Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Τραγανές σαν τηγανητές: Πατάτες φούρνου από τον Σταύρο Βαρθαλίτη που θα σου «κλέψουν» την καρδιά

Ασυναγώνιστη νοστιμιά

27 Μαΐου 2023 14:42
Τραγανές σαν τηγανητές: Πατάτες φούρνου από τον Σταύρο Βαρθαλίτη που θα σου «κλέψουν» την καρδιά
Από Ανθή Κουρεντζή

Συνταγή για πατάτες φούρνου σαν τηγανητές από τα χεράκια του Σταύρου Βαρθαλίτη με μυρωδικά και μπαχαρικά που θα απογειώσουν το αποτέλεσμα. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για ψητές πατάτες με σχοινόπρασο από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο.

Υλικά

  • 3 Πατάτες μέτριες
  • 4 κ.σ. Ξύδι λευκό
  • 6 κ.σ. Ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.σ. Πάπρικα γλυκιά
  • 1/2 κ.σ. Ρίγανη αποξηραμένη
  • Αλάτι
  • 5 κ.σ. Μαγιονέζα

Τραγανές σαν τηγανητές: Πατάτες φούρνου από τον Σταύρο Βαρθαλίτη που θα σου «κλέψουν» την καρδιά

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε κατά μήκος, σε φέτες με πάχος μέχρι 0,5 εκ. .
  • Τοποθετούμε δύο φέτες τη μία πάνω στην άλλη και κόβουμε ξανά κατά μήκος σε λωρίδες πάχους, μέχρι 0,5 εκ. .
  • Μεταφέρουμε τις κομμένες πατάτες σε ένα μπολ, το γεμίζουμε με νερό, μέχρι να τις καλύψουμε, ρίχνουμε το ξύδι, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 200°C.
  • Ξεπλένουμε τις πατάτες, τις στραγγίζουμε, τις ταμπονάρουμε με απορροφητικό χαρτί, ώστε να μην έχουν υγρασία.
  • Στη βάση μιας λαμαρίνας φούρνου 30x43 εκ. απλώνουμε απορροφητικό χαρτί και μεταφέρουμε τις πατάτες.
  • Πασπαλίζουμε με το ελαιόλαδο, το αλάτι, την πάπρικα και τις ανακατεύουμε, ώστε να τις αγκαλιάσει το ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα υλικά.
  • Τις στρώνουμε στο αντικολλητικό χαρτί με μικρή απόσταση αναμεταξύ τους σε μία στρώση, ώστε να μην πατάει η μία πάνω στην άλλη.
  • Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 30-35 λεπτά.
  • Με μια σπάτουλα μεταφέρουμε τις πατάτες σε ένα σκεύος με απορροφητικό χαρτί, να απορροφήσει αρκετό από το λάδι και τις αφήνουμε για 3 λεπτά.

«Αλλιώτικη» τυρόπιτα στο τηγάνι - Σκέτη νοστιμιά με τον πιο γρήγορο τρόπο

Ψάχνετε μια ξεχωριστή συνταγή, με την οποία θα τρελάνετε τους οικείους σας στο τραπέζι; Το Athensmagazine.gr σας προτείνει μια ιδιαίτερη τυρόπιτα στο τηγάνι, που γίνεται πολύ γρήγορα.

Αν, παράλληλα, θέλετε να φτιάξετε μια γλυκιά συνταγή, τότε σας προτείνουμε εξαιρετικά νηστίσιμα μπισκότα γεμιστά με μαρμελάδα.

Υλικά

  • 3 φύλλα σφολιάτας
  • 600 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 5 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά)
  • 3 κουτ. σούπας γάλα
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο πρόβειο
  • 2 – 3 φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα (αν δεν βρείτε φρέσκο, θα βάλετε ελάχιστο ξερό, τριμμένο)

Εκτέλεση

Συνταγή για τυρόπιτα στο τηγάνι

  • Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τα αυγά με το γάλα και μετά προσθέτουμε το δυόσμο και τη φέτα.
  • Ανακατεύουμε καλά το μείγμα και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Βάζουμε τη 1 κουτ. σούπας βουτύρου σε ένα αντικολλητικό τηγάνι 28 – 32 εκ. σε μέτρια φωτιά και όταν λιώσει καλύπτουμε τον πάτο του τηγανιού και τα πλαϊνά τοιχώματα μέχρι τη μέση με το πρώτο φύλλο της σφολιάτας και μοιράζουμε πάνω του το μισό μείγμα από το μπολ, αφήνοντας ένα περιθώριο 3 εκ. από την άκρη γύρω-γύρω.
  • Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο σφολιάτας πιέζοντας τις άκρες, ώστε να κλείσουν, αφήνουμε 3 – 4 λεπτά μέχρι να ροδίσει το φύλλο από κάτω και με μια μεγάλη σπάτουλα ανασηκώνουμε την τυρόπιτα, βάζουμε άλλη 1 κουτ. σούπας βούτυρο στο τηγάνι και όταν λιώσει αναποδογυρίζουμε προσεκτικά την πίτα, ώστε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.
  • Από πάνω προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα, σκεπάζουμε με το τελευταίο φύλλο και πάλι κλείνουμε περιμετρικά.
  • Οταν ψηθεί από κάτω, τη γυρίζουμε προσεκτικά με τη βοήθεια ενός μεγάλου πιάτου, για να ψηθεί και το τελευταίο φύλλο.
  • Οταν είναι έτοιμη, τη βγάζουμε και την κόβουμε στα τέσσερα.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share