Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Κεφτεδάκια «νέκταρ»: Τα 2 υλικά στην ζύμη του κιμά που απογειώνουν την γεύση

Το αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων

29 Μαΐου 2023 20:01
Κεφτεδάκια «νέκταρ»: Τα 2 υλικά στην ζύμη του κιμά που απογειώνουν την γεύση
Από Ανθή Κουρεντζή

Η κάθε περιοχή διανθίζει τα κεφτεδάκια με δικά της μυστικ. Άλλοι βάζουν λίγο κύμινο, άλλοι τυρί φέτα σε τρίμα, άλλοι βρέχουν ή τρίβουν επτάζυμα παξιμάδια ή ακόμα τρίβουν πράσο. Μια ακόμα ιδέα είναι να τηγανίσετε πασπαλίζοντάς τα με ελάχιστο σιμιγδάλι ψιλό. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για κεφτεδάκια.

Πάντως αυτό που δεν πρέπει να λείπει από τα κεφτεδάκια είναι ο δυόσμος και το κρεμμύδι.

Με την ίδια ακριβώς συνταγή μπορείτε να κάνετε κεφτεδάκια κοτόπουλου ή γαλαπούλας.

Δίπλα στα κεφτεδάκια σερβίρουμε μια πλούσια πράσινη ή χωριάτικη σαλάτα, τζατζίκι ή σάλτσα γιαουρτιού ή ντομάτας για να βουτάμε τα κεφτεδάκια. Στα παιδιά αρέσει πολύ και η παρουσίαση σαν σουβλάκι με ντοματάκια ή πιπερίτσες ή πατάτες.

Υλικά

  • 1 κιλό κιμάς μοσχάρι περασμένος 2 φορές
  • 2 κ.σ. ξίδι από κρασί
  • 5 κ.σ. ούζο
  • 5 φέτες ψωμί μπαγιάτικο
  • 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια τριμμένα
  • 2 μέτριες ντομάτες τριμμένες
  • 1 αυγό
  • 6 – 7 κ.σ. δυόσμο φρέσκος ψιλοκομμένος
  • 1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Αλάτι θαλασσινό
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το πασπάλισμα

  • λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το τηγάνισμα

  • ελαιόλαδο

Κεφτεδάκια «νέκταρ»: Τα 2 υλικά στην ζύμη του κιμά που απογειώνουν την γεύση

Εκτέλεση

  • Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά από το μοσχάρι.
  • Το περιχύνουμε με το ξύδι και τον ζυμώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε το ούζο για να μοσχομυρίσει.
  • Ανοίγουμε το κιμά στη μέση και προσθέτουμε όλα τα υλικά τα κρεμμύδια με το χυμό τους, τις ντομάτες, το ψωμί που το τρίβουμε στα χέρια μας και ζυμώνουμε καλά.
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες, το αυγό, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το αλάτι, τα φρεσκοτριμμένα πιπέρια και τέλος το τρίμμα από το ψωμί.
  • Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει ο κιμάς μαστιχωτός.
  • Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες μέχρι να αναδυθούν τα αρώματα.
  • Τον βγάζουμε από το ψυγείο και πλάθουμε τα κεφτεδάκια στο σχήμα που θέλουμε μικρά ή μεγαλύτερα, ολοστρόγγυλα ή πλακουτσωτά.
  • Όταν πλάθουμε τα κεφτεδάκια βουτάμε τα χέρια μας στο ούζο για να πάρουν άρωμα και να μην κολλούν τα χέρια.
  • Τα αλευρώνουμε ελαφρά.
  • Σε βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο τα τηγανίζουμε για 3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και τα γυρίζουμε με λαβίδα.
  • Σε πιατέλα απλώνουμε απορροφητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα κεφτεδάκια.
  • Τα σερβίρουμε με μια δροσερή σαλάτα χωριάτικη.
  • Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε σουβλάκια με κεφτεδάκια και ντοματίνια ή ακόμα με πατάτες μικρές στρογγυλές βρασμένες και περασμένες από το φούρνο ή το τηγάνι.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share