Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Τυρόπιτα «εξπρές» από Βασίλη Καλλίδη: Πεντανόστιμη με μόνο 2 υλικά!

Έτοιμες στο πι και φι!

25 Μαΐου 2023 08:32
Τυρόπιτα «εξπρές» από Βασίλη Καλλίδη: Πεντανόστιμη με μόνο 2 υλικά!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μια «εξπρές» συνταγή για τυρόπιτα μοιράστηκε ο Βασίλης Καλλίδης, η οποία γίνεται πεντανόστιμη με μόνο 2 υλικά!

Ο γνωστός σεφ όλα αυτά τα χρόνια τους «τρελαίνει» όλους με τη μαγειρική του. Με την ευκαιρία, δείτε τη συνταγή του για πεντανόστιμα μπιφτέκια.

Ο Βασίλης Καλλίδης πριν μερικά χρόνια είχε μοιραστεί σε συνέντευξή του μια πολύ εύκολη συνταγή για ένα comfort φαγητό, όπως είναι η τυρόπιτα.

Πιο συγκεκριμένα, ο γνωστός μάγειρας είχε αναφέρει:

τυρόπιτα Βασίλη Καλλίδη
Βασίλης Καλλίδης

«Επική τυρόπιτα με 2 υλικά: Παίρνουμε ένα φύλλο σφολιάτα και 500 γρ. γκούντα. Απλώνουμε το φύλλο στο τραπέζι, βάζουμε την γκούντα στη μισή επιφάνεια, κλείνουμε σαν βιβλίο και ψήνουμε στους 220ο για 30’»

«Χαρούμενη» τυρόπιτα από την γιαγιά Τασία με ανθότυρο, αλεύρι και 3 ακόμα υλικά

Αυτή η τυρόπιτα θα σου κάνει ματάκια! Είναι αφράτη, ροδαλή και εύκολη. Δεν έχει φύλλο, γίνεται μόνο με τρία υλικά, λίγο ελαιόλαδο και ψήνεται χωρίς δυσκολία. Είναι τόσο απλή, μα, ξαφνιάζει με τη νοστιμιά της! Θα ευχαριστηθείς την γλύκα και το ιδιαίτερο άρωμα της ανάλατης φρέσκιας αιγοπρόβειας φέτας. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για μπουγάτσα από τις Σέρρες.

Αυτή η συνταγή είναι η χαρούμενη τυρόπιτα της γιαγιάς Αναστασίας (Τασία ή Τασούλα). Κάθε Πάσχα που την έφτιαχνε έλεγε στην κόρη της:

«Παιδί μου την τυρόπιτά σου να την κάνεις “ματάκια”. Να είναι χαρούμενη!»

Λέτε αυτό να είναι το μυστικό της νοστιμιάς της? Πάντως, όσες φορές την έχω φτιάξει με κέφι και χαρούμενη διάθεση, τα “ματάκια” της είναι σαν να μου χαμογελούν και γίνεται πεντανόστιμη. Αυτό το πιστεύω για όλα τα φαγητά που φτιάχνω! Είμαι απολύτως σίγουρη ότι τα συναισθήματά μου περνάνε στο φαγητό. Φαίνονται στη γεύση και την όψη του πιάτου.

Υλικά (ταψί 30 εκ. διάμετρος)

  • 1 1/2 κιλό τυρί φρέσκο ανάλατο αιγοπρόβειο (της τσαντίλας) ή ανθότυρο
  • 8 – 9 μεσαία αβγά
  • 3 – 4 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο

«Χαρούμενη» τυρόπιτα από την γιαγιά Τασία με ανθότυρο, αλεύρι και 3 ακόμα υλικά

Εκτέλεση

  • Βήμα 1ο: Σε ένα μεγάλο μπολ τρίβουμε το τυρί με τα χέρια μας μέχρι να γίνει λείο, χωρίς γρομπαλάκια. Χτυπάμε με πιρούνι τα αβγά (ομελέτα) σε ξεχωριστό σκεύος και τα προσθέτουμε στο μπολ με το τυρί. Ρίχνουμε το αλεύρι, ελάχιστο αλάτι και ελάχιστο πιπέρι. Αυτή η τυρόπιτα δεν έχει εντάσεις. Είναι απαλή και αφράτη, με γλυκιά επίγευση. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αν μπορούμε να πλάσουμε το μείγμα σε μπαλάκια είμαστε εντάξει. Ίσως όμως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμη αλεύρι. Προσοχή! Είναι φυσικό και επιθυμητό το μείγμα να κολλάει στα χέρια μας (λίγο πιο σφιχτό από το χυλό). Δηλαδή μόλις που θα μπορούμε να το σχηματοποιήσουμε.
  • Βήμα 2ο: Αλείφουμε ένα αντικολλητικό ταψί (μεγέθους 30 εκ. περίπου) με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Πλάθουμε το μείγμα σε μπαλάκια (τα “ματάκια”) και τα τοποθετούμε ένα ένα με τη σειρά στο ταψί, κολλητά μεταξύ τους. Σχεδόν όσο το μέγεθος ενός μεσαίου αβγού, ελάχιστα μικρότερα. Όταν ψηθούν θα φουσκώσουν.
  • Βήμα 3ο: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C, πάνω κάτω αντιστάσεις, στην 2η θέση αποκάτω, μέχρι να πάρει η τυρόπιτα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Να ροδίσει. Μην την παραψήσετε γιατί θα χάσει την υγρασία της και δεν θα είναι αφράτη. Θέλουμε να είναι και νόστιμη και όμορφη στην όψη. Άλλωστε, όπως λένε, πρώτα τρώει το μάτι και μετά το στομάχι.
  • Ελπίζω να την φτιάξετε, να την ευχαριστηθείτε και να σας δώσει τη χαρά που ήθελε να προσφέρει η γιαγιά Τασούλα στην οικογένειά της όταν ήθελε να τους κάνει όλους να χαμογελούν!
  • Τρώγεται στο πρωινό αντί για ομελέτα, συνοδευτικό σε κυρίως γεύμα ή με σαλάτα ως κυρίως πιάτο. Δεν περιέχει πολλές θερμίδες και είναι χορταστική. Επιλέξτε τη για το Πασχαλινό σας τραπέζι και κάντε τους όλους να χαμογελούν!
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share