται στο βράσιμο πριν το ψήσιμο και ένα βήμα «κλειδί» -το σπάσιμο της πατάτας.

Υλικά

  • 2 κιλά ανάμεικτες πατάτες baby
    αλάτι και μαύρο πιπέρι
  • 1 ραβδί (8 κουταλιές της σούπας) αλατισμένο βούτυρο
  • 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 8-12 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες
  • 1/4 φλιτζάνι φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
  • 1/4 φλιτζάνι φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλιτζάνι φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • Πιπέρι καγιέν, ανάλογα με τη γεύση

Εκτέλεση

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
  • Τοποθετήστε τις πατάτες σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέστε νερό για να καλυφθούν. Προσθέστε μια χούφτα αλάτι. Αφήστε τις να πάρουν βράση και, στη συνέχεια, μειώστε τη φωτιά σε σιγοβράσιμο.
  • Σιγοβράστε 15 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν με το πιρούνι. Στραγγίξτε τις πατάτες και μεταφέρετε τις σε ένα ταψί με στεφάνι, αφήστε τις να κρυώσουν ελαφρώς.
  • Εν τω μεταξύ, ρίξτε το βούτυρο, το σκόρδο και το ελαιόλαδο σε ένα ταψί. Ψήστε 20- 30 λεπτά, μέχρι το σκόρδο να πάρει χρώμα και το βούτυρο να ροδίσει, παρακολουθήστε προσεκτικά για να βεβαιωθείτε ότι το σκόρδο δεν καίγεται.
  • Χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να λιώσετε τις σκελίδες σκόρδου μέσα στο βούτυρο. Προσθέστε τη ρίγανη, τον μαϊντανό, τον βασιλικό και το καγιέν. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
  • Βάλτε τις πατάτες στο ταψί και χρησιμοποιήστε τον πάτο ενός επίπεδου φλιτζανιού για να τις σπάσετε (βλέπε βίντεο). Περιχύνετε τις πατάτες με ελαιόλαδο.
  • Ψήστε 20 λεπτά. Βγάλτε τις πατάτες από το φούρνο και περιχύστε με κουτάλι το βούτυρο πάνω από κάθε πατάτα. Επιστρέψτε στο φούρνο και ψήστε άλλες 10-15 λεπτά, μέχρι να γίνουν πολύ τραγανές.

Το απόλυτο καλοκαιρινό γεύμα: Πατατοσαλάτα με μαγιονέζα, γιαούρτι και μουστάρδα

Μια συνταγή για ένα αγαπημένο ορεκτικό. Πατατοσαλάτα με μαγιονέζα, γιαούρτι και μουστάρδα που σίγουρα θα απολαύσετε σαν συνοδευτικό με τα ψητά σας μπιφτέκια, μπριζόλες ή ψάρια. Με την ευκαιρία, δείτε συνταγή για πατάτες φούρνου από τον Σταύρο Βαρθαλίτη που θα σου «κλέψουν» την καρδιά

Υλικά

Για τις πατάτες:

  • 1 1/2 κιλό περίπου πατάτες
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μικρά καρεδάκια
  • 3 κρεμμυδάκια χλωρά, ψιλοκομμένα
  • 3 φέτες κοτόπουλου βραστό ή καπνιστό σε κομμάτια
  • 1/3 φλ. τσαγιού άνηθο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3 κ.σ. ξύδι ή χυμό 1 λεμονιού
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι

Για τη σάλτσα:

  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 φλ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 1/3 φλ. τσαγιού μαγιονέζα

Εκτέλεση

Το απόλυτο καλοκαιρινό γεύμα: Πατατοσαλάτα με μαγιονέζα, γιαούρτι και μουστάρδα

Για τις πατάτες:

Πλένετε καλά τις πατάτες με τις φλούδες τους και τις βράζετε σε αλατισμένο νερό, που να τις σκεπάζει, για 30-40 λ περίπου μέχρι να μαλακώσουν καλά, χωρίς όμως να λιώσουν.

Τις κατεβάζετε από τη φωτιά τις στραγγίζετε και μόλις μισοκρυώσουν τις ξεφλουδίζετε και τις κόβετε σε μέτρια κομμάτια.

Τοποθετείτε τις κομμένες πατάτες σε μεγάλο μπολ.

Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα ξερά και χλωρά κρεμμύδια, τις φέτες κοτόπουλου σε κομμάτια, τον άνηθο ή μαϊντανό, το ξύδι ή λεμόνι, το λάδι και αλατοπιπερώνετε.

Ανακατεύετε καλά, αλλά προσεκτικά για να μη διαλυθούν οι πατάτες, μέχρι να ενσωματωθούν οι γεύσεις.

Για τη σάλτσα:

Σε μπολ βάζετε τη μαγιονέζα, το γιαούρτι, τη μουστάρδα και ανακατεύετε ζωηρά με ένα πηρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα 3 υλικά.

Ρίχνετε τη σάλτσα στο μπολ με το μείγμα με τις πατάτες, ανακατεύετε καλά και βάζετε για 1/2 ώρα τη πατατοσαλάτα στο ψυγείο να ενσωματωθούν όλες οι γεύσεις.

Σερβίρετε γαρνίροντας με λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, το πράσινο μέρος και προαιρετικά με λίγη κάπαρη.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share