Σάββατο, 11 Μαΐου 2024

Η συνταγή του Σαββατοκύριακου: Αφράτη τυρόπιτα με μπεσαμέλ και διάφορα τυριά που θυμίζει σουφλέ

Εύκολη, νόστιμη και έτοιμη στο πι και φι

18 Μαΐου 2023 07:51
Η συνταγή του Σαββατοκύριακου: Αφράτη τυρόπιτα με μπεσαμέλ και διάφορα τυριά που θυμίζει σουφλέ
Από Ανθή Κουρεντζή

Εάν έχεις βαρεθεί τις κλασσικές τυρόπιτες και θέλεις να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό, τότε η τυρόπιτα με μπεσαμέλ και τυριά είναι αυτό που θες. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για τυρόπιτα κουρού από τον Γιώργο Τσούλη.

Η συνταγή για τυρόπιτα με μπεσαμέλ και τυριά είναι εύκολη, νόστιμη και το κυριότερο είναι ότι τα υλικά τα έχεις όλα στο σπίτι σου, οπότε έχεις μία στάνταρ επιλογή για το μενού του Σαββατοκύριακου.

Ας δούμε αναλυτικά τη συνταγή μας.

ΥΛΙΚΑ

  • 2 φύλλα έτοιμα σφολιάτα
  • 300 γρ. φετα
  • 1 κουπα κεφαλοτύρι
  • 1 κούπα γκούντα
  • 2 αυγά
  • αλάτι/πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ:

  • 2 κουταλιές βούτυρο ή φυτίνη
  • 3 κουταλιές σούπας αλευρι
  • 1 κούπα γάλα
  • μοσχοκάρυδο

Η συνταγή του Σαββατοκύριακου: Αφράτη τυρόπιτα με μπεσαμέλ και διάφορα τυριά που θυμίζει σουφλέ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και την αφήνουμε να ζεσταθεί καλά, στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να λιώσουν. Προσθέτουμε το γάλα και μόλις πήξει το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Τρίβουμε το μοσχοκάρυδο.
  • Μέσα στη μπεσαμέλ μας τρίβουμε με τα χέρια μας την φέτα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα τυριά. Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στο μείγμα μας. Προσθέτουμε αλάτι, πιπερι.
  • Τα ανακατεύουμε όλα μαζί καλά. Στρώνουμε το ένα φύλλο σε λαδωμένο ταψί στρώνουμε το μείγμα μας και προσθέτουμε και το άλλο φύλλο από πάνω. Ρίχνουμε εάν θέλουμε σουσάμι και χαράζουμε ελαφρά με το μαχαίρι.
  • Τέλος ψήνουμε σε αέρα για 45 λεπτά στους 180-200 βαθμούς.

«Χαρούμενη» τυρόπιτα από την γιαγιά Τασία με ανθότυρο, αλεύρι και 3 ακόμα υλικά

Αυτή η τυρόπιτα θα σου κάνει ματάκια! Είναι αφράτη, ροδαλή και εύκολη. Δεν έχει φύλλο, γίνεται μόνο με τρία υλικά, λίγο ελαιόλαδο και ψήνεται χωρίς δυσκολία. Είναι τόσο απλή, μα, ξαφνιάζει με τη νοστιμιά της! Θα ευχαριστηθείς την γλύκα και το ιδιαίτερο άρωμα της ανάλατης φρέσκιας αιγοπρόβειας φέτας. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για μπουγάτσα από τις Σέρρες.

Αυτή η συνταγή είναι η χαρούμενη τυρόπιτα της γιαγιάς Αναστασίας (Τασία ή Τασούλα). Κάθε Πάσχα που την έφτιαχνε έλεγε στην κόρη της:

«Παιδί μου την τυρόπιτά σου να την κάνεις “ματάκια”. Να είναι χαρούμενη!»

Λέτε αυτό να είναι το μυστικό της νοστιμιάς της? Πάντως, όσες φορές την έχω φτιάξει με κέφι και χαρούμενη διάθεση, τα “ματάκια” της είναι σαν να μου χαμογελούν και γίνεται πεντανόστιμη. Αυτό το πιστεύω για όλα τα φαγητά που φτιάχνω! Είμαι απολύτως σίγουρη ότι τα συναισθήματά μου περνάνε στο φαγητό. Φαίνονται στη γεύση και την όψη του πιάτου.

Υλικά (ταψί 30 εκ. διάμετρος)

  • 1 1/2 κιλό τυρί φρέσκο ανάλατο αιγοπρόβειο (της τσαντίλας) ή ανθότυρο
  • 8 – 9 μεσαία αβγά
  • 3 – 4 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο

«Χαρούμενη» τυρόπιτα από την γιαγιά Τασία με ανθότυρο, αλεύρι και 3 ακόμα υλικά

Εκτέλεση

  • Βήμα 1ο: Σε ένα μεγάλο μπολ τρίβουμε το τυρί με τα χέρια μας μέχρι να γίνει λείο, χωρίς γρομπαλάκια. Χτυπάμε με πιρούνι τα αβγά (ομελέτα) σε ξεχωριστό σκεύος και τα προσθέτουμε στο μπολ με το τυρί. Ρίχνουμε το αλεύρι, ελάχιστο αλάτι και ελάχιστο πιπέρι. Αυτή η τυρόπιτα δεν έχει εντάσεις. Είναι απαλή και αφράτη, με γλυκιά επίγευση. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αν μπορούμε να πλάσουμε το μείγμα σε μπαλάκια είμαστε εντάξει. Ίσως όμως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμη αλεύρι. Προσοχή! Είναι φυσικό και επιθυμητό το μείγμα να κολλάει στα χέρια μας (λίγο πιο σφιχτό από το χυλό). Δηλαδή μόλις που θα μπορούμε να το σχηματοποιήσουμε.
  • Βήμα 2ο: Αλείφουμε ένα αντικολλητικό ταψί (μεγέθους 30 εκ. περίπου) με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Πλάθουμε το μείγμα σε μπαλάκια (τα “ματάκια”) και τα τοποθετούμε ένα ένα με τη σειρά στο ταψί, κολλητά μεταξύ τους. Σχεδόν όσο το μέγεθος ενός μεσαίου αβγού, ελάχιστα μικρότερα. Όταν ψηθούν θα φουσκώσουν.
  • Βήμα 3ο: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C, πάνω κάτω αντιστάσεις, στην 2η θέση αποκάτω, μέχρι να πάρει η τυρόπιτα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Να ροδίσει. Μην την παραψήσετε γιατί θα χάσει την υγρασία της και δεν θα είναι αφράτη. Θέλουμε να είναι και νόστιμη και όμορφη στην όψη. Άλλωστε, όπως λένε, πρώτα τρώει το μάτι και μετά το στομάχι.
  • Ελπίζω να την φτιάξετε, να την ευχαριστηθείτε και να σας δώσει τη χαρά που ήθελε να προσφέρει η γιαγιά Τασούλα στην οικογένειά της όταν ήθελε να τους κάνει όλους να χαμογελούν!
  • Τρώγεται στο πρωινό αντί για ομελέτα, συνοδευτικό σε κυρίως γεύμα ή με σαλάτα ως κυρίως πιάτο. Δεν περιέχει πολλές θερμίδες και είναι χορταστική. Επιλέξτε τη για το Πασχαλινό σας τραπέζι και κάντε τους όλους να χαμογελούν!

Πηγή: magiacook.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share