Συνταγή που θα «αναστήσει»: Η πιο νόστιμη μαγειρίτσα που γευτήκατε ποτέ με τον πιο απλό τρόπο
Συνταγή που θα εντυπωθεί στο μυαλό
Την περιμένουμε με ανυπομονησία το Μεγάλο Σάββατο, για να την απολαύσουμε ζεστή και πεντανόστιμη. Το πασχαλινό τραπέζι της Ανάστασης είναι δεν νοείται χωρίς την αγαπημένη μας πατροπαράδοτη μαγειρίτσα. Με μπόλικο αυγολέμονο, η πηχτή και λαχταριστή μας μαγειρίτσα αποτελεί βάλσαμο για το στομάχι μας. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για μαγειρίτσα της τεμπέλας.
Είναι το πρώτο πιάτο που τρώμε μετά από την 40ημερη νηστεία. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου καθώς η μαγειρίτσα είναι ιδιαίτερα ευεργετική για το στομάχι, πριν… υποδεχτεί τις ποσότητες του κρεάτων, των γαλακτοκομικών και των μεζέδων που ακολουθούν την επόμενη ημέρα.
Θα χρειαστείς:
- 1 αρνίσια συκωταριά καθαρισμένη
- ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 5 με 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 2 μεγάλα μαρούλια, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα για σαλάτα
- 1 ματσάκι ραδίκια, καθαρισμένα και λεπτοκομμένα
- 1 μεγάλο ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα κοτσάνια)
- ½ φλιτζ. τσαγιού ρύζι γλασέ (ή νυχάκι)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το αυγολέμονο
- 2 με 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
- χυμός από 2 λεμόνια
Εκτέλεση
- Βάζουμε να βράσει άφθονο νερό σε μια κατσαρόλα και όταν κοχλάσει ρίχνουμε τη συκωταριά και τη βράζουμε για 3 λεπτά (μετρώντας το χρόνο από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση το νερό), μέχρι το χρώμα της να γίνει σταχτί.
- Τη βγάζουμε από την κατσαρόλα, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την κόβουμε σε μικρά κομματάκια με ένα μαχαίρι ή με ένα μεγάλο ψαλίδι.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τη συκωταριά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει, ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα.
- Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μαρούλια και τα ραδίκια και σοτάρουμε για άλλα 4 – 5 λεπτά, μέχρι οι πρασινάδες να μαραθούν.
- Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι, ρίχνουμε τον μισό άνηθο και προσθέτουμε 1½ – 2 λίτρα νερό -χονδρικά, μέχρι το νερό να φτάσει στη μέση της κατσαρόλας, ώστε να μείνει άφθονο ζουμί στο τέλος για τη σούπα. Αφήνουμε το υγρό να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αλατοπιπερώνουμε.